logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

switch -przedłużacz trybu słuchawkowego a trybu głośnikowego

jurexu 01 Lut 2011 21:15 2469 3
REKLAMA
  • #1 9089400
    jurexu
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam!
    Powiem szczerze, że nawet nie jestem pewien czy to właściwy dział dla mojego problemu... Myślałem o dziale audio... Proszę Sz.P. Moderatorów o wyrozumienie...

Otóż mam TV LCD umieszczony dość wysoko na ścianie konkretnie na drzwiami, pomiędzy sufitem - vis vis łóżka w sypialni :D (bajer - polecam! leżysz sobie na wznak i oglądasz TV...)
    Mój problem dotyczy następującej sprawy. Otóż dość często muszę oglądać TV na słuchawkach żeby nie przeszkadzać w spaniu mojej małżonie. Żeby to zrobić , wiadomo, muszę podłączyć kabel od słuchawek do wyjścia na telewizorze. Jest to bardzo niestety czasochłonne, bo robię to po omacku gdyż jest to dość wysoko, a poza tym muszę celować na pałę lub po palcu w tą małą dziurkę (szkoda że nie ma tam włosów - byłoby łatwiej :D ) no i między TV a ścianą jest bardzo ciasno. Próbowałem rozwiązać ten problem poprzez podłączenie kabla przedłużającego do słuchawek, jednakże to nie rozwiązało problemu, gdyż było tak samo jakbym podłączył słuchawki bezpośrednio - dźwięk w głośnikach milknie.
    Nadmieniam też, że za dnia telewizor piłuje moja mała córka i jeśli zapomnę wyciągnąć kabel z gniazda słuchawkowego to dziecko ogląda głuchy telewizor, bo nie jest w stanie wyciągnąć kabla - za wysoko.

Szanowni koledzy fachowcy?! Czy istnieje sposób na odpowiednie przelutowanie kabelków w przedłużaczu tak, aby mógł być na stałe podłączony na zewnątrz, a zarazem nie wyłączał głośników. Rzecz jasna głośniki wyłączałyby się, ale w momencie kiedy podłączę do przedłużacza słuchawki. A może jest jakiś przełącznik zewnętrzny, który byłby na tyle magiczny, że załatwiał by ten problem? A może inne rozwiązanie?...

PS. W menu TV nie ma odłączania słuchawek...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9089755
    jurexu
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Twoja rada nic, a nic nie wnosi. Aby móc słuchać przez takie słuchawki należy właśnie najpierw włożyć w wyjście słuchawkowe kabeleczek , który połączony jest z mamuśką słuchawek bezprzewodowych. Z niej to właśnie sygnał idzie w świat czyli do sluchawek. Właśnie wkładanie takiego kabelka jest dla mnie problem, o którym wspomniałem inicjując temat. BTW - słuchawki bezprzewodowe posiadam i one są wykorzystywane przy oglądaniu TV.

Mimo wszystko dziękuję za chęć niesienia pomocy...

ACHA! TV jest na gwarancji i ni w głowie mi aby go otwierać i bawić się gniazdkiem...
  • #4 9090514
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 273
    Nie zapoznałeś się z informacją, mam takie słuchawki i wiem co podpowiadam.
    Opis
    - możliwość podłączenia do dowolnego urządzenia z wyjściem audio
    W twoim przypadku do wyjścia AUDIO OUT z TV poprzez CHICH , do gniazda słuchawkowego nic nie wkładasz.
REKLAMA