logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór preheatera 853a czy 853 do konsol i płyt głównych do 500 zł?

FHGG2 03 Lut 2011 15:12 5590 6
REKLAMA
  • #1 9097162
    FHGG2
    Poziom 2  
    1.853a
    2.853
    Który lepszy? a może znacie jakiś do 500zł.

Stojak ja xboxy i na płyty główne można dorobić więc o to się nie martwie.
  • REKLAMA
  • #2 9097450
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 9279087
    koko115
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Jedzie do mnie z Anglii T8280 za 100 funtów :-) Lutowałem już BGA, ale nigdy z podgrzewaczem, i dla tego przychodzi mi trochę dziwne pytanie do głowy, bo nie wiem jak się eliminuje ten problem. Mianowicie w jaki sposób podgrzewacie płytę główną, jeżeli zachodzi potrzeba wymiany układu od drugiej strony płyty. Wydaje mi się że te elementy plastikowe, takie jak gniazda pamięci po prostu się stopią jak znajdą się zaraz nad promiennikiem, oczywiście jeżeli się w ogóle w ten sposób ta płytę zamontować, i od drugiej strony podgrzewać ? Czy może jednak temperatura do 150-200 stopni nie uszkodzi elementów plastikowych ?
  • #4 9280319
    Bride
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Te preheatery działają na zasadzie emisji fali podzczerwonej, która działa na metal i skórę. Nie podgrzewa a przy tym i nie stopi elementów plastikowych (można wylutować gniazdo procesora postawione na kulkach).
    Tak dużą płytę grzej na ustawieniach ok 300 stopni, lecz stopniowo należy zwiększać temperatury aby płyta po prostu się nie wygięła i napuchła od natychmiastowej zmiany temperatury
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 9282227
    demeus
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Bride napisał:

Tak dużą płytę grzej na ustawieniach ok 300 stopni, lecz stopniowo należy zwiększać temperatury aby płyta po prostu się nie wygięła i napuchła od natychmiastowej zmiany temperatury
    Pozdrawiam

Czy nie uważasz że wygrzewanie płyty preheater'em do 300 stopni to przesada?

Skąd wyniosłeś taką wiedzę bądź doświadczenie?

Moim zdaniem powinieneś się zapoznać jak wyglądają profile do lutowania w stacjach BGA.

Poza tym o modelu T8280 była już mowa na elektrodzie, uważaj przy tym podgrzewaczu przyrost temp. nie był większy niż 2-3st/s bo o ile się nie mylę sterownik tego podgrzewacza nie posiada funkcji rampingu (ustawienie przyrostu temp. w czasie)

--
    pozdrawiam,
    demeus
  • REKLAMA
  • #6 9282445
    Bride
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    demeus napisał:

Czy nie uważasz że wygrzewanie płyty preheater'em do 300 stopni to przesada?

Grzejąc płytę maksymalnie na 300 stopniach w zasadzie nie uzyskamy takiej temperatury na PCB.
    Wyniosłem z doświadczenia, poza tym na tym forum są poradniki gdzie płytę podgrzewa się dmuchając na nią 500 stopni C...
  • #7 9282992
    demeus
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Jeśli preheater jest odpowiednio duży to nie ma znaczenia czy płyta jest duża czy mała, a pod czas wygrzewania należy kontrolować temperaturę na płycie a nie na preheaterze.

--
    pozdrawiam,
    demeus

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono wybór między preheaterami 853a a 853 do lutowania konsol i płyt głównych w budżecie do 500 zł. Użytkownicy wskazali, że żaden z tych modeli nie jest odpowiedni w tej cenie. Zamiast tego, polecili model T8280, który jest droższy, ale bardziej efektywny. Wskazano również na model 8120, jednak nie uznano go za lepszy od 853a i 853. Uczestnicy dyskusji podkreślili znaczenie kontrolowania temperatury podczas lutowania, aby uniknąć uszkodzenia elementów plastikowych na płytach głównych. Wskazano, że preheatery działają na zasadzie emisji fali podczerwonej, co pozwala na bezpieczne podgrzewanie metalu bez ryzyka stopienia plastikowych komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA