logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak spawa Bester inwertor 210 i co z jego niezawodnością?

radkuradku 08 Lut 2011 22:16 16346 3
REKLAMA
  • #1 9123952
    radkuradku
    Poziom 2  
    Witam. Planuję zakup spawarki inwertorowej. Potrzebna mi ona będzie do dorywczych prac w gospodarstwie rolnym (naprawa sprzętu rolniczego, spawanie ogrodzenia itp.). Świadomie planuję zakupić inwertor ponieważ jest on poręczniejszy i mogę go wozić ze sobą w samochodzie (na codzien mieszkam w mieście i na wspomnianym gospodarstwie wolę nie zostawiać drogich narzędzi). Na zakup przewidziałem max 2000 zł. Poważnie myślę o Bester 210. Czy ktoś spawał tym urządzeniem? Jak ono się sprawuje? Skłaniam się ku Besterowi, bo to polska firma i serwis pogwarancyjny pewniejszy. Czy ktoś "badał" budowę tego urządzenia? Chodzi mi o to w jaki sposób jest zbudowane i czy nie będzie problemu z ewentualną naprawą pogwarancyjną? Pytam, bo chciałbym kupić sprzęt który posłuży przez dłuższe lata. I jeszcze jedno pytanie. Jestem laikiem w dziedzinie spawalnictwa ale pamiętam słowa kolegi, ktory kiedyś mi powiedział, że dobry sprzęt musi mieć swoją wagę. Zdaję sobie sprawę, że inwertor musi mieć małe gabaryty ale zastanawiam się dlaczego Bester 210 za 2000 zł wazy 7 kg, a np. Telwin 210 za 1600 zł wazy 10 kg. Jka to tłumaczyć/ Proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 9125084
    Michelson
    Poziom 26  
    Ocena: 304
    Witam.
    Na temat tego akurat sprzętu się nie wypowiem, bo mam Telwina ale inny model. Jedną tylko mam uwagę co do wagi tych urządzeń. Najprawdopodobniej podana waga Bestera dotyczy samej spawarki. W przypadku Telwina podana jest waga razem z przewodami spawalniczymi (cały komplet). Stąd te rozbieżności. Na stronie Telwina podana waga spawarki TECHNOLOGY 210 HD wynosi 6,1 kg, a w walizce z akcesoriami 10,7 kg.
  • REKLAMA
  • #3 9125992
    radkuradku
    Poziom 2  
    Diziękuję za odpowiedź. Nie wziąłem pod uwagę, że niektórzy sprzedawcy w internecie podają masę całego zestawu. I tak jest właśnie w tym przypadku we wpomnianej przeze mnie spawarce Telwin gdzie sprzedawca podał masę urządzenia wraz z osprzętem. Sprzedajacy Bestera natomiast zaznaczył, że podaje masę samego urządzenia.
  • #4 11304649
    mikko1992poznan
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Bardzo polecam spawarkę bester 210. To jest nowsza wersja bestera inwertera 200i S-T, tylko, że jest trochę lżejsza, ma wyświetlacz LCD (na którym jest wypisana moc spawania w amperach). Działa bez problemu pod zapezpieczeniem 16A, a starsza wersja wymagała zabezpieczenia 25A.
    Możesz spawać do 160 A (elektrodą do 4 mm bez problemu).
    Szkoda, że w zestawie nie dają uchwytu TIG.

Bester produkuje najbardziej wytrzymały sprzęt spawalniczy, i jest tańszy od innych firm (tak jak np. Kemppi, Esab).
REKLAMA