logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot Partner 2.0 HDI nie odpala po myciu silnika - błąd wtrysku SID 881A

szyniu 20 Sty 2011 23:09 10754 10
  • #1 9034894
    szyniu
    Poziom 20  
    Ocena: 330
    Witam wszystkich
    sprawa wygląda następująco
    autko jak w temacie chodziło bez zastrzeżeń aż do momentu umycia silnika przed czyszczeniem gość zgasił autko i już więcej nie odpaliło

w kalkulatorze silnika jest zapisany błąd
    -usterka stała, obwód wtrysku ,uszkodzenie stopnia końcowego wtrysku

jak sprawdziłem to synchronizacja jest, ciśnienie na listwie jest czyli, diagnostyka bez problemu, testowanie elementów ok, brak błędów w innych kalkulatorach, najprawdopodobniej nie steruje wtryskami posprawdzałem złącza i wygoniłem wodę rozebrałem sterownik i tam też szukałem wody ale co prawda jej tam nie było ale podejrzenia były że mogła się dostać, sam sterownik wizualnie wygląda dobże

sterownik to SIEMENS sid 881A - 5WS40155C-T

Moje pytanie głownie opiera się na tym czy miał ktoś podobny problem i czy to zbieg okoliczności czy faktycznie woda pomogła. Na moją głowę to może uwaliło tranzystory taktujące jak by się sugerować tym co pokazuje diagnostyka ale dlaczego od tak po prostu. I jeszcze jedno pytanko gdybym zdobył inny sterownik czy jest możliwość dopisania do imo czy jest to nie do zrobienia.
    Z góry dzięki wszystkim
  • #2 9037542
    colin555
    Poziom 27  
    Ocena: 800
    napraw wiązke silnika
    i tak za duzo powiedziełem

generalnie wiazka jest DO WYMIANY a nie do naprawy...
  • Pomocny post
    #3 9038230
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 9038250
    colin555
    Poziom 27  
    jak ją rozbierze całą krok po kroku przed zabawą ze sterownikiem to sie przekona
  • #5 9038364
    mota88gb
    Poziom 19  
    Ocena: 135
    no nie powinno się robić zabiegu mycia silników nowej generacji, ale jeśli już ktoś ryzykuje to niech na przyszłość zabezpieczy folią elementy elektroniczne a przedewszystkim kostki itd.
  • #6 9038411
    hello1982
    Poziom 12  
    Ocena: 43
    Silników faktycznie nie wolno myc tym bardziej właczonych (na chodzie) i zimą!!! Gdybys rozlaczył i wyjał aku okrył alternator i umył myjka przy niskim cisnieniu (przy temp. powyzej 20stp.C) i osuszeniu nie miał bys tego klopsa. Teraz to ciezko stwierdzic konkretnie co piardło, napewno jakis układ elektryczny a komp wskazuje na koncowke. Oby to było to bo inaczej..................... czeka Cie mega wydatek.Pozdrawiam
  • #7 9038586
    mota88gb
    Poziom 19  
    Ocena: 135
    nawet jak padło ecu to koszt do przyjęcia przynajmniej u mnie :)
  • #8 9047585
    szyniu
    Poziom 20  
    Zacznę od tego że to nie ja myłem ten samochód i nie trzeba mi mówić o tym że mycie tego typu silników to ryzyko i nie z tego względu napisałem ten temat by ktoś mi takie rzeczy mówił bo to akurat wiem, tylko po to by się poradzić kolegów po fachu.
    Wyczytałem problem z wiązką ale gdzie - powodem może być woda w złączach (co prawda rozbierałem złącza i suszyłem)czy chodzi o uszkodzenie przewodów w sensie przetarcie czy korozja
  • #9 9047611
    colin555
    Poziom 27  
    przetarcia, trzeba wyciągnać całą wiązke i patrzeć cm po centymetrze
  • Pomocny post
    #10 9047654
    tocka
    Poziom 24  
    Ocena: 199
    Tydzień temu w sobotę miałem taki przypadek ale bez mycia silnika .
    Wyciągnij wiązkę od wtryskiwaczy ze wszystkich plastików, zaizoluj przetarcia.
    Jeśli jest sterownik simensa to cena na allegro od 400 w górę ( odradzam zakup bo sam kupiłem uszkodzony).
    A najlepiej to kup na miejscu od 1.4 HDI ( jakieś 150-200 zł) i przelutuj końcówki mocy i maszyna będzie biegać.

Powodzenia.
    Mój od tej operacji zrobił właśnie 7 tyś kilometrów i działa.
  • #11 9401834
    szyniu
    Poziom 20  
    autko po wysuszeniu sterownika i wtyczek wtryskiwaczy odpaliło ale błędy w sterowniku były kasowane bezpośrednio na stole gdy był rozkręcony ogólnie nie myjcie wodą z myjki HDI

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeot Partner 2.0 HDI, który przestał odpalać po myciu silnika. W kalkulatorze silnika zarejestrowano błąd SID 881A, wskazujący na uszkodzenie obwodu wtrysku. Pomimo sprawdzenia synchronizacji i ciśnienia na listwie, problem może wynikać z wody dostającej się do złącz wtryskiwaczy, co mogło uszkodzić tranzystory w sterowniku. Użytkownicy sugerują dokładne sprawdzenie wiązki elektrycznej oraz ewentualną wymianę sterownika, a także podkreślają, że mycie silnika jest ryzykowne i powinno być przeprowadzane z zachowaniem ostrożności. Po wysuszeniu sterownika i wtyczek, auto udało się uruchomić, jednak błędy musiały być kasowane na stole.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA