logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór elektroniki do frezarki CNC - sterowniki AVT czy inne rozwiązania?

PATRICK_knight rider 10 Cze 2014 21:25 2556 1
REKLAMA
  • #1 13696430
    PATRICK_knight rider
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam już od kilku miesięcy zbieram pieniądze i mam zamiar zrobić własną frezarkę CNC i w sumie wszystko mam zaplanowane jak to ma wyglądać i wgl.
    Jako wrzeciona użyję multiszlifierki 170W kilka osób powiedziało że do Płytek PCB drewna i plastiku powinno spokojnie wystarczyć.(Już mam)
    Silniki krokowe w sumie jest tego pełno na allegro można kupić 3szt za niecałe 100zł które mają niecałe 2A
    Konstrukcja będzie z płyty wiórowej ,sklejki ,płyt meblowych z tego co będzie pod ręką .
    Jako prowadnic użyję zwykłych prowadnic szufladowych a do posuwu użyję zwykłych prętów gwintowanych osadzonych na łożyskach (sprzęgło to będzie prawdopodobnie kawałek węża gumowego tanie i niezawodne)

A teraz elektronika no właśnie z tym jest problem ponieważ nwm co wybrać
    Jest taki kit do złożenia AVT składa się z sterownika głównego i 3 sterowników do silników krokowych coś takiego http://www.youtube.com/watch?v=XjF1wh0BRD4
    Wyniesie mnie to około 400zł z tego co pamiętam
    Ale słyszałem jeszcze na forach o jakimś (chinczyku ,czerwonku ,układ czerwony)
    czy ktoś jest może w stanie wypowiedzieć się na temat tych 2 opcji ?
    Byłbym jeszcze wdzięczny za linki z tym "czerwonkiem" najlepiej odrazu do sklepu w którym można go zakupić.
    Mile widziane inne sterowniki oczywiście w granicach 400zł

Maszyna będzie używana spontanicznie max 2-3 razy w tyg i prawdopodobnie tylko do PCB,grawerowania i takich delikatnych prac także nie mam zamiaru kupywać sterownika za 1000zł
    Dzięki za pomoc Smile
  • REKLAMA
REKLAMA