logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszczelniacz do chłodnicy Opel Vectra 1.6i - jaki wybrać?

Ignacy 18 Paź 2004 12:44 35879 15
REKLAMA
  • #1 920392
    Ignacy
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Od wczoraj cieknie mi z chlodnicy / powoli kapie /. Samochod to Opel Vectra 1.6i. Czy znacie jakies specyfiki ktore dodaje sie do plynu chlodniczego i one uszczelniaja drobne wycieki. W tej chwili jezdze na Petrygo.
    Ignacy
  • REKLAMA
  • #2 920400
    pyznar
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    W sklepach motoryzacyjnych mozna kupic tego rodzaju wynalazki. Jesli jest to maly wyciek to mozna sprobowac. Robilem to u siebie (z dobrym skutkiem) kilka lat temu w Renacie (aluminiowa chlodnica)

Pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #3 924463
    ger56
    Poziom 18  
    Ocena: 33
    wyczysc miejsce i sprobuj zakjeic poksylina lub czym takim najlepiej dwuskladnikowym,pozdrawiam,mnie po wymianie plynu na nowy (teraz zaluje)zaczely sie problemy z nagrzewnica,bo sobie niezle wyplukalem
  • #4 924522
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Witam.

Jeśli taki problem, cieknąca chłodnica, komus przydarzy się w drodze, polecam przy małym przecieku fusy ze zwykłej kawy / tzw, plujki /, a przy większym, z herbaty ale niezbyt grubej, aby nie zatkać rurek w chłodnicy.

Pozdr.
  • #5 924559
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 924582
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Stosowania tych "specyfików", które ponoć uszczelniają układ chłodzenia nie polecam - zamula on cały układ i jak b.dobrze napisał PICIA nadaje się to tylko do dojechania do warsztatu.
    Ja też kiedyś miałem wyciek płynu z chłodnicy i po odnalezieniu miejsca oczyściłem okolicę, odtłuściłem i zalałem całe to miejsce POXIPOLEM.
    Przez dwa lata eksploatacji nic mi tam nie ciekło.
    Ważną rzeczą jest dokładne oczyszczenie i odtłuszczenie tego miejsca.
    Poza tym .... w obecnym autku już nie używam Petrygo - za dużo znajomych osób miało problemy z autkami (m.in. cieknące pompy, wydmuchane uszczelki pod głowicą).
    Ciekawostką było to, że jedyną rzeczą, która nas "łączyła" było właśnie uzytkowanie Petryga (autka różnych producentów).
    Pozdrawiam !
  • #7 924591
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    temat nie do przeskoczenia, specyfiki dorażne odradzam bo ja załatwiłem w ten sposób głowice do tego żeliwną co do klejenia tyle opini ile klejących, kleji wypróbowałem dziesiątki w tym uznanych producentów za niezłą kase efekt końcowy chłodnica do wymiany, proponuje poszukanie chłodnicy tym bardziej że vectra to nie wynalazek
  • REKLAMA
  • #8 924616
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    Witam.
    Jeśli jest to mały wyciek można na pewien okres zalać układ wodą co może spowodować zalepienie kamieniem (jedyna obawa to obecnie zbliżające się niskie temperatury).Polecane powyżej preparaty jak koledzy wskazywali są dobre na dojazd do domu lub warsztatu.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #9 925214
    KAR26
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    WITAM
    JA MAM DWA SPOSOBY .PIERWSZY TO DOSTAC SIE DO MIEJSCA GDZIE PRZECIEKA OCZYŚCIC ,USUNĄC KILKA BLASZEK I ZALAC TO CYNĄ(JA TO ROBIŁEM W CHŁODNICY A TO JUZ MINĘŁO KILKA LAT I KOLES NIE SKARŻY SIE ZE MU CHŁODNICA CIEKNIE W TYM MIEJSCU , A DLATEGO ZE CYNA BO JAK RAZ STWARDNIEJE I NIE PEKNIE A RÓŻNIE JEST Z KLEJAMI)TYLKO DOBRZE ZALANE. A DRUGI TO JESLI TO JEST RADIATOR TO POPATRZEC W REKLAMÓKACH NA STACJACH PALIWOWYCH TAM JEST KILKA FIRM KTÓRE REGENERUJĄ CHŁODNICE. JA PROPONOWAŁ BYM NAJPIERW POSZUKAC FAKIEJŚ FIRMUY I SPYTAC ILE BEDZIE KOSZTOWAŁA NAPRAWA (WYMIANA RADIATORA LUB USZCZELEK)BO KOSZTY MOGA BYC NIEWIELKIE W STOSUNKU DO SKUTKÓW PARTYZANTKI BO MÓJ ZNAJOMY WYMIENIAŁ RADIATOR I ZAPŁACIŁ KOŁO 400 I DOSTAŁ GWARANCJE (CHŁODNICA BYŁA OD DOSTWWCZEGO MERSEDESA 93 ROK

nie piszemy duzymi literami
    patrz regulamin
    PICIA
  • #10 926839
    makarena
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Takie uszkodzenie można usunąć silikonem wysokotemperaturowym - czerwonym. Zalałem nim znaczną część wokół uszkodzenia i do czasu sprzedaży auta nie było problemu !!
  • #11 927534
    korelian
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    A ja nie miałem problemu nigdy z "proszkiem" lub "płynem" uszczelniającym. Nawet jak był przeciek na pompie wody.
    Fakt że "zamuliło", ale dawno temu "Taryfiarze" stosowali zamulanie układu chłodzenia np. musztardą (na fakcie) i też sobie chwalili.
    O statnio gościu wsypał proszek za 4zł (jakiś amerykański który rozprowadza firma z Ostrowa wlkp), i już dosyć długo jeździ.
    Czy ktoś miał jakieś przykre doświadczenia po zastosowaniu proszku?
    Pozdro.
  • #12 927852
    Staszek z Chełma
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Potwierdzam, "musztarda jest dobra na wszytko" sam doświadczyłem lejącej się wody z okolic silnika musztarda uszczelniła przejechałem
    2 tys. km i jest ok.
  • #13 927942
    makarena
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Czerwony silikon i nie kombinuj z żadną musztarda ani fusami, no chyba że auto idzie do żyda i niech on ma ten problem :(
  • #14 929430
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Kolega miał kiedyś Nissana Stanzę diesla (motor taki sam jak w Sunnym) i wsypał taki specyfik bo mu się sączyło spod uszczelki pod głowicą.
    Niewiele pojeździł bo silnik się dosyć mocno grzał a w końcu wydmuchało mu uszczelkę pod głowicą. Więc ... planowanie głowicy, nowa uszczelka itd.
    Ale ile syfu było w otworach kryzujących przepływ w uszczelce to już nie wspomnę. Podobnie z syfem w chłodnicy i reszcie układu chłodzenia.

Ogólnie: :arrow: NIE POLECAM tych "wynalazków" :!:
    Poklej chłodnicę i nic nie dodawaj. Jak nie wiesz jak to zrobić to zanieś ją do zakładu, który się tym zajmuje - zapłacisz raz (niezbyt dużo) i zapomnisz o temacie oraz zaoszczędzisz na ew. innych naprawach.
    Pozdrawiam !
  • #15 930188
    Mieczysław
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    ,,Kolega miał kiedyś Nissana Stanzę diesla (motor taki sam jak w Sunnym) i wsypał taki specyfik bo mu się sączyło spod uszczelki pod głowicą. ''

Jak można ,,sączenie'' spod uszczelki porównywać z jakimś drobnym wyciekiem z układu chłodzącego? I to w dodatku diesla??? 8O
    Wycieków spod uszczelki pod głowicą nie uszczelnia się żadnymi wynalazkami, w grę wchodzi tylko wymiana.
  • #16 931511
    janekpilarski
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    JA WSYPALEM PROSZEK I JEST NARAZIE OK

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku drobnych wycieków z chłodnicy Opel Vectra 1.6i użytkownicy dyskutują o różnych metodach uszczelniania. Popularne są preparaty dodawane do płynu chłodniczego, takie jak proszki uszczelniające, które mogą tymczasowo zatkać niewielkie przecieki i umożliwić dojazd do warsztatu. Jednak wiele opinii odradza ich stosowanie ze względu na ryzyko zamulenia układu chłodzenia i poważniejszych uszkodzeń, np. uszczelek pod głowicą. Zalecane jest dokładne zlokalizowanie wycieku, oczyszczenie i odtłuszczenie miejsca przecieku, a następnie trwałe uszczelnienie dwuskładnikowym klejem (np. poxipol) lub silikonem wysokotemperaturowym. Alternatywnie można rozważyć lutowanie cyną lub regenerację chłodnicy w specjalistycznym zakładzie, co bywa opłacalne i daje gwarancję. Preparaty domowe, takie jak fusy z kawy, herbata czy musztarda, są wymieniane jako prowizoryczne rozwiązania, ale nie są polecane. Użytkownicy zwracają uwagę, że stosowanie uszczelniaczy chemicznych może prowadzić do kosztownych napraw i utraty gwarancji. Warto więc rozważyć naprawę mechaniczną lub wymianę chłodnicy zamiast eksperymentów z dodatkami do płynu chłodniczego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA