logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STAG 300 w MB W202 C230 - błąd sterownika po odłączeniu wtryskiwacza Valtek

apole 05 Lut 2011 16:42 16376 12
REKLAMA
  • #1 9107337
    apole
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    Marka pojazdu: MB W202 C230 kompressor

Proszę o pomoc! Kilka dni temu będąc w rodzinnych stronach udałem się do poleconego gazownika w celu umówienia się na przegląd. Samochód pracował normalnie z tym, że dosyć późno przełączał się na gaz tz. gdy temperatura silnika przekroczyła 60C (wcześniej pojawiały się sygnały dźwiękowe). Radziłem sobie tak, że po zapaleniu samochodu, wyłączałem wyświetlacz LED i czekałem do wzrostu temperatury na 60C po czym włączałem LED gaz i samochód jechał na gazie.
    Gazownik po poniesieniu maski (samochód pracował na gazie bo był już rozgrzany) odłączył jedną z wtyczek wtryskiwacza Valtek i samochód przełączył się na benzynę. Od tego momentu przy każdorazowym uruchomieniu pojawiają się 4 sygnały dźwiękowe (wydaje mi się, że podwójne) i samochód nie chce pracować na gazie. Gazownik, próbował jeszcze badać napięcia we wtyczkach ale już nic nie pomógł. Odjechałem od niego z myślą, że może w trakcie jazdy na trasie uda mi się przełączyć samochód na gaz ale nic takiego nie nastąpiło. Mam pełną butle gazu i jeżdżę na benzynie. Przy każdorazowym uruchomieniu samochodu, słychać 4 sygnały dźwiękowe i szybko migającą diodę. Pomocy!!!
  • REKLAMA
  • #2 9108246
    stef311
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    próbowałeś resetu? tzn odpięcia akumulatora na kilka minut ?
  • #3 9109729
    apole
    Poziom 10  
    nie próbowałem resetu, a czy mogę to zrobić bez odłączania akumulatora bo przy odłączeniu resetuje się radio itp?
  • #4 9109909
    djswirek
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    apole napisał:
    nie próbowałem resetu, a czy mogę to zrobić bez odłączania akumulatora bo przy odłączeniu resetuje się radio itp?

wyciągnij zatem bezpiecznik.
  • REKLAMA
  • #5 9112317
    apole
    Poziom 10  
    więc tak, zresetowałem i bez efektu dalej piszczy ale spróbowałem uruchomić gaz awaryjnie tz. przez przytrzymanie przycisku na wyświetlaczu LED i odpalił na gazie. Przejechałem dłuższy odcinek i wszystko było ok. Po zgaszeniu i powtórnej próbie uruchomienia piszczy, awaryjnie odpala!!!
    Macie jakieś dalsze sugestie?

Pozdrawiam,
  • #6 9112347
    djswirek
    Poziom 21  
    mam rozumieć, że jak przełączy się na gaz to od razu piszczy i z powrotem na benzynę się przełącza?
  • REKLAMA
  • #7 9112447
    apole
    Poziom 10  
    wsiadam do samochodu i przekręcam kluczyk w stacyjce - piszczy i pulsuje dioda włączanie/wyłączanie LED nic nie pomaga. Na gazie chodzi tylko w momencie awaryjnego uruchomienia.
  • REKLAMA
  • #8 9112516
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 268
    Prawdopodobnie w wyniku "naprawy" masz uszkodzony sterownik :|, dziwny to gazownik co zepsuł auto i wypchnął klienta za bramę. Sądząc po wcześniejszych problemach to i reduktor jest pewnie mikroskopijny, dlatego nie wydalał.Ogólnie fajny steroiwnik ale podzespoły z najniższej półki. Instalacja na gwarancji?
  • #9 9112600
    apole
    Poziom 10  
    niestety już po gwarancji, a o gazowniku mi nie wspominaj! Mimo, że samochód normalnie przejedzie na gazie 20km to i tak sterownik może być zepsuty? Samochód na gazie przejechał już około 50 tys km i nie były wymieniane filtry, czy to może mieć coś wspólnego z tymi objawami?
  • #10 9112795
    djswirek
    Poziom 21  
    dobrze by było podpiąć sterownik pod kompa i sprawa się wyjaśni
  • #11 9112864
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 268
    Piszczenie i miganie po włączeniu zapłonu to typowy objaw uszkodzenia pamięci sterownika. To, że jednak jeździ to w zasadzie cud :D. Oczywiście warto się połączyć z komputerem i zobaczyć co i jak , zresetować sterownik i przeładować program - może pomóc.
  • #12 12404963
    martkotek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Możliwe, że sterownik zapamiętał błąd wtryskiwacza i nie chce auta puścić na gazie myśląc o usterce wtrysku gazu. Podłącz sterownik pod kompa (interejsc na usb to koszt paru zł) i sprawdź błędy. Skasuj je i wtedy próbuj. Sprawdź na homologacji jaki masz reduktor. Temperatura przełączenia na gaz może być nieco niższa, powiedzmy 45 stopni jest już bezpiecznie.
  • #13 12412271
    marian74
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    koledzy mają racje podłącz kompa i skasuj błędy oraz zmień gazownika są jeszcze normalni fachowcy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją gazową w samochodzie MB W202 C230 Kompressor, która po odłączeniu wtryskiwacza Valtek przestała działać poprawnie. Po próbie resetu systemu, samochód uruchamia się na gazie tylko w trybie awaryjnym, a przy normalnym uruchomieniu wydaje sygnały dźwiękowe i przełącza się na benzynę. Użytkownik zastanawia się nad uszkodzeniem sterownika gazowego oraz wpływem braku wymiany filtrów na działanie systemu. Uczestnicy dyskusji sugerują podłączenie sterownika do komputera w celu diagnostyki błędów oraz ewentualnego resetu pamięci sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA