logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przełączać dźwięk między TV a słuchawkami bez wyciągania wtyczki?

gkulka12 18 Lis 2014 21:04 1518 6
REKLAMA
  • #1 14144275
    gkulka12
    Poziom 10  
    Witam,

Mam podłączony komputer pod TV, także cały dźwięk idzie przez głośniki TV który jest powieszony na ścianie. Czasem jednak potrzebuję wrzucić audio na słuchawki bezprzewodowe. Czy jest jakiś patent/konstrukcja którą można by obejść ciągłe wkładanie/wyjmowanie wtyczki? Przy TV wiszącym na ścianie jest to deczko "upier..."[denerwujące i nie wygodne]. Jakaś przejściówka do wpięcia pomiędzy TV a słuchawki na pstryczek, pilot itd... itp... dosłownie cokolwiek.

Pozdrawiam,
    gkulka
  • REKLAMA
  • #2 14144311
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Ocena: 105
    W zależności od Twojego sprzętu... na moim przykładzie w laptopie mam wyjście słuchawkowe - analogowe, wyjście przez hdmi i wyjście optyczne, w ustawieniach mogę sobie przełączać którędy ma wychodzić dźwięk
  • REKLAMA
  • #3 14144344
    matisobek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Podepnij słuchawki pod chinche i jak będziesz chciał na słuchawkach słuchać to w telewizorze wyciszasz dźwięk :)
  • REKLAMA
  • #4 14144381
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Ocena: 105
    matisobek napisał:
    Podepnij słuchawki pod chinche i jak będziesz chciał na słuchawkach słuchać to w telewizorze wyciszasz dźwięk :)

Ja tutaj kombinuje gdyby tak dać jakiś mały avr do tego pilota ir i sterować z tego, a wystarczy najprostsze ściszanie :)
    Tak jak kolega matisobek piszę najlepiej rozdzielić sygnał wychodzący z komputera na 2 - jeden na słuchawki a drugi na tv i ściszać dany sprzęt.
  • REKLAMA
  • #5 14147406
    gkulka12
    Poziom 10  
    Nie do końca o to chodzi.W kompie mam dwa wyjścia audio więc mogę wpiąć/wypiąć słuchawki. Dźwięk z kompa idzie HDMI do monitora więc mogę go wziąć z wyjścia w kompie lub TV. Problem jest w tedy kiedy działa tuner TV. Muszę wpiąć/wypiąć słuchawki zależnie czy dźwięk ma iść z głośników czy na słuchawki i tego chcę uniknąć.

Generalnie: słuchawki cały czas wpięte w tv. Dźwięk czy z kompa czy z TV leci na głośniki lub słuchawki -i to mam wybierać tym "pstryczkiem" którego mi brakuje[bez wyciągania kabla]

Dodano po 23 [sekundy]:

gkulka12 napisał:
    Nie do końca o to chodzi.W kompie mam dwa wyjścia audio więc mogę wpiąć/wypiąć słuchawki. Dźwięk z kompa idzie HDMI do monitora więc mogę go wziąć z wyjścia w kompie lub TV. Problem jest w tedy kiedy działa tuner TV. Muszę wpiąć/wypiąć słuchawki zależnie czy dźwięk ma iść z głośników czy na słuchawki i tego chcę uniknąć.

Generalnie: słuchawki cały czas wpięte w tv. Dźwięk czy z kompa czy z TV leci na głośniki lub słuchawki -i to mam wybierać tym "pstryczkiem" którego mi brakuje[bez wyciągania kabla]
  • #6 14147481
    matisobek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Gniazda jackowe są tak skonstruowane że po włożeniu wtyczki zwiera/rozbiera się styk informujący kartę że coś zostało podpięte. I albo przylutujesz kabelki na kartę dźwiękowa i będziesz sobie jakimś układem sterować albo spróbuj tak jak wcześniej pisałem podepnij słuchawki pod chinche. Tam zawsze będzie wychodził sygnał więc jak chcesz sobie słuchać z telewizora to słuchawki masz wyłączone A jak chcesz przez słuchawki słuchać to w telewizorze z ciszasz. Ten zabieg nie ingeruje w poziom sygnału wychodzącego z chinche.
  • #7 14152809
    gkulka12
    Poziom 10  
    dobra, pomajstruję przy kabelkach i dam znać..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do przełączania dźwięku między telewizorem a bezprzewodowymi słuchawkami bez konieczności ciągłego wyciągania wtyczki. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, takie jak podłączenie słuchawek do wyjścia chinch, co pozwala na jednoczesne korzystanie z głośników telewizora i słuchawek. Inna propozycja to zastosowanie małego wzmacniacza audio (AVR) z pilotem IR, który umożliwiłby zdalne sterowanie głośnością. Użytkownik zauważa, że problem pojawia się, gdy działa tuner TV, co wymaga manualnego przełączania źródła dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA