logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomysły na pracę dyplomową w technikum elektryczno-elektronicznym

awess 20 Paź 2004 18:32 2156 7
  • #1 925856
    awess
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    jestem uczniem 5 klasy technikum elektryczno-elektronicznego i wielkimi krokami zbliza sie praca dyplomowa, ale nie mam pomyslu na nia. szukam czegos nie zbyt drogiego a zarazem atrakcyjnego. czekam na propozycje i ewentulane wskazuwki jak sie do tego zabrac
  • #2 925879
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Zacznij od ćwiczenia słów WSKAZÓWKI i NIEZBYT, bo cię na maturze dopadną. :)

Proponuję raczej prace teoretyczne, są najtańsze, odpadają problemy z uruchomieniem (ewentualne poślizgi czasowe lub problemy z dostaniem części) względnie jakieś oprogramowanie (strona internetowa, itp).
    Robienie rzeczy praktycznych wpędza w koszty i w problemy spędzające sen z powiek.

Z resztą napisz coś wiecej o zaleceniach ze szkoły bo co szkoła to inne wymagania.
  • #3 925888
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Najtańszy temat z możliwych to zrobienie czegoś na pracownie, ale nie specjalnie jest to interesujące.
    Ja osobiście robiłem : Pomiar wielkości nieelektrycznych metodami elektrycznymi. Temat niedrogi. Skupiłem się głównie na opisie i zrobiłem :oops: wstyd się przyznać : Termometr.
    Możesz do tego dodać pomiar ciśnienia i będzie fajne :)
    Na początku chciałem zrobić pomiar promieniowania kosmicznego, ale nie wiedziałem jak zrobić licznik :cry: .Samo urządzenie do pomiaru jest proste i nie za droge.
    Pozdrawiam przyszłego Technika :D
  • #4 925938
    achilles
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Ja na twoim miejscu (jeśli jest jakaś możliwość oczywiście) brałbym się za pisanie jakiegoś programu w języku, który dobrze znasz, abyś nie musiał się męczyć poznawania czegoś od podstaw. Uwalniasz się w ten sposób od problemów z uruchomianiem układów, niekończoncymi się kosztami, bo często lubi coś wypaść itd. Jeśli lubisz programować to będzie to dla Ciebie łatwe, przyjemne i tanie.
  • #5 925994
    gogo4
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    A dlaczego nie praca praktyczna?. Wiadomo, że jest z tym trochę problemów, kosztów i stresów, ale jeżeli ktoś ma trochę oleju w głowie i zna się na elektronice (przypuszczam, że awess spełnie te kryteria) to poradzi sobie bez problemu. Ponosisz większe koszty, masz więcej roboty, ale jesteś gościu!, bo wykonałeś jakąś pracę praktyczną, która wymagała trochę wiedzy, umiejętności i cierpliwości, a nie tak jak inni poszedłeś na łatwiznę i napisałeś kilka stron tekstu, do czego potrzebne są tylko książki i umiejętność pisania. U mnie w szkole zawsze premiowani byli uczniowie, którzy wykonali pracę praktyczną i z tego co mi wiadomo jest to dodatkowy atut w przypadku kiedy poszukujesz pracy. Oczywiście jeżeli nie masz możliwości finansowych to musisz pisać pracę teoretyczną, ale jeżeli masz trochę kaski to rób jakąś pracę praktyczną. Wiadomo, że jest z tym trochę kłopotu, czasem są trudne do rozwiązania problemy, trzeba trochę pogłówkować, ale to ci się przyda w przyszłości. Jeżeli nie będziesz podejmował wyzwań,i zawsze będziesz robił to co nie wymaga większego zachodu to niewiele w życiu osiągniesz. W życiu trzeba iść do przodu, podejmować wyzwania, rozwiązywać trudne problemy, nie bać się rzeczy niemożliwych i wtedy jesteś kimś, bo ty jesteś tym, które wszystko potrafi, nie boi się rzeczy ekstremalnie trudnych, zawsze jest z przodu przed swoimi współpracownikami, osobami z tej samej branży. Bywa, że takich ludzi boją się nawet ich szefowie - bo oni więcej wiedzą i umieją (ja osobiście znam kilka takich przypadków). W pracy często jest konieczność uporania się z rzeczami trudnymi, które wyglądają na niemożliwe i ten, który się z nimi upora zawsze jest lepszy od innych - ludzi, którzy boją się podjąć takie wyzwania, oni zawsze są z tyłu!.

