logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedłużacz do słuchawek - Przeniesienie gniazda słuchawek z tv w inne miejsce

Streatham 17 Sty 2017 15:13 1734 6
REKLAMA
  • #1 16206602
    Streatham
    Poziom 8  
    Witam
    Proszę o radę.
    Chciał bym najprościej mówiąc przenieść gniazdo wtykowe słuchawkowe z tv w okolice łóżka. Wiadomo, jeśli wepniemy słuchawki do tv to od razu dźwięk w głośnikach zanika a ja potrzebuję wyprowadzić z tv kabel zakończony gniazdem mini jack, kabel ten chcę podpiąć na stałe do tv poprzez normalne gniazdo słuchawkowe, oglądając tv dźwięk będzie płynął standardowo z głośników tv, a w momencie gdy wepnę słuchawki do wyprowadzonego gniazda w okolicy łóżka to dźwięk w głośnikach tv zanika a pojawia się w słuchawkach. Czyli chcę normalnie oglądać telewizję i podpinać słuchawki bez wstawania z łóżka. Wolał bym uniknąć rozkręcania telewizora. Telewizor posiada również AUDIO OUT czincze ale w tym przypadku potrzebny jest chyba jakiś wzmacniacz. Jakieś sugestie? Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 16206734
    simhak
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 336
    Telewizor ma w menu opcję regulacji dla słuchawek?
    Jeśli nie to bez ingerencji w telewizor nie zrealizujesz swojego zamiaru.
    Natomiast wyjście audio + wzmacniacz umożliwia osiągnięcie zamierzonego celu.
  • REKLAMA
  • #3 16206752
    kszu
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Tak, najprościej głośniki komputerowe z wyjściem słuchawkowym, przerobione na czincz-e.

Robiłem kiedyś coś podobnego dla słabosłyszącej osoby, żeby mogła korzystać ze słuchawek, a reszta domowników przez głośniki.
    Choć z reguły w TV jest osobny wzmacniacz do słuchawek (który w tym wypadku był za słaby) to prostej metody na współpracę głośniki + słuchawki lub przełączanie tego z pilota nie widziałem.
  • #4 16206963
    Streatham
    Poziom 8  
    TV nie ma regulacji pod słuchawki.
    W takich głośnikach komputerowych z wyjściem słuchawkowym jest jakiś podstawowy wzmacniacz który załatwi sprawę?
  • REKLAMA
  • #5 16206975
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 632
    Ja bym sobie zrobił pudełko z przekaźnikiem sterowanym jakimś najprostszym pilotem typu włącz/wyłącz czyli słuchawki/głośniki. Full wypas jak by do tego były słuchawki bezprzewodowe. Ale bez ingerencji w gniazdo w tv się nie obejdzie.
  • #6 16209269
    kszu
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    W głośnikach komputerowych z zasilaniem zawsze jest jakiś wzmacniacz.
    Do tego przedłużacz słuchawek i słuchawki raczej z regulacją głośności na kablu - powinno działać.
    Jednak gdybyś miał dopiero to wszystko kupić, rozważ słuchawki bezprzewodowe.
    Ale sprawdź czy jak wepniesz do TV sam przedłużacz (bez słuchawek) to ucichną głośniki, czy zadziała dopiero gdy podłączysz słuchawki, kto wie, co tam wyrzeźbili?
  • REKLAMA
  • #7 16210855
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1883
    Włożenie wtyku wyłączy głośniki wewnętrzne w TV i nie ma jak tego obejść, bez rozkręcania.

Sygnał audio można wyciągnąć złączem AUDIO OUT + zew. wzmacniacz (słuchawkowy/ głośniki aktywne), wtedy głośność reguluje się tylko wzmacniaczem zewnętrznym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do przeniesienia gniazda słuchawkowego z telewizora w okolice łóżka, aby móc korzystać ze słuchawek bez wstawania. Wskazano, że telewizor nie ma opcji regulacji dźwięku dla słuchawek, co utrudnia realizację celu bez ingerencji w urządzenie. Proponowane rozwiązania obejmują użycie głośników komputerowych z wyjściem słuchawkowym, które zawierają wzmacniacz, oraz zastosowanie zewnętrznego wzmacniacza audio podłączonego do złącza AUDIO OUT telewizora. Istnieje również możliwość stworzenia systemu przełączania między głośnikami a słuchawkami za pomocą prostego pilota. Wskazano, że podłączenie przedłużacza do gniazda słuchawkowego wyłączy głośniki telewizora, co należy wziąć pod uwagę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA