logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Frezarka CNC home made za 1300zł ! ! ! [FOTO]

Maniak.M 23 Gru 2005 00:35 398871 251
  • Witam wszystkich!

Przedstawiam wam projekt nad którym pracowałem w wakacje.
    Jeszcze niestety go nie dokończyłem (braku czasu), ale pod naciskiem znajomych zdecydowałem się go pokazać.
    Jest to FREZARKA CNC HOME MADE wykonana w 100% przeze mnie, a w dodatku niewielkim kosztem. Kosz całej maszyny to tylko 1300-1500 zł.

Na wstępie dodam, że jest to mój pierwszy ploter i mam 17 lat ;)

Teraz trochę o samej frezarce:
    -Konstrukcja metalowa (Aluminium). Jedynie blat jest drewniany ponieważ za stół T-owy zaśpiewali mi ok.2000zł, więc tymczasowo jest drewno.

-Napęd to 3 spore silniki krokowe. Fabrycznie chodziły na 5V i mały ok.0.8 Nm. U mnie chodzą na 10V i mają na pewno ponad 1 Nm. Mimo że podwyższyłem napięcie 2x to prawie się nie grzeją. W najbliższym czasie zwiększę do 12V ;)

-Prowadnice ze stali hartowanej 14mm, a na nich łożyska liniowe kulkowe.

-Napęd przenoszony jest przez śruby trapezowe z nakrętkami z mosiądzu.

-Wrzeciono to mini szlifierka modelarska renomowanej firmy PROXXON. ok 8 000 obr/min. Docelowo ma być sprzęt z regulacją obrotów z zakresu ok. 6 000 - 33 000 obr/min.

-Jeśli chodzi o elektronikę to składa się z 3 sterowników silników krokowych połączonych płytą główną, zasilacz ATX oraz moduł zasilacza zrobiony przeze mnie, który umożliwia płyną regulacje napięcia potencjometrem z tyłu obudowy. Oczywiście sterowniki też sam robiłem ;) Cała elektronika zapakowana jest mojej produkcji pudło. Na panelu jest woltomierz, amperomierz, dwa switche oraz parę jeszcze nie wykorzystanych diodek. Przypominam że panel też jest jeszcze nie skończony.

-Frezarka jest sterowana przez program Mach 2 [http://www.artofcnc.ca]

-Frezy których używam to są diamentowe. Używam ich do grawerowania w szkle.

-Co do prędkości to max. 500mm/min. Przy 340mm/min ma wystarczjącą moc aby robić w szkle o ile nie połamią się frezy ;)

Poniżej parę zdjęć:

A tu któtki filmik podczas pracy: http://www.mordzon.net/cnc/ploter_at_work.avi

Niedługo w stawie zdjęcia elektroniki.
    Jeśli macie jakieś pytania chętne pomogę.
    Proszę o uwagi na temat projektu.

Made by Robert Mordzon
    http://www.mordzon.net/blog/

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Maniak.M napisał 246 postów o ocenie 85, pomógł 10 razy. Mieszka w mieście Warszawa. Jest z nami od 2004 roku.
  • #2 2108317
    Charly
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Brawo !!!
    Super to zrobiłeś !!!
    Pogratulować porządnej roboty.
    Będzie można płytki drukowane u Ciebie zamawiać ?
    Ja bym też takie coś chciał mieć.
  • #4 2108506
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    a skąd pochodzą śruby i prowadnice? jakaś stara wielka drukarka?
  • #5 2108518
    lukaszluk
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    No nie powiem ale to co zrobiłeś przekracza moje zdolności manualne i techniczne. Myślałem nad takim sprzętem kiedyś. Tobie się udało i jest bardzo to ładny sprzęcik.
  • #6 2108677
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Ocena: 85
    Charly napiasał:
    Cytat:
    Będzie można płytki drukowane u Ciebie zamawiać ?

Jeśli znajdę jakiś opis robienia płytek drukowanych to czemu nie?!
    Jeśli macie wiedze na ten temat to chętnie posłucham.

Ghost666 napisał:
    Cytat:
    Świetne, ile Cie to mniej-więcej wyszło?

Koszty oceniam na 1300 do 1500 zł, ale cena nie obejmuje miniszliwierki PROXXON.

Cyruss napisał:
    Cytat:
    a skąd pochodzą śruby i prowadnice? jakaś stara wielka drukarka?

Śruby wraz z nakrętkami kupiłem z Allegro.pl

Dzięki za opinie jeśli podoba się wam mój ploter był bym wdzięczny za głosy.
    Może jeszcze dzisiaj wstawie nowe zdjęcia.
  • #7 2109081
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    BRAWO !!!

Jestem pełen podziwu !

Ile czasu zajęła Ci budowa tego cuda ? Jaką maksymalną rozdzielczość możesz osiągnąć ?
  • #8 2109148
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Do Milik:
    Sama budowa zajeła mi ok. mieśiąca + przeróbki kiedy tylko miałem czas, ale przed tem z miesiąc zbierania informacji na temat działania tego itp.
    A co do rozdielczości to trudno dokładnie ocenić, ale frezem stozkowym wykonywałem już bardzo precyzyjne roboty i jest prawie idealnie. Poza tym dokładność się zmienia w zalezności od oporów(odgięcia).

Znalazłem fotkę z okresu budowy:

I jak obiecywałem zdjęcia elektroniki:

• #9 2109400
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    jeśli możesz - podrzuć jakieś schematy i rysunki tech. mechaniki, tak sie składa ze mam dostęp do sporego zaplecza technicznego (tokarnia, frezarnia etc) wiec moze coś takiego sobie zdziałam... Wystarczy kupic krokowce :)
  • #10 2109446
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Do Ghost666:

Rysunków technicznych mechaniki nie posiadam(nigdy nie powstały :] ).
    Co do sterowników to są te z http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterowniki.htm
    Kupiłem samą płytkę drukowaną, a resztę sobie polutowałem.
  • #11 2109556
    parklinson
    Poziom 15  
    Możesz zamieścić strony z których korzystałeś?? Chętnie poczytam i może się tez sobie takie cos fundnę :)

Mam jeszcze jedno pytanie zastosowałeś 3 silniki jeden do przesuwania frezarki w poziomie drugi porusza nią góra-dół a trzeci przesuwa w pionie blat ? Bo nie umie sobie tego wyobrazić :) Mam nadzieje ze zrozumiesz o co mi chodzi :P Pozdrawiam Michał
  • #13 2109667
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    parklinson napisał:
    Możesz zamieścić strony z których korzystałeś?? Chętnie poczytam i może się tez sobie takie cos fundnę :)

Mam jeszcze jedno pytanie zastosowałeś 3 silniki jeden do przesuwania frezarki w poziomie drugi porusza nią góra-dół a trzeci przesuwa w pionie blat ? Bo nie umie sobie tego wyobrazić :) Mam nadzieje ze zrozumiesz o co mi chodzi :P Pozdrawiam Michał

a po co przesuwac blat ? raczej jeden przod-tyl, drugi lewo-prawo, trzeci góra-dół.
  • #14 2109739
    parklinson
    Poziom 15  
    no dobra ja rozumie ze tak to powinno byc ale na zdjeciach nie widac tego ze sie przesuwa przód tył :/ no chyba ze sie nie dopatrzylem :|
  • #15 2110247
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Do Parklinson:
    Jest oczywiście tak:
    -jeden przod-tyl,
    -drugi lewo-prawo,
    -trzeci góra-dół

Widać to chociaż by na 1-szym zdjęciu.
  • #16 2111460
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Tutaj jest shemat ideowy mojego sterownika, a w pdf wykaz elementów, shemat, i rysunek płytki.
    Załączniki:
    • Frezarka CNC home made za 1300zł ! ! ! [FOTO] sterownik.jpg (57.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • schemat sskb01.pdf (333.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 2113057
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Oto co wczoraj zrobiłem dla siostry.

• #18 2113883
    mariuszporęba
    Poziom 19  
    Ocena: 121
    a próbowałeś robić wzory na plexi?? Chcę zrobić sobie okno w kompie i zrobiłbyś dla mnie jakiś wzór, może nawet w szkle??
  • #19 2113941
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Nie jeszcze nie robiłem, ale w te święta na zamiar zacząć.
  • #20 2114157
    Damian.zdw
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Stary ty masz tyle co ja lat i po prostu powiem ze przegiales pale budujac takie urzadzonko. Wlozyc tyle kasy w takie urzadzonko naprawde oplacalo sie chociazby dla samej statysfakcji. Naprawde respekcik, jak tylko zdabede tak duze fundusze to moze sie za to wezme, bo przydalo by mi sie cos takiego do robienia plytek drukowanych.

Mianowicie pisales jak tym wykonywac plytki drukowane, ja bym poprostu usuwal niepotrzebna miedz z plytek. Byloby to duzo dokladniejsze niz trawienie, bo niejedna plytke juz zle wytrawilem. a co za tym idzie byla syzyfowa praca, to samo w kolko az do otrzymania pozadanego efektu. Dobrze by bylo, gdyby jeszcze to urzadzenie mozna bylo sterowac z komputera - wrzucic schemacik do kompa i tam gdzie jest np. bialy kolor to zeby to usuwalo na plytce i wtedy bylaby dokladniutka robota. Tylko jeszcze ktos by musial jakis program napisac, ktory by to dobrze wykonywal. Pozdrawiam respekt.
  • #21 2114301
    cosmo177
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Naprawde jestem pełen podziwu dla twojej pracy. Super urządzonko ! napewno bardzo przydatne ,jak na twoj wiek to widac ze masz pojęcie o elektronice itp.

pozdrawiam !
  • #22 2115365
    omen_s
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam
    Tak mi się spodobał ten projekt że nie ma bata i to zrobie w tym roku ;)
    Chce mieć czym się bawić we wakacje więc już kompletuje części ;)

Ale oczywiście mam kilka pytań :)

Jaki masz system na tym laptopie ? (jaki jest wymagany do tego programu)

Czy w programie można zmieniać wymiary wózka roboczego ? tzn. chce sobie zrobić obszar roboczy taki jaki mi pasuje i czy potem moge to jakoś ustawić w programie aby on to "widział" ?

Jakie są wymiary twoich silników ?

Ile Cie kosztowala elektronika tj. sterowniki silników i płyta gł. ?

Pozdrawiam ;)
  • #23 2115413
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Na laptopie mam Xp.

Tak, można ustawiać obszar roboczy.

Co do wymiarów silników to jutro sprawdze i napiszę.

A elektronika to przy samodzielnym lutowaniu, z zasilaczem ok. 250 zł
    Silniki to bardzo różnie. Ja kupiłem wyjątkowo tanio - chyba 40 zł sztuka.
  • #24 2115599
    parklinson
    Poziom 15  
    Juz postanowione będę robić ten ploter dlatego mam prośbę możesz zamieścić schemat płyty głównej twojego wynalazku :) Jak masz to projekt płytek by sie przydał. Napisz jakie problemy można napotkać przy uruchomieniu tego projektu. I jak jest z dokładnością chodzi mo to to czy silniki nie gubią kroków bo z tego co widzę to Twój ploter działa na dużych formatach Pozdrawiam Michał
  • #25 2115719
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Moim zdaniem powinienneś zrobić tak:

1. Kupujesz ze strony http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterowniki.htm komplet płytek za 45zł (na dole strony). Puźniej jedziesz na Wolumen i kupujesz części. Teraz trochę lutowania i gotowe :D
    2. 3 silniki krokowe o momęcie obrotowym powyżej 1 Nm
    3. 3x śruba trapezowa. Tutaj trzeba zwrócić uwagę za średnicę. Moim zdaniem moje są zbyt ciękie. Polecam ok 20mm najlepiej z łożyskowanymi nakrętkami(są bardzo drogie).
    4. 6x prowadnice też o moźliwie dużym przekroju.
    5. Do tego tuleje z innego materiału. Nie polecam rozwiązania z łożyskami kulkowymi. Moim zdaniem lepiej to załatwić ślizgowo.
    6. Reszta to aluminium, łozyska, przewody itp...

Bardzo ważne jest chodzienie śruby. Musi chodzić jak najlżej. I tutaj bym wyłożył więcej kasy.

Silniki nie gubią kroków o ile dostojuje się odpowiednio prędkość do rodzaju pracy jąką się wykonuje.
  • #26 2115962
    omen_s
    Poziom 19  
    Ja kupiłem 3 silniki 0,5Nm i na 4,4V ale myśle że bez problemów będą działać na 5V , wtedy moc powinna by troche większa ;)
    Czemu uważasz że silniki powinny mieć powyżej 1Nm ?
  • #27 2116061
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Macie moze opisy/rysunki techniczne do prętów gwintowanych? Bo myśle, ze skoro to taka droga rzecz to sam je wykonam (mam dostęp do tokarki)
  • #28 2116085
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Do omen_s:

Moje silniki standardowo miały ok. 1Nm i uważam że to jest dolna granica pożadnego działania. Teraz mają ok 1.8-2Nm i jest ok.

Do ghost666:

Do tego musi być tokarka z automatycznym przesuwem, a poza tym zwykłe śruby trapezowe nie są drogie.
  • #29 2116092
    omen_s
    Poziom 19  
    A jak myślisz moje będą dobre gdy podniose napięcie ? A jeśli są za słabe to co sie dzieje ? nie mają siły poruszać tyw wszystkim ?
  • #30 2116128
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Wszystkie tokarki na których pracowałem miały automatyczny posuw - to chyba taki standard wśród tych obrabiarek do metalu ;). Pozatym "nie są drogie" to rzecz względna - jesli kosztują tyle samo co pręt stalowy/aluminiowy który zakupie na wałek, to ok, nie bede marudził :D

Jakie silniki uzywasz? gdzie je kupiłeś? i za ile? ;) Przeglądałem oferte Wobitu i albo to jest rzeczywiście tak drogie, albo oni mają specyficzne ceny (chyba to drugie). Silniki masz 2-fazowe, prawda?

Podsumowanie tematu

✨ Projekt frezarki CNC wykonanej samodzielnie za około 1300-1500 zł, z metalową konstrukcją aluminiową i drewnianym blatem tymczasowo zastępującym drogi stół T-owy. Napęd stanowią trzy silniki krokowe Japan Servo CO. LTD. typu KP56QM2-001 (400 kroków/obrót, 6 kabli), zasilane napięciem podwyższonym do 7-12 V, generujące moment około 1,8-2 Nm. Ruch przenoszony jest przez śruby trapezowe 10x2 mm z nakrętkami mosiężnymi, prowadnice stalowe hartowane 14 mm z łożyskami liniowymi kulkowymi, choć autor rekomenduje tuleje ślizgowe dla mniejszych luzów. Sterowanie realizowane jest za pomocą sterowników SSKB, płytki PCB zakupionej z cnc.info.pl, współpracującej z programem Mach2 działającym pod Windows XP, umożliwiającym ustawienie wymiarów obszaru roboczego i import plików z AutoCAD. Pozycjonowanie głowicy odbywa się na podstawie kroków silników krokowych, bez obecnie zamontowanych krańcówek, które planowane są w przyszłości. Frezarka radzi sobie z obróbką metali, drewna, szkła i laminatów, choć plexi wymaga ostrożności ze względu na topienie się materiału. Konstrukcja jest masywna i stabilna, choć oś Z (winda) wymaga dalszych usprawnień. Zasilanie silników i sterowników jest realizowane z zasilacza transformatorowego, a układ sterujący wymaga solidnego chłodzenia. Projekt zdobył uznanie w konkursie, a autor planuje rozwój większej i bardziej zaawansowanej maszyny. W dyskusji poruszono także kwestie doboru silników, śrub trapezowych, prowadnic, schematów elektroniki, programów sterujących oraz możliwości zastosowania frezarki do wykonywania płytek PCB i grawerowania na różnych materiałach.
REKLAMA