logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę bezpiecznie przejść na ADSL2+ 20mb z LiveBox i TP-LINK TL-W8960N?

dawids20 11 Lut 2011 17:00 27255 168
Najlepsze odpowiedzi

Czy na moich obecnych parametrach linii mogę bezpiecznie przejść na Neostradę 20 Mb/s bez rwania synchronizacji i jak zmienią się parametry po przełączeniu?

Tak, na podstawie podanych parametrów masz duże szanse na 20 Mb/s, ale pełne 20 Mb/s nie musi się zawsze zestawić; bardziej realne jest około 20–22,5 Mb/s na downstreamie i ok. 1150–1170 kb/s na upstreamie, przy spadku marginesu SNR do około 6 dB [#9136661][#9140851] Jeden z użytkowników podał, że przy gorszym tłumieniu 20 dB i ADSL2+ działało mu 20 Mb/s stabilnie, choć SNR był już około 5 dB, więc Twoje parametry wyglądają lepiej [#9137732] Orientacyjnie z samych tych danych wychodzi też odległość rzędu 800 m od DSLAM-u, ale to tylko przybliżenie i przy krótkich odcinkach bywa obarczone dużym błędem [#9140851] Stabilność najlepiej oceniać po kilku dniach lub tygodniu pracy na nowej synchronizacji, bo linia blisko granicy może się okazać dobra albo lekko obniżyć prędkość, zamiast zrywać [#9140851]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 9136548
    dawids20
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam. Mam aktualnie opcję 10mb, od 1.02.11r i router LiveBox, moje parametry wyglądają następująco:
    Linia bardzo stabilna, nie ma rwań i utrat synchronizacji. Parametry jakie ulegają zmianie to tłumienie z 11.4 na 11.5dB oraz SnR z 21 na 20dB, lecz niemal wcale.
    Aktualnie synchronizacja na Upstreamie wynosi 1172.
    Osiągam pełne prędkości Uploadu jak i Downloadu. Błędnych pakietów niemal nie ma wcale, nawet gdy net chodził 15/24h, w tym czasie pobrałem +20gb i wysłałem 4gb.
    Za 3 dni dotrze do mnie TP-LINK TL-W8960N będę mógł porównać parametry i wstawię zdjęcie.
    Pytanie czy bez ryzyka i bez rwania będę mógł przejść na opcję 20mb? Jak mogą się wtedy zmienić parametry? (prędkość up jest taka sama).
  • REKLAMA
  • #2 9136555
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    dawids20 napisał:
    Pytanie czy bez ryzyka i bez rwania będę mógł przejść na opcję 20mb?
    Absolutnie bez szans.
    Ewentualnie podaj parametry linii od operatora (z infolinii technicznej), może będą bardziej optymistyczne, bo na bazie parametrów, które tu pokazałeś nic więcej niż masz nie pójdzie.
  • REKLAMA
  • #3 9136577
    dawids20
    Poziom 17  
    szaleniec napisał:
    Absolutnie bez szans.
    Ewentualnie podaj parametry linii od operatora (z infolinii technicznej), może będą bardziej optymistyczne, bo na bazie parametrów, które tu pokazałeś nic więcej niż masz nie pójdzie.

A czemu tak twierdzisz? Przecież (jak się dowiedziałem) SnR odległy koniec nie ulega zmianie, jest zależny od prędkości wysyłania która przy 20mb się nie zmienia. Za to przy bliskim końcu który jest zależny od prędkości pobierania mam ogromny zapas. Zadzwonię na infolinię aby się dowiedzieć i napiszę dziś/jutro.
    Ktoś inny zapewnił mnie, iż 20mb mogę brać bez ryzyka.
    Gdyby parametry były na granicy miałbym rwania i utraty synchronizacji, których jeszcze NIGDY nie miałem.
  • Pomocny post
    #4 9136661
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Mój błąd, nie zauważyłem, że SNR 5dB jest na upstream. Zatem szanse na 20Mb są zdecywanie większe. Możliwe jednak, że modem nie zapnie się na pełne 20Mbps, ale wiele nie powinno brakować.
  • #5 9137059
    dawids20
    Poziom 17  
    szaleniec napisał:
    Mój błąd, nie zauważyłem, że SNR 5dB jest na upstream. Zatem szanse na 20Mb są zdecywanie większe. Możliwe jednak, że modem nie zapnie się na pełne 20Mbps, ale wiele nie powinno brakować.

Ale ta wypowiedź jest już w pełni przemyślana i zgodna z prawdą? ;)
    Nie zależy mi na pełnych 20mb, a na stabilności, nie chcę rwania itp... Dasz radę określić orientacyjne parametry po przejściu na 20mb?
    Można z tych danych wywnioskować jaka jest odległość do centralki? Oczywiście po kablach.
  • Pomocny post
    #6 9137732
    mrslawcio
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam

Nie powinieneś mieć problemów ze zmianą na opcję 20Mb. Miałem jeszcze gorsze parametry i poszło (20dB tłumienia). Duży zysk jest na zmianie modulacji z GDMT na ADSl2+. W moim przypadku po zmianie z 10 na 20M zmiejszył się tylko SNR aktualnie mam około 5dB, w nocy trochę spada ale nie zawsze. Dodam, że mieszkam około 1.4km od centrali.

Pozdrawiam
    Sławek
  • #7 9137834
    dawids20
    Poziom 17  
    mrslawcio napisał:
    Nie powinieneś mieć problemów ze zmianą na opcję 20Mb. Miałem jeszcze gorsze parametry i poszło (20dB tłumienia). Duży zysk jest na zmianie modulacji z GDMT na ADSl2+. W moim przypadku po zmianie z 10 na 20M zmiejszył się tylko SNR aktualnie mam około 5dB, w nocy trochę spada ale nie zawsze. Dodam, że mieszkam około 1.4km od centrali.

Możesz podać wszystkie parametry jakie miałeś i jakie teraz masz? Tzn. tłumienie i SnR obydwie wartości. Jak jest ze stabilnością?
    No ADSL2+ to już mam przy 10mb więc tu się nic nie zmieni. 5dB na up czy downstreamie? Na takim odcinku działa 20mb?
  • #8 9139077
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    dawids20 napisał:
    Witam. Mam aktualnie opcję 10mb, od 1.02.11r i router LiveBox, moje parametry wyglądają następująco:
    Linia bardzo stabilna, nie ma rwań i utrat synchronizacji. Parametry jakie ulegają zmianie to tłumienie z 11.4 na 11.5dB oraz SnR z 21 na 20dB, lecz niemal wcale.
    Aktualnie synchronizacja na Upstreamie wynosi 1172.
    Osiągam pełne prędkości Uploadu jak i Downloadu. Błędnych pakietów niemal nie ma wcale, nawet gdy net chodził 15/24h, w tym czasie pobrałem +20gb i wysłałem 4gb.
    Za 3 dni dotrze do mnie TP-LINK TL-W8960N będę mógł porównać parametry i wstawię zdjęcie.
    Pytanie czy bez ryzyka i bez rwania będę mógł przejść na opcję 20mb? Jak mogą się wtedy zmienić parametry? (prędkość up jest taka sama).

wg mnie niema najmniejszych szans- ale to moge zweryfikować -obsługuje Nowy Sącz -dane- linia prosze na PW
  • #9 9139381
    dawids20
    Poziom 17  
    PICIA napisał:
    wg mnie niema najmniejszych szans- ale to moge zweryfikować -obsługuje Nowy Sącz -dane- linia prosze na PW

Tzn. jakie konkretnie dane mam podać na PW?
    Dzięki za zainteresowanie.
  • Pomocny post
    #10 9140851
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 7
    dawids20 napisał:
    Dasz radę określić orientacyjne parametry po przejściu na 20mb?
    Szybkość wysyłania ok.1152
    Szybkość pobierania 20000-24544 (najbardziej prawdopodobna ok.22000)
    Tłumienie 11.4-12.5 i 3.9
    Sygnał/Szum ok. 6 i 6 dB

dawids20 napisał:
    Można z tych danych wywnioskować jaka jest odległość do centralki? Oczywiście po kablach.
    Około 800 metrów, ale przy małych odległościach niedokładność jest duża, bo złączki też tłumią i np. 70 m od DSLAM-u tłumienie wcale nie wynosi 1 dB, ale sporo więcej.

Co do stabilności to się przekonasz gdy Margin będzie wynosił 6 dB, w tej chwili wiesz, że nie będzie problemu po stronie upstream. Jeśli podasz pełne dane (tel. i pewnie adres) to Ci PICIA włączy te 20 Mb/s na porcie. Ale ten test jest bez sensu, chyba że to będzie na stałe, tu trzeba stabilność testować z tydzień (i najlepiej bez blokady na loginie, żeby ciągnąc na pełnej szybkości mogło powstawać dużo błędów).

PICIA napisał:
    wg mnie niema najmniejszych szans
    W tym temacie napisałeś, że pójdzie bez kłopotu, mimo tłumienia aż 22,5 dB (tu mamy 11.4), a Marginu tylko 13 dB (tu mamy 21 mimo dużo wyższej synchronizacji). Zatem moje pytanie jest takie: czemu uważasz, że linia dawids20-a jest dużo gorsza? Moim zdaniem jest dużo lepsza. Jeśli się mylę to chcę się nauczyć gdzie.
  • #11 9141228
    dawids20
    Poziom 17  
    terrade napisał:
    Około 800 metrów, ale przy małych odległościach niedokładność jest duża, bo złączki też tłumią i np. 70 m od DSLAM-u tłumienie wcale nie wynosi 1 dB, ale sporo więcej.

To pewnie dużo złączek u mnie jest jak i kabel idzie dosyć krętą drogą bo idąc za ulicą czy w linii prostej mam do centralki 200-300m.

terrade napisał:
    Co do stabilności to się przekonasz gdy Margin będzie wynosił 6 dB, w tej chwili wiesz, że nie będzie problemu po stronie upstream. Jeśli podasz pełne dane (tel. i pewnie adres) to Ci PICIA włączy te 20 Mb/s na porcie. Ale ten test jest bez sensu, chyba że to będzie na stałe, tu trzeba stabilność testować z tydzień (i najlepiej bez blokady na loginie, żeby ciągnąc na pełnej szybkości mogło powstawać dużo błędów).

Po stronie Upstreama jest bardzo stabilnie, tak samo jest także przy Downstreamie więc jestem dobrej myśli ;).
    Ale w zamówionym routerze W8960N jest możliwość regulacji Marginu, a jak mi kiedyś pisałeś dolne widełki dla 20mb to 12480, więc będę mógł dowolnie to konfigurować, a przy takich 13mb powinien Margin delikatnie w dół opaść bez różnicy na stabilności, także wg. mnie nie ryzykuje...
  • Pomocny post
    #12 9141324
    mrslawcio
    Poziom 13  
    Moje parametry

Przy 10Mb miałem podobne trochę wyższy SNR - nie pamiętam dokładnie o ile (kilka dB).

Net działa stabilnie ale mam problem z TP ponieważ często się zdarza że nie mam pełnej szybkości pobierania zamiast 20 mam 10-14Mb, wydaje mi się że mam przeciążonego Dislama.

Pozdrawiam
    Sławek
  • #13 9141349
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    Mierzymy w gniazdku u klienta !!!! np Sherkiem a nie wirtualnie te pomiary są obarczone błędami-szumami własnymi modemów jak i półki ADSL i zakłóceniami na linii..Napięcie z półki od 1.5Vpep do 4.5Vpep.Glowery na kablach (ekrany) pospinane i instalacja w domu do modemu w ekranie wtedy nie ma problemów.
    Pozdrawiam!
  • #14 9141352
    dawids20
    Poziom 17  
    mrslawcio napisał:
    Moje parametry
    Przy 10Mb miałem podobne trochę wyższy SNR - nie pamiętam dokładnie o ile (kilka dB).

Ale też miałeś taką sytuację, że przy 10mb była taka różnica w SnR między Down a UP Streamem?
    Faktycznie parametry nieco gorsze od moich, u mnie lepsze tłumienie, za to poniżej wartości krytycznej upstream ale wyższa prędkość, czym to idzie - stabilnością?

mrslawcio napisał:
    Net działa stabilnie ale mam problem z TP ponieważ często się zdarza że nie mam pełnej szybkości pobierania zamiast 20 mam 10-14Mb, wydaje mi się że mam przeciążonego Dislama.

To już może zależeć od źródła z jakiego ściągasz, może też od routera?..
  • #15 9141867
    mrslawcio
    Poziom 13  
    Przy 10Mb też miałem asymetrię w SNR.
    Szybkość łącza testowałem na różnych stronach i na różnych routerach (SMC7904WBRA2 i TD-W8901) i efekt ten sam raz jest fajnie i trzyma okolice 19Mb dzień później z lednością dociąga do 14Mb. Zgłaszałem to nawet w TP i zaproponowali mi zmniejszenie szybkości do 10Mb ale ze względu na małą różnicę cenową chyba 5zł pomiędzy 10 a 20Mb stwierdziłem że nie warto.
    Parametry mojej linii są na granicy 20Mb, w nocy zdarza się że SNR spada do 1dB ale net działa stabilnie, czasem synchronizuje się na trochę powyżej 20Mb.
    Ogólnie mówiąc jestem zadowolony.
  • REKLAMA
  • #16 9143005
    PICIA
    Poziom 33  
    dawids20 napisał:
    PICIA napisał:

Tzn. jakie konkretnie dane mam podać na PW?
    Dzięki za zainteresowanie.

prosze o kontakt na email-lub PW
  • #17 9143181
    dawids20
    Poziom 17  
    mrslawcio napisał:
    Szybkość łącza testowałem na różnych stronach i na różnych routerach (SMC7904WBRA2 i TD-W8901) i efekt ten sam raz jest fajnie i trzyma okolice 19Mb dzień później z lednością dociąga do 14Mb. Zgłaszałem to nawet w TP i zaproponowali mi zmniejszenie szybkości do 10Mb ale ze względu na małą różnicę cenową chyba 5zł pomiędzy 10 a 20Mb stwierdziłem że nie warto.
    Parametry mojej linii są na granicy 20Mb, w nocy zdarza się że SNR spada do 1dB ale net działa stabilnie, czasem synchronizuje się na trochę powyżej 20Mb.

W sumie to takie objawy u mnie też się pojawiają. Na speed testach raz jest pełna prędkość, a nawet troszkę ponad, a raz kiepskie wartości. Ale ściągając z internetu programem wykorzystującym do max. możliwości linii osiągam cały czas ponad 1 MB/s, także się nie przejmuję tymi wynikami.
    Dziwne trochę, że w nocy gdy prawie nikt nie korzysta SnR spada, a nie rośnie, chyba, że ja to jakoś źle rozumuję?
    PICIA napisał:

Pisałem ;)
  • #18 9144282
    h1tman
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Witam.
    Też dołącze się do tematu.
    Parametry lini:
    Czy pójdzie u mnie 20Mb, jeśli nie to jaka jest możliwa największa opcja?
    Pozdrawiam
  • #19 9144396
    dawids20
    Poziom 17  
    h1tman napisał:
    Witam.
    Parametry lini:
    Pozdrawiam

SnR przy 2mb miałem identyczne, jak jest przy 10 zobacz na obrazki...
    Ale tłumienie miałem o wiele lepsze.
  • REKLAMA
  • #20 9146324
    yabu
    Poziom 15  
    dołączę się do tematu.
    mam modem WiFi ZTE ZXV10 W300 od TP i Neostrada 6mb

Czy mogę bezpiecznie przejść na ADSL2+ 20mb z LiveBox i TP-LINK TL-W8960N?[/img]
  • #21 9146978
    jooker19
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    dołączę sie
    Mam 20mb i takie parametry. Jednak są problemy bo prędkośc nie jest tała i strasznie skacze raz jest 10mb raz 13mb , 17mb a czasami naawet poniżej 10mb. Dzwoiniłem do tp podobno resetowali porty czy cos w tym stylu. Mam pytanko czy jest możliwośc przy tych parametrach zeby te 20mb było stabilne??? i strasznie duzo błędów . Czy to wina słabej jakości linii ???

• #22 9148046
    PICIA
    Poziom 33  
    yabu napisał:
    dołączę się do tematu.

Czy mogę bezpiecznie przejść na ADSL2+ 20mb z LiveBox i TP-LINK TL-W8960N?[/img]

niestety nie max tyle co masz przykro mi

Dodano po 1 [minuty]:

stylu napisał:
    Rownież dołączam się do pytania.
    Czy uciągne 10 Mb?

10M napewno, z checia bym zobaczył parametry z mojej strony

Dodano po 49 [sekundy]:

jooker19 napisał:
    dołączę sie
    Mam 20mb i takie parametry. Jednak są problemy bo prędkośc nie jest tała i strasznie skacze raz jest 10mb raz 13mb , 17mb a czasami naawet poniżej 10mb. Dzwoiniłem do tp podobno resetowali porty czy cos w tym stylu. Mam pytanko czy jest możliwośc przy tych parametrach zeby te 20mb było stabilne??? i strasznie duzo błędów . Czy to wina słabej jakości linii ???

zadnych szans - i tak się dziwie ze łacze dziala przy tej predkosci

Dodano po 59 [sekundy]:

h1tman napisał:
    Witam.
    Parametry lini:
    Pozdrawiam

tak jest szansa -odleglosc od CA ok 300m

Dodano po 1 [minuty]:

mrslawcio napisał:

lepsza 10M niz niestabilna 20, bo czasem sie okaże ze 2M pracuje idealnie..

Dodano po 40 [sekundy]:

dawids20 napisał:
    mrslawcio napisał:

W sumie to takie objawy u mnie też się pojawiają. Na speed testach raz jest pełna prędkość, a nawet troszkę ponad, a raz kiepskie wartości. Ale ściągając z internetu programem wykorzystującym do max. możliwości linii osiągam cały czas ponad 1 MB/s, także się nie przejmuję tymi wynikami.
    Dziwne trochę, że w nocy gdy prawie nikt nie korzysta SnR spada, a nie rośnie, chyba, że ja to jakoś źle rozumuję?
    PICIA napisał:

Pisałem ;)

załatwione
  • #23 9148129
    mark9
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Mieszkam w nowym yorku u mie jest tragiczne tlumienie48!!!
  • #24 9148165
    PICIA
    Poziom 33  
    mark9 napisał:
    Mieszkam w nowym yorku u mie jest tragiczne tlumienie48!!!

max do 6 M
  • #25 9148341
    stylu
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Pytanie do PICIA
    Skoro fizycznie mam możliwości na 10 mega to u mnie na wiosce niechętnie podłączają 10, sąsiadowi oferowali tylko 6.
    Od centrali mam jakieś 400 metrów, jak moge żądać od tepsy 10 mega?
  • #26 9148362
    PICIA
    Poziom 33  
    stylu napisał:
    Pytanie do PICIA
    Skoro fizycznie mam możliwości na 10 mega to u mnie na wiosce niechętnie podłączają 10, sąsiadowi oferowali tylko 6.
    Od centrali mam jakieś 400 metrów, jak moge żądać od tepsy 10 mega?

nie jestem wrózką jedno

podaj nr łacza -sprawdze

widzialem nie jedne cuda...
    ...

ps
    Przepraszam wszystkich ale jesli komuś pomoge ja niechce punktów .. mam ich duzo i podzielę sie jakby cos
  • #27 9148392
    stylu
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    NIestety nie jestem podpięty pod linie, a to statystyki sąsiada.
    jeśli mimo tego wezme 10 mega to czy chociaż uciągne z tego 8 mega?
  • #28 9148466
    PICIA
    Poziom 33  
    stylu napisał:
    NIestety nie jestem podpięty pod linie, a to statystyki sąsiada.
    jeśli mimo tego wezme 10 mega to czy chociaż uciągne z tego 8 mega?

sprawdze .. ale nie mam zadnych danych...
  • #29 9150179
    yabu
    Poziom 15  
    [quote="PICIA"]
    yabu napisał:
    dołączę się do tematu.

niestety nie max tyle co masz przykro mi

jakie parametry powinienem mieć aby przynajmniej 10mb działało
  • #30 9150236
    terrade
    Poziom 36  
    PICIA napisał:
    h1tman napisał:
    tak jest szansa -odleglosc od CA ok 300m
    Na jakiej podstawie tak sądzisz? Wczoraj gdzie indziej pisałeś o 1280 m przy tłumieniu down 12.0 up 3.5, a tu mamy znacznie więcej (24 i 6). Być może masz rację, bo być może h1tman wysłał dane na PW, ale w tej postaci postu wielu "pomyśli", że tłumienie 24 dB oznacza 300 m i szansę na pełne 20 Mb/s (tak jak kiedyś wielu "myślało", że przy 45 dB każdemu będzie chodzić 10 Mb/s).
    @h1tman: zakładając, że podane parametry są prawdziwe (a router to nie miernik dipola) to nie masz żadnych szans na 20 Mb/s (jeśli dobrze pójdzie to może być 15, zwykle 12-15).

yabu napisał:
    jakie parametry powinienem mieć aby przynajmniej 10mb działało
    Powinieneś mieć normalny Margin, dla tego tłumienia powinno być normalnie z 15-18 dB, a nie 8.5. Mało tego, nawet nie masz pełnej synchronizacji więc te 8.5 jest warte ok.7.5. Oznacza to mocno zaszumioną linią (lub bardzo niską moc), więc branie większej prędkości jest bardzo ryzykowne i bez testów u PICI bym nie zaryzykował.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa przejście z opcji 10 Mb na 20 Mb w usłudze ADSL2+ z routerem LiveBox oraz TP-LINK TL-W8960N. Obecne parametry linii wskazują na stabilność, z minimalnymi zmianami w tłumieniu i marginesie SNR. Wiele odpowiedzi sugeruje, że przejście na 20 Mb może być możliwe, ale z ryzykiem niestabilności, zwłaszcza przy wyższych wartościach tłumienia. Użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami, wskazując, że zmiana na ADSL2+ może poprawić parametry, ale nie gwarantuje pełnej prędkości. Wskazówki dotyczące testowania linii oraz wymiany routera na bardziej wydajny również pojawiają się w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA