Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen c3 1.4 hdi programowanie klucza

janKesz44 20 Jan 2011 22:54 22812 14
    janKesz44
    Level 10  
    Witam.
    Potrzebowałem dorobić drugi kluczyk. Kupiłem scyzoryk z transponderem i pilotem.
    Ale podczas procedury kodowania w Lexii zostaje zaprogramowany tylko jeden kluczyk tzn stary, bo wkładam obydwa po kolei.
    Czy przyczyną może być to że nowy pilot ma trzy przyciski a stary dwa?
    Podczas testu nowego klucza Lexia pokazuje, że jest łączność z transponderem ale nie może go zaprogramować.
    radlom
    Level 12  
    Witam, a masz kolego KOD do programowania kluczyka?
    kazikszprycha
    Level 12  
    musisz zaprogramować kluczyk kodem serwisowym
    janKesz44
    Level 10  
    Dzięki za zainteresowanie. Oczywiśćie podczas procedury programowania Lexia pyta o PIN który jest poprawny bo go potwierdza, ale nie o kod serwisowy.
    janKesz44
    Level 10  
    Oczywiście udało się ale na scyzoryku 2-przyciskowym. Ten z trzema przyciskami (światła) jest do citroena c4
    radlom
    Level 12  
    Witam
    Kolego janKesz44 a gdzie kupowałeś kluczyk? Bo ja też potrzebuje dorobić drugi i znalazłem na allegro cos takiego http://alxxxxro.pl/citroen-kluczyk-obudowa-elektronika-2p-nowy-ixxxxxxxx.html i nie wiem czy jak to kupie i pojde do "klucznika" i mi zakoduje immo i wytnie grot to wystarczy w Lexii z PINem to sparować i bedzie OK

PS.

Doczytałem troche na ten temat - kilka godzin w necie czyni cuda. Okazało się że klucze w Cytrynach są kodowane systemem Crypto 2 typ transpondera 46, czyli nie trzeba kopiować pastylki ASO na zasadzie odczytu kodu ze starego klucza i kopiowaniu na nowy tylko programuje sie immo w nowym kluczu wsadzonym do stacyjki przy pomocy interfejsu ACTIA i oprogramowania Lexia podając odpowiedni PIN dostępny z autem i przypisany do VIN. Procedura kodowania obejmuje sparowanie nadajnika z centralnym zamkiem.

Jeżeli sie mylę to proszę o sprostowanie, zanim wydam 200 na kluczyk z allegro.:D

Moderated By Przemo9826:

Nie zamieszczamy linków do aukcji.

zdziber
    Level 11  
    witam nie jestem pewien w czym tkwi problem ale nie do wszystkich citroenów i peugeotów się dopisują mam dwa nowe i nie udało mi się dopisać pilota . Owszem Pin sie dopisał i samochód zapala lecz pilota nie przyjmuje - jestem na etapie ustalania problemu prawdopodobnie te kluczyki z allegro dopisują się do określonej grupy BSI - nie do wszystkich - jeżeli ktoś ma doświadczenia już z tymi kluczami to proszę o podpowiedzi.
    colin555
    Level 27  
    immo jest powiązane z pilotem
    radlom
    Level 12  
    W moim oryginalnym kluczyku jest dokładnie taka sama płytka jak w tym oferowanym na allegro - patrz zdjęcie.

Z tych informacji które wyszukałem w sieci wynika że do Citroena C3 z 2004 stosowano TRANSPONDER CHIP -ID 46 phillips Crypto Chip CITROEN.
    Dane z katalogu :
    KL reference - PG33U
    TK head - TK60
    Id. 884 - PH20
    Id. C. Ref - 46
    Transponder Type - Philips* Crypto 2
    Cross Ref. 1 - VA6EHP

Jest tu ktoś kto sie zajmuje tym profesjonalnie i powie mi czy mogę to kupić i sparować. Kolega wyżej miał kłopoty z nadajnikiem. W najgorszym wypadku pilot nie będzie działał ale zawsze to zapasowy klucz.
    zdziber
    Level 11  
    tak jak koledzy piszą imo jest powiązane z pilote lecz te chińskie nie do wszystkich się dopisują jak pisałem wedłóg opisów czenstotliwości są te same ale nie wiem w czym tkwi problem czy w kodach pilota . Próbowałem dopisać zarówno jeden do Xsary Picasso 2004r i dopisał się tylko imobilajzer a pilot nie i to samo jest z 307 2002 . Jeżelik kupisz ten klucz to napewno dopisze się transponder, a pilot ?.
    Zdzisiek
    makas1982
    Level 10  
    Mam ten sam problem dopisalem transporter odpala a pilota nie moge dopisac dodam ze mam orginalne piloty z tych samych modeli i rocznika chodzi o 307 2002r i 307 2004r c# 3003r
    kupilem same pestki a piloty ze szrotu wziolem napewno sprawne w 100% na starych autach...
    Jak dopisac piloty...Lexia i pp2000 dopisuje tylko transporter do immo a pilota nie moge....
    Jest jakas mozliwosc dopisania pilota czy jest jednorazowego uzytku?
    makas1982
    Level 10  
    makas1982 wrote:
    Mam ten sam problem dopisalem transporter odpala a pilota nie moge dopisac dodam ze mam orginalne piloty z tych samych modeli i rocznika chodzi o 307 2002r i 307 2004r c# 3003r
    kupilem same pestki a piloty ze szrotu wziolem napewno sprawne w 100% na starych autach...
    Jak dopisac piloty...Lexia i pp2000 dopisuje tylko transporter do immo a pilota nie moge....
    Jest jakas mozliwosc dopisania pilota czy jest jednorazowego uzytku?

Nie wien jak to jest z tymi pilotami czemu nie chca sie zaprogramowac pp2000 wyczowa sygnal w poblizu nie mam pojecia czemu nie chca dzialac,moze jest inna procedura?
    colin555
    Level 27  
    podpowiedziałem wcześniej
    nie mieszac transponderow z pilotam
    janKesz44
    Level 10  
    Kluczyki kupowałem bezpośrednio od Chińczyka. Wydaje mi się że w scyzorykach scalak immo nie stanowi odrębnego bloku ale jest powiazany z pilotem. W moim przypadku nie chciał się zakodować pilot 3-przyciskowy bo widocznie w BSI nie ma opcji sterowania światłami z pilota. Jeżeli chodzi o programowanie samego nadajnika w.cz. to trzeba przestrzegać procedury podanej w Lexii a czasami powtarzać kilkakrotnie.