logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł gazowy 2-funkcyjny z małą minimalną mocą

MEDAN 06 Lut 2011 17:04 5059 2
REKLAMA
  • #1 9112417
    MEDAN
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam,
    jestem na etapie wyboru kotła do mieszkania. Parter bliźniaka z około 1940r. o powierzchni około 80m2 i kubaturze nieco poniżej 240m3 częściowo podpiwniczony i częściowo po termomodernizacji (styropian 10cm). Nad głową lokal mieszkalny, jedna ściana wspólna (bliźniak - też lokal mieszkalny). Kocioł ma być używany do ogrzewania i częściowo do c.w.u. (kuchnia i umywalka w jednej łazience korzystają z bojlera elektrycznego, ciepła woda z kotła gazowego ma być do wanny i brodzika oraz umywalki).
    Wg obliczeń zapotrzebowanie na ciepło wyliczone z "ogólnych wskaźników" to około 10,8kW na grzejniki czyli około 8,1kW na kocioł. Oczywiście są to dane orientacyjne i zdaję sobie sprawę z ich "ogólnikowego charakteru".
    Pytanie moje dotyczy mocy kotła, jaki mam wybrać. Otóż większość kotłów dwufunkcyjnych (wybór padł na zamkniętą komorę, nie kondensacyjny (grzejniki) ma zakres mocy od około 8-9kW do 20-24kW (więcej nie potrzebuję). Wg tego, co twierdzą specjaliści, kocioł powinien pracować możliwie w trybie ciągłym (ograniczona ilość włączeń i wyłączeń) i w związku z tym mam obawę czy kocioł nie będzie miał zbyt dużej mocy do zapotrzebowania na ciepło (gł. chodzi o ogrzewanie). A jeśli moc będzie zbyt duża, to nie będzie pracował w przedziale największej sprawności i tym samy zużycie gazu oraz samego urządzenia będzie większe niż zakładane. "Liderzy" rynku nie oferują właściwie kotłów o mniejszej mocy minimalnej, jedynie firmy uznane jako "niższa półka" mają takie parametry. Czy to jest przypadek czy jakaś zamierzona praktyka?
    Słyszałem, że możliwe jest założenie bezpośrednio na kotle czegoś na wzór "kryzy" i obniżenie jego mocy. Czy jest to możliwe i czy ma jakieś negatywne skutki?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9113841
    Piotr77777
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 266
    czasami ta niższa półka jest lepsza od liderów bo to jest jak z mercedesem który wypracował sobie renomę a sprzedaje teraz produkty na poziomie fiata...
    Większość kotłów maja modulowaną moc i można ja zmniejszyć ale nie ma sensu bo sie zejdzie poniżej temperatury punktu rosy i co 3 lata będziesz wymieniał kocioł.
    A prace kotła najlepiej regulować jakimiś programatorem tygodniowym bo nie widzę sensu aby kocioł chodził 24h na dobe.
  • #3 9119577
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Każdy kocioł z bieżącej oferty na rynku ma moc modulowaną. Serwisant podczas pierwszego uruchomienia ogranicza (powinien) jego max moc na CO do wartości zgodnej z zapotrzebowaniem. Nie bierz do głowy najmniejszej mocy. Właściwie każdy kocioł nie będzie pracował na min mocy, bo przeważnie jest ona niższa niż Twoje zapotrzebowanie rzędu 10 kW
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
REKLAMA