logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krótka praca silnika zasilanego z układu ze stabilizatorem 7815

fakter 14 Lis 2014 23:24 1134 10
REKLAMA
  • #1 14132417
    fakter
    Poziom 11  
    Witam
    Może Panowie coś podpowiecie.
    Mam zasilacz 24V i potrzebuje nim zasilać silnik DC 15V pobór prądu 0,4A

Zbudowałem zasilacz na bazie popularnych schematów.
    Mostek gretza, kondensator elektrolityczny 35V 1000 uF, kondensator ceramiczny 0,33 uF , Stabilizator L7815CV, Kondensator cer. 100 nF, kondensator ele. 35V 1000uF + dioda pomiędzy zasilaniem (pomyślałem ,że nie zaszkodzi przy zasilaniu silnika)
    Przy takim podłączeniu silnik tylko tyknie i koniec. Jak podłączyłem większą baterię kondensatorów ele. ok 2500uF silnik pracuję parę sekund po czym zwalnia do całkowitego zatrzymania. Wtedy gdy odłączę na 2-3 sekundy silnik i znów go podłącze popracuje parę sekund i tak w kółko. Co robię źle schemat wydaje się banalny a jednak takie problemy. Zaznaczam ,że dla pewności stabilizator wymieniłem na drugi licząc ,że może uszkodzony jednak to nic nie dawało.
    Napięcie przed stabilizatorem ciągle podobne ok 30V (to chyba przez kondensatory) nawet jak silnik sie zatrzymuje.

Moja duża prośba o wskazówki ,hasła jakie naprowadzą mnie jaki błąd popełniam.
  • REKLAMA
  • #2 14132449
    vonar
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    7815 ma odpowiednie chłodzenie? Jeśli nie, to po prostu się natychmiast przegrzewa i wyłącza.
  • REKLAMA
  • #4 14132511
    fakter
    Poziom 11  
    Nie ma założonego żadnego radiatora.
    Może jako kontrargument napiszę ,że przy jednym kondensatorze kiedy tylko słychać chwilowe pyknięcie silnika trzymam stabilizator palcem i jest zimny. Przy podłączeniu większej ilości kondensatorów robi się ciepły ale mogę go trzymać w palcach . Prąd jaki pobiera ten silnik zmierzony po stronie 15v od stabilizatora to 0,3 A
    Dziękuje za zainteresowanie

Dodano po 3 [minuty]:

Na pytanie jaki prąd pobiera w trakcie startu trudno mi opowiedzieć bo miernik cyfrowy skacze nawet do 1 A . Ale tak jak napisałem to miernik cyfrowy.
    Też myślałem że pobór prądu przy starcie silnika jest problemem. Ale dlaczego działa przy większej pojemności kondensatorów , krótko bo kilka sekund ale działa.
  • #5 14132534
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1255
    Jest to efekt rozładowywania kondensatorów silnik stanowczo dużo prądu będzie potrzebował w momencie startu i musisz to przewidzieć i zastosować wydajniejszy stabilizator.
  • #6 14132541
    fakter
    Poziom 11  
    A jak wytłumaczyć ,że po zastosowaniu większej pojemności kondensatorów 2500 uF silnik już pracuje (ok 5 sekund) pobiera prąd 0,3A i po tym czasie zwalnia i się zatrzymuje.
  • #7 14132706
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    fakter napisał:
    A jak wytłumaczyć ,że po zastosowaniu większej pojemności kondensatorów 2500 uF silnik już pracuje (ok 5 sekund) pobiera prąd 0,3A i po tym czasie zwalnia i się zatrzymuje.

Za mała wydajność prądowa tego co podaje 24V na wejście twojego układu - czym to zasilasz?
  • REKLAMA
  • #8 14132712
    krru
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    Trochę niejasno wytłumaczyłeś problem - najpierw masz zasilacz a potem stabilizator, tak?
    Ten zasilacz daje napięcie zmienne?
    Jaką moc ma zasilacz?

Masz około 10V różnicy napięć między wejściem a wyjściem stabilizatora, co przy 0.4A daje 4W strat na ciepło. Musi być spory radiator.
    Może spróbuj dać szeregowy rezystor ~15Ω między stabilizatorem a silnikiem, spowoduje to bardziej miekki start.
    Drugi pomysł to rezystor pomiędzy zasilaczem a stabilizatorem - start będzie też łagodniejszy,
    a potem rezystor przejmie na siebie część ciepła.
  • #9 14132820
    fakter
    Poziom 11  
    Może źle wytłumaczyłem określenie zasilacz .
    Na wejściu mam transformator 24V z informacji jakie wyczytałem prąd jaki możne od dostarczyć to 0,8 A.
    Silnik napędza rolkę podającą drut w migomacie ,wolał bym nie mieć miekkiego startu.
    Napięcie na nim to ok 28V i ono jest cały czas utrzymywane nie ma spadków. Wszystkie problemy dzieją się dopiero za stabilizatorem . Napięcie zmierzone pomiędzy stabilizatorem a mostkiem gretza ciągłe w granicach 30 V (TO chyba przez kondensator który jest po stronie wejścia stabilizatora)
  • REKLAMA
  • #10 14134584
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    Ten zasilacz-stabilizator ma za małą wydajność prądową do tego silnika - dlatego tak się zachowuje. Silniki podajnika drutu mają moc około 30-40 W. Musisz zbudować mocniejszy zasilacz.
  • #11 14136288
    fakter
    Poziom 11  
    Dziękuje wszystkim za odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował zasilacz 24V do zasilania silnika DC 15V o poborze prądu 0,4A, wykorzystując stabilizator L7815CV. Po podłączeniu silnika, ten tylko tyka, a przy większej pojemności kondensatorów (2500uF) działa przez kilka sekund, po czym zatrzymuje się. Użytkownik zauważył, że stabilizator nie przegrzewa się, a napięcie przed stabilizatorem wynosi około 30V. Odpowiedzi sugerują, że problemem jest niewystarczająca wydajność prądowa zasilacza oraz zbyt mała moc stabilizatora, co prowadzi do problemów z uruchomieniem silnika. Rekomendacje obejmują zastosowanie mocniejszego zasilacza oraz ewentualne dodanie rezystorów dla łagodniejszego startu.
REKLAMA