logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Vito 108CDI '00 - odcięcie przy 2500 obr/min, spadek mocy, błędy czujników

jak_zawsze 01 Lut 2011 17:02 3330 9
REKLAMA
  • #1 9087870
    jak_zawsze
    Poziom 2  
    Witam!
    mercedes vito 2,2 cdi 108 rok 2000 przebieg obecnie ok 350tys
    (od 200tys nie dziala mi licznik i predkosciomierz - jezdze na AutoMapie w opcji komputera)
    Oliwa i wszystkie filtry wymieniane co 15tys, wtryskiwacze sprawdzane ok, EGR zaslepiony wlasnorecznie ale przed zaslepieniem bylo tosamo wiec nie ma to wplywu.
    Pali od kopa niezaleznie od temp zewnetrznej przy -20*C na jednym podgrzewaniu, nie kopci.

Od dosyc dawna mam problem z ktorym nie do konca sobie radze,
    tzn dokladnie jakies 80tys temu podczas jazdy (a wolno nie mam czasu jezdzic) vitek zaczal zwalniac przy ok 120k/h do max 105 ok. Taki byl pierwszy objaw :(
    Podjechalem do mechanizatora zaprzyjaznionego, ktory lubi robotki ;)
    po podpieciu pod jakiegos "laptoczka" dokladnie pod jakis przenosny kalkulator ;)
    (niebieska obudowa u gory wyswietlacz i kilka przyciskow pod spodem) pokazalo kilka bledow min:
    - czujnik wlacznika stop
    - cos z zaworem cisnienia, sterowania czy jakos tak

na chwile obecna wymienialem juz kilka zaworkow (tych za prawym kolem kolo alternatora) kabelek do wtyczki tez byl skracany i lutowany bo gnił.

Problem znika na jakis czas, ale ze witek jest dosc pamietliwy i lubi robic mi psikusa co jakis czas.
    Jade sobie, tzn rozpedzam m/w do 2500obr/min na kazdym biegu ale w pewnym momencie np na 4 albo 5 biegu gdy obr przekrocza 2500 slychac "psykniecie" jak by cisnienie ucieklo i wtedy mam tzn ogranicznik bo z rozpedu wkreca sie jeszcze do 3000obr ale to jest juz max i predkosc max to jakies 105km/h wg nawigacji.
    Turbinka dziala bo slychac ja od ok 1700 do 2600obr/min i pozniej "psykniecie" i tak na kazdym biegu :((
    Pomaga mu wylaczenie zaplonu/silnika na kilka minut, czasami w czasie jazdy wylaczam na minutke i dalej ciagnie tak jak powinien i po jakims czasie znowu "psykniecie" i :((
  • REKLAMA
  • #2 9089395
    M-C-S
    Poziom 13  
    Ocena: 72
    Sprawdz dokładnie to psykanie bo może być dziurawy obwód IC, a jak jest cały to dokładna diagnistyka z parametrami włącznie na porządnym sprzęcie.
  • REKLAMA
  • #3 9089493
    mario1982
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    zaobserwój wydech w momencie usterki,,,,,,,,,,,,,,
  • REKLAMA
  • #4 9093095
    jak_zawsze
    Poziom 2  
    M-C-S napisał:
    Sprawdz dokładnie to psykanie bo może być dziurawy obwód IC, a jak jest cały to dokładna diagnistyka z parametrami włącznie na porządnym sprzęcie.

najlepsze w tym wszystkim jest to, ze "odbija mu" raz na jakis czas i to niezaleznie od warunkow atm :|

jezeli chodzi o IC to juz kilka elementow wymienialem, najdziwniejsze jest to ze w momencie jak peklo mi kolanko "S" przy turbince to nie bylo tego problemu "odciecia" mimo ze odglosy byly niesamowite

raz kiedys mechanizator podlaczyl swoj sprzet (cala walizka na siedzeniu) i przejechalismy sie kawalek, z jedynych wartosci nie halo ktore byly wg sprzetu to niskie cisnienie doladowania tzn nie az tak niskie ale wyswietlal cisnienie, ktore powinno byc a w vitku brakowalo zalozmy 10% przy pelnej mocy/obr silnika...
    po wymianie zaworka tego za kolem i po wymianie kolanka :(

pojecia nie mam od czego to zalezy... odbija mu raz na jakis czas i wez tu teraz znajdz problem jak za chwile tzn po jakims czasie mu przechodzi i do mechanizatora dojezdzam juz jak jest ok, pokazuje jedynie wlacznik stop i blad zaworu sterowania ...

dzieki za odpowiedzi, tzn ze chcialo sie wam czytac i odpisac, natomiast ja dalej w stresach wyprzedzam :/ za kazdym razem zastanawiam sie czy akurat teraz przy wyprzedzaniu nie "psyknie" i trzeba bedzie chowac sie
  • #5 9100694
    hollow
    Poziom 20  
    Ocena: 202
    Ciśnienie doładowania może być błędem i problem z jego regulacją. Jeżeli jest problem z włącznikiem Stop to należy go wymienić. Proponowałbym też podjechać nie do jakiegoś mechaniura tylko do elektronika co zna się na mercach.
  • #6 9104638
    grzegorzpiotrowski77
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    wymień włącznik świateł stop w pierwszej kolejności a dopiero szukaj dalej w zaworach jak nie przyniesie poprawy
  • REKLAMA
  • #7 9111435
    hollow
    Poziom 20  
    Ocena: 202
    "a Marcin powiedział, że jego tata powiedział, że to może być żarówka..."

Tak, albo weź magiczną kulę i wywróż sobie co się zepsuło.
  • #8 9111640
    jak_zawsze
    Poziom 2  
    ... jeżeli chodzi o żarówke :D to prawe cofania mi nie świeci ;) ale nie zmieniam bo mam tam zamontowany "brzęczyk" :D i jest większy problem ze zmianą :changes:
  • #9 9111672
    ogur3k
    Poziom 33  
    Ocena: 158
    Kolego, ogarnij temat a nie jakieś durne dyskusje o przepalonej żarówce.
    Masz problem z układem doładowania. Nie wkręca się powyżej 2500rpm bo wchodzi w tryb awaryjny.
    Jedź do kumatego mechanika i ogarnie to raz dwa.
  • #10 9118324
    jak_zawsze
    Poziom 2  
    ... a więc ! dziś poprawiło sie na chwile :/ na biegach 1-4 ciągnął do oporu tj jak bym miał sumienie to bym go giągnął do 4tys obr, wrzucam 5 bieg dochodzi do 3tys obr i zdycha !

padła już ostatecznie "grucha" przy turbince - zawór turbiny regulator :cry:

dzięki za różne mysli, te lepsze i gorsze a za głupie podziękujcie wpisującym :!:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Mercedesem Vito 108CDI z 2000 roku, który objawia się odcięciem mocy przy 2500 obr/min oraz spadkiem mocy podczas jazdy. Wcześniej wymieniono wtryskiwacze, a EGR został zasłonięty, jednak problem nadal występuje. Po diagnostyce pojazdu zidentyfikowano błędy związane z czujnikiem włącznika stop oraz zaworem ciśnienia. Użytkownik zauważa, że ciśnienie doładowania jest niższe o około 10% w porównaniu do normy. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują wymianę włącznika świateł stop oraz konsultację z elektronikiem specjalizującym się w Mercedesach. Ostatecznie użytkownik stwierdza, że problem z mocą ustępuje czasowo, ale powraca, co sugeruje awarię zaworu turbiny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA