logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WDC600UE-22HCT0: SMART Predicts Failure...i co dalej?

kuba1080 02 Lut 2011 14:02 1014 0
REKLAMA
  • #1 9092042
    kuba1080
    Poziom 1  
    Witam pokornie,

Problem przewijany do znudzenia ale mimo kilku godzin lektury internetowej i samodzielnych prób nie udało mi się znaleźć rozwiązania ani odpowiedzi na mój problem/pytanie.

Mój leciwy już laptop (Acer Travelmate 4061Lhi) od kilku miesięcy samoistnie się rebootował przy jakimkolwiek wstrząsie. Dopiero od kilku dni przy uruchamianiu zaczęły pokazywać się komunikaty: "OS not found" na zmianę z "SMART Predicts Failure...".

Dodam, że w trybie awaryjnym WIN XP Pro SP3 32bit uruchamia sie bez zarzutu i komputer pracuje "normalnie" niezależnie od delikatnych wstrząsów. Skopiowałem dane i postępując zgodnie z wyczytanymi poradami rozpocząłem od analizy HD Tune. Rezultaty zamieszczam poniżej. Uderzyło mnie, że w przeciwieństwie do analogicznych przypadków, u mnie, większość atrybutów SMART jest niezidentyfikowana (unknown).
    WDC600UE-22HCT0: SMART Predicts Failure...i co dalej? WDC600UE-22HCT0: SMART Predicts Failure...i co dalej? WDC600UE-22HCT0: SMART Predicts Failure...i co dalej?

Następnie przeskanowałem dysk MHDD z obrazu ISO, wykonując Erase Delays oraz Remap. Rezultat to usunięcie 46 bloków z Erase Waits.
    Kolejna diagnoza HD Tune nie wykazała poprawy, więc uruchomiłem MHDD ponownie, tym razem wyzerowałem cały dysk, wykonałem ponowny SCAN + Erase Delays oraz SCAN + Remap. Po pierwszym zabiegu wynik to 1 blok <500ms; reszta <50ms lub <10ms. Po remapie wszystkie bloki dały wynik poniżej 50 lub 10ms.
    SMART ATTR pokazał, że Reallocated Sectors Count to 200(VAL) 64(WORST) 0(RAW). Pozostałe attrybuty wyświetlają się jako unknown.

Utworzyłem partycję NTFS z dysku instalacyjnego WIN jednak w trakcie stawiania systemu laptop zresetował się samoistnie. Czy to pora aby zamachnąć się dyskiem czy coś przeoczyłem? Za kilka dni wyjeżdżam z kraju na kolejny rok, więc doceniłbym każdą wskazówkę zanim wyłożę 200pln na nowy dysk.:cry:

Z góry dziękuje za każdą podpowiedź.

Kuba
  • REKLAMA
REKLAMA