logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa ładowarki modelarskiej Turnigy Reaktor 300W

nadprzewodnik22 11 Paź 2016 20:02 1143 3
REKLAMA
  • #1 15988492
    nadprzewodnik22
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam,

ostatnio podczas ładowania ładowarką Turnigy Reaktor 300W 20A 6S pakietu 3s lipo
    ekran 'zamroził się', nie zmieniał wartości i nie dział na przyciski. szybko doszedłem do wniosku że się coś zawiesiło więc wyłączyłem i włączyłem zasilanie...
    Zapomniałem że w instrukcji pisze że najpierw trzeba podłączyć zasilanie a później baterie (restartując nie odłączyłem ogniw).
    po tym zabiegu ładowarka pokazuje na ekranie to:

Naprawa ładowarki modelarskiej Turnigy Reaktor 300W

i nie reaguje na przyciski.

Co się właściwie stało?
    Da się to naprawić?
    Co może powodować zastrzeżenie o kolejności podłączania?

Ładowarka zasilana z z dwóch zasilaczy dell 12V połączonych szeregowo.

Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 15990267
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1187
    Produkt nie mający dopracowania technicznego , wykonany po najniższej linii oporu. Wygląda ,że działa tylko sam wyświetlacz LCD i podświetlanie . Nadzorujący system mikroprocesorowy już nie . Prawdopodobnie po uszkodzeniu ładowarki przestał być zasilany- duży prąd mógł uszkodzić ścieżkę na płytce drukowanej ,która jest wspólna dla zasilania procesora i obwodu prądowego ładowania .
  • REKLAMA
  • #3 15999198
    nadprzewodnik22
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Wszystkie ścieżki są okej, jedynie był do wymiany tranzystor irl3205, zasilanie działa, mikroprocesor ma zasilanie prawidłowe. Obawiam się że uszkodzony jest mikroprocesor...
  • #4 15999211
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    Zamrożenie oraz późniejszy brak reakcji to znak, że uszkodzeniu uległ tranzystor, a potem mikrokontroler.

Jedyna droga naprawy to wymiania mikrokontrolera i samodzielne napisanie programu sterującego ładowarką - po prostu nie opłacalne...
REKLAMA