logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Zlecę] Naprawę fabrycznego WEBASTO w Audi A4 B6 '02 1.9

bladyrs12 10 Lut 2011 08:38 3200 7
REKLAMA
  • #1 9129960
    bladyrs12
    Poziom 10  
    witam,

jak w tytule zlecę naprawę fabrycznego webasto w Audi A4 B6 '02 1.9 TDI

Webasto jest fabryczne chyba DBW46, umocowane wzdłuż podłużnicy od strony kierowcy, ale modelu nie jestem pewny.

Objaw jest taki:

- włączam webasto poprzez menu w aucie lub pilotem
    - webasto się uruchamia, włącza się klimatronik, pojawia się ikonka na zegarach
    - słychac jak pompka paliwa dozuje do pieca
    - po chwili zaczyna lecieć ciepłe powietrze
    - ale po 1-2 minucie webasto się wyłącza

po komunikacji VAGIEM ze sterownikiem VAG pokazuje błąd - 1406/1407 - NO FLAME

pzdr.
  • REKLAMA
  • #2 9143768
    kzyskowski
    Poziom 1  
    Najlepiej skontaktuj się z Webasto w Łomiankach.

Twój problem to najprawdopodobniej czujnik płomienia - może wystarczy przeczyszczenie ale może też jego wymiana. I lepiej to zrobić profesjonalnie, bo ten element "pilnuje" płomienia a brak jego kontroli może doprowadzić do poważniejszego uszkodzenia lub jeszcze czegoś gorszego...

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 9144206
    bladyrs12
    Poziom 10  
    Hej, dzięki za info, do łomianek mam trochę daleko, bo mieszkam na bemowie. widzę że Ty jesteś z Wawy, może miałbyś ochotę zerknąć na to okiem i ewentualnie podjąć się naprawy :)

korzystał ktoś z Was z pomocy tego zakładu, chyba to jest też autoryzowany przedstawiciel webasto -Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

pzdr.
  • #4 9146104
    wojtas63
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    W DBW46 nie można wyczyścić czujnika płomienia,jest tam fototranzystor zatopiony w ślepej tulejce metalowej która rozgrzewa się do czerwoności i wtedy foto widzi płomień.[na pewno masz DBW46 ?]

Dodano po 1 [minuty]:

W DBW46 nie można wyczyścić czujnika płomienia,jest tam fototranzystor zatopiony w ślepej tulejce metalowej która rozgrzewa się do czerwoności i wtedy foto widzi płomień.[na pewno masz DBW46 ??]
  • #5 9147571
    bladyrs12
    Poziom 10  
    wiesz co nie wiem jaki typ dokładnie mam, muszę podjechać do zakładu by ktoś zerknął co i jak. tylko kurcze straszne ceny sypią za samą diagnozę, rozumiem że za wiedzę się płaci ale koszty 200 za diagnoze i 300 za wymontowanie pieca to moim zdaniem troszkę przy dużo, ceny bez cześci

i później znowu 300 za montaż, trochę przeginają z cenami w wawie :|

najlepiej jakby ktoś dobrze zdiagnozował, stwierdził że trzeba wymienić to i tamto i po sprawie. płacę i koniec.

pzdr.
  • REKLAMA
  • #6 9214810
    l3l0
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    w audi byly montowane fabrycznie nie dbw ale ogrzewanie na bazie ebera w ksztalcie cygara podobne do dbw 46 byla to wersja aut na skandynawie byly montowane poziomo kolo podluznicy lub pionowo w nadkolu ....
  • REKLAMA
  • #7 9236800
    bladyrs12
    Poziom 10  
    witam, a więc tak, tak jak kolega wyżej pisał, zamontowany jest eber nordic 6kw ktory byl montowany na skandynawie w tamtych czasach w szczegolnosci do volvo. przyczyną problemów był wypalony palnik. po zakupieniu zestawu naprawczego w aso volvo ( polowa kwota niż żądało sobie aso audi ) webasto dziala, nic nie kopci i nie dymi.

pytanie mam tylko o moment wylaczenia i ponowne zalączenie webasto, jak to do konca jest, rozważmy pewną sytuację, po nocy, zimne auto, temp. ok -2 st, wsiadam odpalam ogrzewanie postojowe ręcznie z poziomu sterowania, ruszam, po ok 8 minutach i grzania webasto wskaznik od temp. płynu chłodniczego mam już na 90 st, w srodku przy trybie auto na 22 st mam juz żądaną temp, webasto samo się odłącza bo jest już wszystko dogrzane i nagrzane.

później dojezdzam na miejsce, wyłączam silnik, w aucie dalej cieplo, na blacie 90 st, i teraz pytanie czy jak ustawie znowu ręcznie załączenia webasto, ogrzewanie włączy się czy nie ?

czy trzeba to wymusić z poziomu timera na okreslony czas ile ma znowu grzać, czy poczekać az temp plynu chlodniczego spadnie ponizej jakiejs wartosci i dopiero odpali ?

jak to dokładnie jest ?

pozdr.
  • #8 9259268
    bladyrs12
    Poziom 10  
    witam,

panowie webasto znowu nie działa :( podziałało jeden dzień, wróciłem do warsztatu który wymieniał palnik, mierzył wszystko i rozkłada ręce, nie wie co jest przyczyną.

na moim vagu 4.09 pojawia się stały błąd którego nie można usunąć -

1 Fault Found:
    00532 - Supply Voltage B+
    06-00 - Signal too High

warsztat proponuje jechać na diagnozę VAS'em w aso audi by znaleść przyczynę, bo ponoć inne "vagi" mogą źle wskazywać przyczynę.

ktoś się podejmie zbadania tematu ?

pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z fabrycznym ogrzewaniem postojowym Webasto w Audi A4 B6 z 2002 roku, które wyłącza się po 1-2 minutach pracy, generując błąd 1406/1407 - NO FLAME. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być uszkodzony czujnik płomienia, który w modelu DBW46 nie może być wyczyszczony, a jedynie wymieniony. Inny uczestnik wskazał, że w Audi A4 B6 mogło być zamontowane ogrzewanie Eber Nordic 6kW, które również może mieć problemy z wypalonym palnikiem. Po wymianie palnika, Webasto działało przez krótki czas, ale pojawił się nowy błąd związany z napięciem zasilania. Użytkownicy wymieniają różne warsztaty, w tym autoryzowane serwisy Webasto, jako miejsca do diagnozy i naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA