logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zestaw do prototypowania pierwszego projektu AVR?

dsh 27 Sty 2011 19:45 1633 2
REKLAMA
  • #1 9065917
    dsh
    Poziom 11  
    Witam,

Od razu mówię, że z elektroniki analogowej i cyfrowej znam tylko absolutne podstawy, zajmuję się programowaniem. Chciałbym zacząć zabawę z mikrokontrolerami.

Robiłem wcześniej projekt, który polegał na sterowaniu diodami RGB przez port LPT. Generacja PWM odbywała się na PC. Teraz chciałbym pójść dalej - generacją PWM zajmowałby się uC sterowany przez łącze USB.

Próbuję się zorientować w temacie ale dla laika ilość dostępnych informacji jest za duża. Wiem, że da się programowo emulować na procesorach atmega klienta USB. Większość procesorów z rodziny AtMega ma 4 generatory PWM ale jakoś da się wykorzystać więcej zmniejszając rozdzielczość? Potrzebuję 12 wyjść PWM, każde o rozdzielczości 8 bitów, tak żeby dało się ustawić minimalne (dolne) wypełnienie.

Jak już wystartuję to jakoś sobie poradzę, zwłaszcza z oprogramowaniem. Chętnie podzielę się gotowym projektem. Pytanie jest - jaki wybrać zestaw startowy żeby zapoznać się z AVR. Taki żeby ew. dało się zaprototypować mój projekt. Patrzyłem na AVT 3505 albo NE442K ale nie wiem nawet czy jest potrzebny programator a jeśli tak to jaki?

Układ będzie prosty więc myślę, że nie przerasta moich możliwości, natomiast muszę jakoś zacząć zabawę z programowaniem. Każda sugestia jest cenna.

--- O co chodzi z projektem?
    Tak jak poprzednio - chciałbym zrobić ambilight dla PC z tym, że tym razem porządnie - sterowane przez USB. Napisać program sterujący pod linuksa i win.
    Ambitniej - po kilka diod RGB na każdy róg ekranu.

---- EDIT ----
    Przypomniałem sobie, najlepiej żeby uC dało się programować w C, dlatego myslałem o rodzinie atmega.

pozdrawiam,
    Filip Sobalski
  • REKLAMA
  • #3 9066036
    dsh
    Poziom 11  
    xamrex napisał:
    Możesz sprzętowo generować PWM
    Nie musisz wykorzystywać do tego specjalnych portów uC

Tu masz ciekawe rozwiązanie odnośnie PWM
    http://diy.elektroda.eu/nie-zwykla-zarowka-rgb/

Dzięki - fajny przykład ale tutaj uC zajmuje się generację PWM o ile się nie mylę.
    Nie chcę programowo generować PWM. Czytałem, że uC mają sprzętowe generatory - zwykle 4, jak mogę je rozszerzyć do 12, skorzystać z jakiegoś dodatkowego IC?
REKLAMA