Pozdr.
  • #6 926030
    beavis
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Zachęcam podobnie jak poprzednik do robienia pracy praktycznej. Ja robiłem system alarmowy i wywarł na nauczycielach wielkie wrażenie (dużo większe niż jakieś "przepisane" książki). Podobnie jest z pracami na studiach... też wartościowsze są prace praktyczne i wykonując takowe możesz zostać zauważony (a to miłe).
    Polecałbym zapoznanie się z mikrokontrolerami i zrobienie czegoś w oparciu o nie. Nie musi być to nic przesadnie zaawansowanego w końcu to tylko praca w technikum ale jeśli opanujesz technikę mikroprocesorową to kolejne projekty i urzadzenia będą powstawały naprawdę szybko, miło i bezboleśnie.

Pozdrawiam.
  • #7 926550
    awess
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    sorry ze odrazu tego nie napisalem ale nawet nie bralem pod uwage czegos innego niz praca praktyczna. na poczatku myslalem nad lampa plazmowa ale po wglebieniu sie w temat doszedlem do wniasku ze jest to zbyt banalne i malo atrakcyjne. no i powstal problem jesli nie to to co?? pomyslalem ze moze by ktos mial jakis oryginalny i niezby drogi i skomlplikowany pomysl.
  • #8 926921
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Nie dawno podsunąłem ciekawy temat na forum, ale jakoś nikt go nie podłapał, wydaje mi się, że była by z tego świetna praca, tym bardziej, że koszty nie były by duże. Pracownia elektroniczna za pewne przyrządów pomiarowych ma ful, ale jak byś zrobił w jednym opakowaniu przyrząd do lokalizacji uszkodzeń wzmacniaczy elektroakustycznych i radia, coś w rodzaju mini kombajnu, mini zestawu w jednaj obudowie. Temat brzmi bardzo poważnie, na pewno było by to przydatne dla szkoły i mimo szumnej nazwy, widzę to bardzo prosto. Do jednej obudowy wpakowałbyś, sztuczne obciążenie na rezystorach z małym głośniczkiem do podsłuchy, na jednym scalaczku np. 1W wzmacniacz, byłby jako szukacz sygnału mcz. Do tego detektor AM i FM, co umożliwiłoby lokalizacje uszkodzeń pośredniej w radiach. Prościutki generatorek 1 kHz na dwóch trzech tranzystorkach, możesz nawet tam zamontować prosty woltomierz do pomiaru napięć, zasilanie w środku i wydaje mi się, że tanim kosztem, miałbyś bardzo ciekawą pracę, jak to wszystko w pakujesz w jedną obudowę, to będziesz miał bardzo ciekawą pracę.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Uczeń technikum elektryczno-elektronicznego poszukuje pomysłu na niedrogą i atrakcyjną pracę dyplomową, preferującą formę praktyczną. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące pracy teoretycznej lub programistycznej jako tańszych i mniej problematycznych alternatyw, jednak większość uczestników zachęca do realizacji pracy praktycznej, która rozwija umiejętności i jest lepiej oceniana. Propozycje tematów praktycznych obejmują system alarmowy oparty na mikrokontrolerach, pomiar wielkości nieelektrycznych metodami elektrycznymi (np. termometr, pomiar ciśnienia), a także urządzenie do lokalizacji uszkodzeń wzmacniaczy elektroakustycznych i odbiorników radiowych, łączące funkcje sztucznego obciążenia, wzmacniacza, detektora AM/FM, generatora 1 kHz i prostego woltomierza. Podkreślono, że prace praktyczne wymagają większego nakładu pracy i kosztów, ale są wartościowe i przydatne w przyszłej karierze zawodowej. Zalecane jest wykorzystanie mikrokontrolerów oraz programowania w znanym języku, aby uniknąć problemów technicznych i kosztów związanych z uruchomieniem układów elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA