logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie Lewo-Prawo (problem stabilizator i przekaźniki)

quake1 05 Lut 2011 00:08 5486 10
  • #1 9105101
    quake1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam taki problem. Chcę wykonać sterowanie silnikiem lewo prawo które jest częścią projektu ze sterowników PLC. Ze sterownika mam 24V DC i z takiego napięcia zasilam cewki przekaźników które sterują Lewo-Prawo. Wyjścia podają mi "+","-" lub "-","+" i niby wszystko dobrze tylko silnik mam na 12V więc dałem stabilizator 7812. Napięcie zza stabilizatora podaje na styki przekaźnika i na wyjściach niby wszystko ładnie mam 12 V ale jak podłącze silnik to napięcie spada do 0,1-0,2V czyli praktycznie go nie ma. Czy jest to spowodowane tym że napięcie zasilające cewki przekaźników oraz napięcie za stabilizatorem mają wspólną masę. Dodam że nie mam innej możliwości aby dać oddzielną masę. Jak zasilę styki przekaźnika z baterii 9V to wszystko jest ok, silnik kręci prawo-lewo. Proszę o wytłumaczenie dlaczego tak się dzieje.

Sterowanie Lewo-Prawo (problem stabilizator i przekaźniki)
  • #2 9105187
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Sprawdź napięcie przed stabilizatorem kiedy za nim spada po uruchomieniu silnika. Jakiej wydajności masz zasilacz 24VDC ? Silnik podłączony do zasilacza przez stabilizator ale bez przekaźników działa prawidłowo ?
  • Pomocny post
    #3 9105238
    LARYS
    Poziom 13  
    Witam
    Wygląda na to że stabilizator jest zbyt słaby, działa układ przeciwzwarciowy(pojawia się wówczas takie niskie napięcie na wyjściu o jakim piszesz), gdyż silnik do ruszenia z miejsca potrzebuje impulsu prądowego( zatrzymany silnik dla stabilizatora jest zwarciem).
    Spróbuj dać za stabilizatorem kondensator elektrolityczny o pojemności takiej by naładowany do 12V ruszył silnikiem, ale nie za duży, aby go z kolei "udźwignął" stabilizator przy starcie lub daj stabilizator większej mocy.
    W handlu widziałem gotowe impulsowe moduły 24/12V do zasilania urządzeń 12V w tirach lub autobusach na kilka amper nie są chyba zbyt drogie.
    Druga sprawa to koniecznie dołóż równolegle do cewek przekaźników diody zabezpieczające, tym bardziej że zasilasz to plc.
    Połączenia masy nie mają nic do tego.
    Pozdrawiam
  • #4 9105346
    qlokis!
    Poziom 12  
    Witam

Stabilizator ma 1A wydajności i tyle max dostanie silnik przy rozruchu i normalnej pracy.
    Co do schematu to mnie wprowadził w błąd, warto by było używać symboli z normy polskiej, gdzie standardowo masz(stycznik) cewkę zasilania stycznika i styki(odpowiednie położenie) no ale ok.(zmylił mnie rysunek na dole po lewej stronie, po co te styki? skoro to cewka zasilająca).
    Układ sprawdzaj podłączając go po kolei, sprawdzaj za każdym razem czy nie zrobiłeś zwarcia.
    Stabilizator strona pierwotna->wtórna.Osobno sprawdz silnik, czy się kręci(bez stabilizatora).Nastepnie podłącz cewki przekażników najpierw jeden kabel, gdy już jest podłącz drugi i sprawdz czy jest napięcie.
    Na koniec gdy wszystko osobno działa połącz to w jedno...
  • #5 9106831
    quake1
    Poziom 11  
    Pittt napisał:
    Sprawdź napięcie przed stabilizatorem kiedy za nim spada po uruchomieniu silnika. Jakiej wydajności masz zasilacz 24VDC ? Silnik podłączony do zasilacza przez stabilizator ale bez przekaźników działa prawidłowo ?

Zasilacz 1,5A. Silnik przez sam stabilizator działa ale wolno, tak jakby miał ok 5V a jak podłącze inny silnik tylko większy to nie rusza wcale. Silniki mam od drukarek ale nie wiem dokładnie jakie parametry mają.

Spróbuje jeszcze dać te kondensatory i napisze co z tego wyszło.
    Po dodaniu kondensatora wszystko działa.

Pojawił się jeszcze jeden problem. Bariera podczerwieni zasilana z innego źródła działa prowidłowo ale jak zasile ją z tego samego źródła co resztę to zaczyna wariować podczas pracy silnika, źarówki oraz jak nic innego nie działa tylko przerywam wiązke podczerwieni. Czy pomoże tu może jakiś kondensator ?
    Dodam że silnik jest zasilany przez stabilizator 7805 (24V schodzi na 12V a potem na 5V) i kondensator dałem przy 7805 a przy tym 7812 nie. Bariere podczerwieni zasilam właśnie z 12V, silnik z 5V a całą resztę z 24V.
  • #6 9108027
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    quake1 napisał:
    Zasilacz 1,5A. Silnik przez sam stabilizator działa ale wolno, tak jakby miał ok 5V a jak podłącze inny silnik tylko większy to nie rusza wcale. Silniki mam od drukarek ale nie wiem dokładnie jakie parametry mają.

Dziwna sprawa z tym twoim stabilizatorem. Pisałeś ze na baterii 9V silnik działa ok a na stabilizatorze nie ? Poszukaj nowego stabilizatora. Na jaki prąd masz ten stabilizator ? W jakiej obudowie ?
  • #7 9108668
    LARYS
    Poziom 13  
    Koniecznie dołóż jeszcze jeden elektrolit na12V i będzie OK.
  • #8 9110549
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    Dodam że silnik jest zasilany przez stabilizator 7805 (24V schodzi na 12V a potem na 5V) i kondensator dałem przy 7805 a przy tym 7812 nie. Bariere podczerwieni zasilam właśnie z 12V, silnik z 5V a całą resztę z 24V..............

To co piszesz ni jak ma się do Twojego schematu , po drugie silniki DC z drukarek w większości są na wyższe napięcia niż 5V , może zrób schemat blokowy o co Ci konkretnie chodzi ....... oraz opisz dokładnie co masz :
    zasilacz napięcie / prąd
    przekaźniki napięcie cewki
    silniki napięcie pracy / prąd zwarcia
    bariera podczerwieni ....... ?
    na koniec jak to ma działać ....
    Zrobiłeś mostek H na przekaźnikach który jest nieprawidłowy rozważ sobie sytuację gdy oba przekaźniki zadziałają ....... totalne zwarcie do tego wykorzystuje się styki przełączalne NO / NZ a nie tylko NO jak już to konieczny jest układ blokady na stykach NZ , kolejna sprawa to stabilizatory bez względnie wymagane są kondensatory najlepiej ceramiczne + EL . Tak na szybko prawidłowy układ mostka .
    Załączniki:
    • Sterowanie Lewo-Prawo (problem stabilizator i przekaźniki) silnik.jpg (7.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 9113581
    quake1
    Poziom 11  
    Schemat został zmieniony w międzyczasie, po drugie wiem że ten silnik jest na 12V ale na 5V kręci wolniej. Po trzecie nie zrobi się zwarcie ponieważ w programie który napisałem do sterownika jest wyeliminowana taka możliwość.
    Wszystko już działa jak powinno ale z barierą mam problem, prawdopodobnie kupiłem szmelc ale już nic z nią nie zrobie. Za każdym razem trzeba regulować potencjometrem tą barierę ale na oddanie projektu powinno wystarczyć.
  • #10 9113943
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    Po trzecie nie zrobi się zwarcie ponieważ w programie który napisałem do sterownika jest wyeliminowana taka możliwość.

Kolego jesteś w błędzie , słyszałeś o stanach nie ustalonych np. przy podaniu napięcia zasilania , resecie procesora czy zawieszeniu programu !
    Jak byś sobie zobaczył przykład bardziej złożonego rozwiązania automatyki to pewną część stanowią układy zabezpieczające przed takimi stanami zrealizowane w różny sposób , najczęściej wykorzystujące styki pomocnicze przekaźników , styczników itp i nie ma to znaczenia czy jest to sterowanie manualne czy przez sterowniki elektroniczne . Dlatego nie bądź taki pewne że nie ma takiej możliwości .
  • #11 9114074
    quake1
    Poziom 11  
    Może i masz rację, ale to jest projekt na oddanie więc nie będe sie bawić w zabezpieczenia, wystarczy że w programie mam napisane że jeśeli dziala jeden przekaźnik to załączenie drugiego wyłącza ten pierwszy i odwrotnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zasilaniem silnika 12V w projekcie sterowania lewo-prawo za pomocą przekaźników zasilanych napięciem 24V DC. Po podłączeniu silnika do stabilizatora 7812 napięcie spada do 0,1-0,2V, co uniemożliwia jego działanie. Użytkownik podejrzewa, że wspólna masa zasilania cewki przekaźników i stabilizatora może być przyczyną problemu. Odpowiedzi sugerują, że stabilizator 7812 może być zbyt słaby, a silnik wymaga impulsu prądowego do rozruchu. Proponowane rozwiązania obejmują dodanie kondensatora elektrolitycznego za stabilizatorem oraz użycie stabilizatora o większej mocy. Po dodaniu kondensatora problem został rozwiązany, jednak pojawił się nowy problem z barierą podczerwieni, która działa nieprawidłowo, gdy jest zasilana z tego samego źródła co silnik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA