logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UNITRA PW 9013 - jak usunąć trzaski i buczenie w głośnikach?

Nap5teR 17 Paź 2004 00:58 8399 17
REKLAMA
  • #1 917553
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Witam!
    Dostałem od znajomego wzmacniacz Unitry model PW 9013.
    Po podłączeniu i uruchomieniu w głośnikach słychać buczenie (przydzwięk z sieci) i trzaski. Ta mieszanka denerwujących dzwięków jest bardzo głośna i o mało chyba nie wywaliło mi głośników w kosmos, bo soprany już widoczie nie wytrzymywały, z resztą jak basiki też.
    Co mozna zrobic z tym feralnym hałasem ze wzmaka??
    Podkreślam, ze wzmacniacz nie wydawał żadnych dzwięków doprowadzonych do wejścia, tylko ten hałas.

Z góry dzięki za wszelka pomoc
    Pozdrawiam
    ..::NapsteR::..
  • REKLAMA
  • #2 917571
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Jeżeli to jest przydźwięk sieciowy, to zacznij od sprawdzenia elektrolitów w zasilaczu, czy w ogóle jest zachowana symetria napięcia na nich, czy na wyjściu czasem nie ma napięcia stałego.
    Pozdrawiam
  • #3 917601
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Właśnie usunałem przydzwięk, było zwarcie na jednym z kabli łączących płytke z zasilaczem, było to chyba lutowane już któryś raz z koleii i ktoś to przylutował w 2 miejscach ale w tym drugim nie powinien. Dzięki, za pomoc.
  • #4 919464
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ale pojawił się nowy problem - brak sygnału w jednym kanale. Nie słychac lewego kanału. Końcówka jest wporządku, połączenia głośników też. Co może być przyczyną??
    Poszukam jeszcze ale jak macie jakieś sugestie co to może być to proszę o pomoc.

W załączniku są zdjęcia wzmaka:
    Załączniki:
    • UNITRA PW 9013 - jak usunąć trzaski i buczenie w głośnikach? Unitra PW 9013.jpg (44.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UNITRA PW 9013 - jak usunąć trzaski i buczenie w głośnikach? PW 9013 z góry.jpg (131.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 919656
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Lepiej by było, jak byś zamieścił schemat, z samego zdjęcia nie wiele przyjdzie. Jeżeli twierdzisz że końcówka jest w porządku, to jak dotkniesz się wejścia końcówki, to powinno być słychać głośny przydźwięk. Musisz lecieć torem sygnałowym i szukać tego sygnału, gdzieś musi się urywać.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 921018
    sidewinder3
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam
    Też miałem problem z tego typu wzmacniaczem, i to tej samej postaci

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic131280.html

Niestety nic się nie udało zrobić, ale myślę, że coś się stało z jednym (albo kilkoma) z tranzystorów.
    A schemat jest gdzieś na elektrodzie, bo sam stamtąd ściągałem i gdzieś jeszcze powinien być :?
    Pozdrawiam i życzę sukcesów
  • #7 921673
    Nap5teR
    Poziom 20  
    dzięki, poszukam schematu, na razie go nie mam.
  • #9 924234
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Dzięki OJ za schemacik :)
  • #10 931055
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Znalazłem przyczynę, przekaźnik powoduje że nie gra jeden kanał (LEWY). Chyba ma luzy na stykach, macie jakieś porady do tego??
    Załączniki:
    • UNITRA PW 9013 - jak usunąć trzaski i buczenie w głośnikach? AGF00004.JPG (96.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 931133
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Przekaźnik jest całkowicie rozbieralny. Można go rozebrać, przeczyścić styki preparatem do konserwacji połączeń stykowych, podgiąć blaszki styków i złożyć. Powinien działać.

lub kupić nowy RM2 24V/DC
    np. tu http://www.unipol.torun.pl/
  • #12 937410
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Pozbyłem się luzu ale jest jeszcze okropny przydźwięk na lewym kanale. Mam zamiar kupić nowy przekaźnik ale jak na razie to byłem blisko wyregulowania tego jaki mam teraz. Niestety, po odwróceniu wzmacniacza i przykręceniu pokrywy znowu był przydzwięk sieciowy. To wina tego przekaźnika, bo nastawiłem go juz raz i hulało wszystko. Ale miałem nerwice dzisiaj z tego powodu :(
  • #13 1656105
    pucniety
    Poziom 11  
    Witam, mam podobny problem. Pewnego dnia wzmacniacz poprostu się nie załączył więc go rozręciłęm pogrzebałem przy przekaźniku i juz się odpala z tym tylko, że po podgłośnieniu do 1/4 mocy zaczynają się straszne zniekształcenia i nie sposób zrozumieć co w danym momencie jest odtwarzane. Według mojego jeszcze nie zaawansowanego toku myślenia to powodem są jakieś elektrolity które chyba wysychają ale czy dobrze myślę??? Proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam.
  • #14 1656150
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Moze grzebałes przy zabezpieczeniu nad prądowym. Jaką masz impedencje kolumn?
  • REKLAMA
  • #15 1656161
    pucniety
    Poziom 11  
    Głośniki są 8 ohm. Do tej pory działało wszystko fajnie na tych własnie głośnikach. Tylko od tego incydentu z przekażnikiem coś się stało, a nie grzebałem przy niczym innym tylko rozebrałem i złożyłem przekażnik.

Dodano po 37 [minuty]:

Aha jeszcze jedno przez przypadek zwarłem wyprowadzenia tego wielkiego kondensatora przy przekażniku, moze w tym tkwi przyczyna??
  • #16 1684877
    wojtasake
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ja również posiadam ten sam wzmacniacz. przy wymianie potencjiometru głośności i skręceniu wzmaka do kupy nie pali mi się dioda pokazująca czy wzmacniacz jest w sieci...czy może mieć to jakieś dalsze komplikacje czy mogę to olać??
  • #17 1816903
    Nap5teR
    Poziom 20  
    po dłuższym zastanowieniu i grzebaniu w tym wzmaku doszedłem do wniosku, ze nie opłaca mi się go naprawiać, prezeznaczyłem go na części zamienne do mojej diory ws4421. :)
  • #18 1818869
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Nap5teR napisał:
    po dłuższym zastanowieniu i grzebaniu w tym wzmaku doszedłem do wniosku, ze nie opłaca mi się go naprawiać, prezeznaczyłem go na części zamienne do mojej diory ws4421. :)

Trzeba było sie do mnie zgłosić, ja bym go kupił w takim stanie i napewno by Ci sie to bardziej opłacało niz niszczenie całego wzmaka :-/

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Unitra PW 9013 po podłączeniu generował silne buczenie i trzaski w głośnikach, co było spowodowane przydźwiękiem sieciowym. Przyczyną okazało się zwarcie na kablu łączącym płytkę z zasilaczem oraz potencjalne uszkodzenia elektrolitów w zasilaczu. Po usunięciu zwarcia pojawił się problem z brakiem sygnału w lewym kanale, który został zidentyfikowany jako uszkodzony lub luźny przekaźnik odpowiedzialny za przełączanie kanału. Zalecano rozebranie i oczyszczenie styków przekaźnika preparatem do konserwacji połączeń stykowych lub wymianę na nowy przekaźnik RM2 24V/DC. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwość uszkodzenia kondensatora przy przekaźniku, co mogło wpływać na zakłócenia i zniekształcenia dźwięku. Wskazano również konieczność śledzenia toru sygnałowego i sprawdzenia symetrii napięć na elektrolitach. W dyskusji pojawiły się linki do schematu wzmacniacza, co ułatwia diagnozę. Ostatecznie autor zdecydował się na przeznaczenie wzmacniacza na części do innego modelu Diora WS4421, rezygnując z dalszej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA