logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TGY-3 Balance Turnigy – brak reakcji, nie świecą diody po podłączeniu pakietu LiPo

zegareqqq 10 Lut 2011 20:28 2059 5
  • #1 9133173
    zegareqqq
    Poziom 2  
    Witam wszystkich serdecznie.

Przyznam się bez bicia, że poszukuję pomocy również na innych forach, a że na chwile obecną nie otrzymałem odpowiedzi (pomocy) pozwolę sobie zprzedstawić mój problem również Wam.

"Dziś korzystając z ładnej pogody postanowiłem ulotnić mojego RWD. Na pakiecie który zamówiłem z HK (Zippy 2200 mAh 3C) odpaliłem elektronikę modelu, popatrzyłem jak wszystko działa itp. Chciałem doładować pakiet na ful ale .....
    Zakupiłem taką ładowarkę:
    http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8247
    Po włożeniu pakietu do gniazda ładowarki, a następnie do sieci, nie pali się żadna dioda. Bez podłączonego pakietu daje się usłyszeć delikatny szum w ładowarce i też nie pali się żadna lampka.
    Dodam jeszcze, że dla wygody odciąłem oryginalną wtyczkę i założyłem polską, żeby nie bawić się w żaden przejściówki.
    I tu pytanie z mojej strony, a w zasadzie dwa pytania:
    Czy ma ktoś i używa takiej ładowarki ? Wiadomo że z lipolami różnie bywa, więc nie ryzykowałem i zaprzestałem ładowania
    Czy w jakiś sposób da się multimetrem sprawdzić (ja z elektroniki jestem bania) czy łądowarka daje poprawny prąd ?

Edit:
    Cały pakiet ma 11,04 V, równiutko po 3,68V na każdą celę. Czy możliwe jest że jest on "naładowany" ładowarka go nie wykrywa ? Nie za bardzo mi to jednak pasuje, gdyż po włączeniu powinna się chyba świecić pomarańczowa dioda, a u mnie bez pakietu i po podłączeniu pakietu nic się nie świeci. Próbowałem też robić pomiary na wyjściu z ładowarki ale same zera
    Czy ważna jest tu kolejność podłączania (najpierw ładowarka do sieci, potem lipol do ładowarki ?)

Edit 2:
    ładowarka tak jak wspomniałem zamawiana w HK, więc postanowiłem ją otworzyć i popatrzeć do środka (gdyby było coś nie tak, to i tak nie opłaca się reklamować)
    Zdjęcie płytki:
    TGY-3 Balance Turnigy – brak reakcji, nie świecą diody po podłączeniu pakietu LiPo

Co mnie zdziwiło, wydaje mi się że brak tu jakiegoś elementu (zaznaczyłem na czerwono).

A może jestem tak przewrażliwiony i wszystko jest ok ?? Tylko dlaczego nie świeci ?? Tak się zastanawiam, czy warto zrobić eksperyment i nie podłączyć lipola pod ładowarkę i sprawdzić np co będzie po godzince.
  • #2 9137447
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Podłącz ładowarkę bez pakietu, mają się palić trzy diody. Jeśli tak nie jest - trafił Ci się szmelc.

Pakiet masz rozładowany, nie podłączaj go do ładowarki i nie zostawiaj na godzinkę - za duże ryzyko, ładowarki musisz być pewny!

Ładowarce nie brakuje jej żadnego elementu, to złącze diagnostyczne.

Zmierzyć możesz napięcie na wyjściu, powinno być 4.2V na każdą celę.

Dałeś ciała z tą ładowarką, trzeba było dołożyć te 8$ i kupić coś porządnego, tym będziesz ładował ten pakiet 4h (o ile to działa)
  • #3 9141016
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    2S Turnigy 3S Balance Charger. Direct 110/240v Input Wejście 110/240V Direct

Wynika z tego że ładowarka jest przeznaczona na rynek amerykański ( 110V) i europejski (240V) teraz podstawowa sprawa czy są to dwa różne modele , czy jeden z przełącznikiem . Jeżeli masz model na 110V lub przełącznik był ustawiony na 110V to masz uszkodzony układ przetwornicy impulsowej od strony zasilania dodatkowo mogła pójść elektronika systemu kontroli ładowania , krótko mówiąc złom
  • #4 9141823
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 544
    Ta ładowarka nie ma żadnego przełącznika, a gniazdo jest przystosowane do
    250V.
  • #5 9147437
    zegareqqq
    Poziom 2  
    Tak się teraz zastanawiam, czy opłaci się ją ładować, ale wnioskuję z waszych wypowiedzi, ze lepiej kupić nową ładowarkę. No chyba że ktoś mi powie że ładowanie będzie opłącalne
  • #6 9147680
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    zegareqqq napisał:
    Tak się teraz zastanawiam, czy opłaci się ją ładować...

Co nią chcesz ładować skoro sam zmierzyłeś że na wyjściu masz 0V , jedyne co możesz jeszcze sprawdzić czy nie ma gdzieś bezpiecznika ( zobacz element koło gniazda zasilania lewy dolny róg ) oraz czy masz napięcie na kondensatorze C1 . Jego brak świadczy o uszkodzeniu przetwornicy impulsowej , obecność o uszkodzeniu układu kontroli ładowania w obu przypadkach nie wiele Ci to da ponieważ naprawa będzie nieopłacalna lub nawet niemożliwa . Przetwornica najprawdopodobniej jest na jednym układzie ( DIP8 ) na którym nie widzę żadnych napisów lub okaże się że to układ zrobiony na zamówienie . Podobnie z układem kontroli ładowania praktycznie może być nie osiągalny w detalu albo mikrokontroler z własnym programem do tego dochodzi brak schematu , chyba sam widzisz że naprawa raczej nie ma sensu .
REKLAMA