Nie wiem jakiej mocy dobrać kocioł gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem ?
Dom nowy w budowie. Parter z poddaszem użytkowym garażem i piwnicą. Garaż i piwnica nie ogrzewane. Kocioł w piwnicy.
Docieplenie poddasza wełna Rocwool 25cm. Docieplenie ścian styropian fasadowy grafitowy 15 cm. Bez rekuperacji. Okna 3 szybowe.
Powierzchnia do ogrzania czyli parter i poddasze 180 m2. Całość ogrzewania to podłogówka. Planuję 55/40 stopni C.
Nieco większe zapotrzebowanie na ciepło z powodu :
- dużego okna aluminiowego fasadowego ( 3 szyby ) o pow 20m2 ( cała ściana szczytowa od południa )
- z powodu nieogrzewanego garażu w bryle budynku
- z powodu nieogrzewanej piwnicy
- z powodu nieco zwiększonej kubatury przez antresolę ( pustkę )
W duże przymrozki planowana możliwość dogrzania kominkiem (bez płaszcza wodnego)
W sklepie proponują mi buderusa GB062 - 24 KW i zasobnik 100L
czy to dobre rozwiązanie ?
Dom nowy w budowie. Parter z poddaszem użytkowym garażem i piwnicą. Garaż i piwnica nie ogrzewane. Kocioł w piwnicy.
Docieplenie poddasza wełna Rocwool 25cm. Docieplenie ścian styropian fasadowy grafitowy 15 cm. Bez rekuperacji. Okna 3 szybowe.
Powierzchnia do ogrzania czyli parter i poddasze 180 m2. Całość ogrzewania to podłogówka. Planuję 55/40 stopni C.
Nieco większe zapotrzebowanie na ciepło z powodu :
- dużego okna aluminiowego fasadowego ( 3 szyby ) o pow 20m2 ( cała ściana szczytowa od południa )
- z powodu nieogrzewanego garażu w bryle budynku
- z powodu nieogrzewanej piwnicy
- z powodu nieco zwiększonej kubatury przez antresolę ( pustkę )
W duże przymrozki planowana możliwość dogrzania kominkiem (bez płaszcza wodnego)
W sklepie proponują mi buderusa GB062 - 24 KW i zasobnik 100L
czy to dobre rozwiązanie ?