logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę jeździć na OC poprzedniego właściciela i tablicach po zakupie auta?

bingoo 13 Lut 2011 23:01 1526 11
REKLAMA
  • #1 9148501
    bingoo
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam kupiłem samochód który ma ważne OC do sierpnia tego roku poprzedni właściciel miał takie same zniżki to czy będę musiał coś dopłacić czy będę mógł jeździć na jego polisie? Drugie pytanie to czy muszę przerejestrować auto czy mogę jeździć na jego tablicach bo prawnie jest ze mam na to 30 dni ale sąsiad jeździ już dwa miesiące czy tak można jeździć czy jest za to kara? Trzecie pytanie samochód kosztował 950zł to czy muszę iść do urzędu skarbowego? Bo wiem ze poniżej tysiąca zł nie płaci się podatku ale czy trzeba iść po jakąś pieczątkę?
  • REKLAMA
  • #2 9148540
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2494
    Poniżej 1000 nie płacisz (cena z umowy), ale i tak musisz się tam udać, Pani w okienku sprawdzi rzeczywistą wartość według mądrej księgi, i wtedy będzie wiadomo czy masz coś do zapłacenia czy nie.

Jeśli poprzedni właściciel miał zarejestrowane auto w tym samym powiecie, czyli w twoim przypadku numery zaczynają się od "CT", to tablice zostają te same, ale musisz wymienić dowód, czyli zarejestrować na siebie.

A z polisą lepiej nie kombinować, wykupić na siebie i tyle.
  • REKLAMA
  • #3 9148640
    bingoo
    Poziom 16  
    Uznałem ze samochód przerejestruje ale dlaczego mam nie korzystać z polisy skoro jest ważna jeszcze pół roku?
  • #4 9149272
    wasyl32
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Przemo9826 napisał:

A z polisą lepiej nie kombinować, wykupić na siebie i tyle.

Tu nie ma żadnej kombinatorki.
    Kupując samochód masz prawo do korzystania z polisy poprzedniego właściciela. Ty możesz z tej polisy zrezygnować w ciągu 30 dni od zakupu. Tylko po co. Idź tylko do ubezpieczyciela z ta polisą i przepisz ją na siebie. 5 minut i po sprawie. Nie zapomnij zabrać umowy K/S.
  • REKLAMA
  • #5 9149303
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    wasyl32 napisał:

Kupując samochód masz prawo do korzystania z polisy poprzedniego właściciela. Ty możesz z tej polisy zrezygnować w ciągu 30 dni od zakupu. Tylko po co. Idź tylko do ubezpieczyciela z ta polisą i przepisz ją na siebie. 5 minut i po sprawie. Nie zapomnij zabrać umowy K/S.

Tylko nie zapomnij że jeśli nie masz zniżek to wówczas każą ci dopłacić wyrównanie tzn. wyjdzie = cena twojej polisy - cena tego co zapłacił poprzedni właściciel.
  • #6 9149404
    wasyl32
    Poziom 19  
    Jarosx9 napisał:
    wasyl32 napisał:

Tylko nie zapomnij że jeśli nie masz zniżek to wówczas każą ci dopłacić wyrównanie tzn. wyjdzie = cena twojej polisy - cena tego co zapłacił poprzedni właściciel.

Tu bywa różnie i z reguły na korzyść kupującego. Większość ubezpieczycieli nie dokonuje rekalkulacji. Przykładowo ponad rok temu kupiłem Civica, którego ubezpieczenie OC poprzedniego właściciela kosztowało 396zł (max zniżek). Ja natomiast nie miałem żadnej znizki. Żadnej ponownej wyceny nie było. Dopiero z końcem zakupionej polisy wykonano mi nową kalkulację na następny rok, oczywiście bez zniżki. Z ubezpieczycielem bardzo ładnie się pożegnałem i poszedłem do "rodzinnego" ubezpieczyciela ;)
    W rodzinie jest to 4-ty samochód i żadnemu z nas po kupnie jeszcze nie przeliczono składek. Myślę, że gdyby ubezpieczyciele robili to nagminnie, większość sprzedających wycofywała by nadpłaconą składkę (oczywiście po uzgodnieniu z kupującym).
  • #7 9151136
    bingoo
    Poziom 16  
    Ok zrobiłem tak ze samochód przerejestrowałem i ubezpieczenie przepisałem na siebie. Nie posiadam żadnych zniżek i nic nie musiałem dopłacać i mam praktycznie za darmo ubezpieczenie na pół roku. Teraz mam pytanie z innej strony kolega ma na sprzedanie samochód jest on uszkodzony i chciał bym go kupić na części i czy przeszło by coś takiego ze on by go wyrejestrował zanosząc umowę którą by ze mną spisał a ja bym go nie rejestrował a w ubezpieczeniu wypowiedział bym umowę. Czy wtedy mógłbym mieć jakieś problemy dodam, że samochodem bym nie jeździł.
  • #8 9151738
    ziemek56
    Poziom 22  
    Ocena: 183
    Prawo nakazuje rejestrację pojazdu (nawet jeśli stoi w prywatnym domku) do 30 dni od zakupu ale ... nie przewiduje sankcji za niedopełnienie tego wymogu.

Dodano po 10 [minuty]:

Przemo9826 napisał:
    Poniżej 1000 nie płacisz (cena z umowy), ale i tak musisz się tam udać, Pani w okienku sprawdzi rzeczywistą wartość według mądrej księgi, i wtedy będzie wiadomo czy masz coś do zapłacenia czy nie.

Nie ma Kolega racji.
    1-Transakcja kupna - sprzedaży ruchomości do 1000 zł nie podlega zgłoszeniu. Nie tylko nie ma opłaty skarbowej ale też nigdzie nie trzeba się udawać.
    2-OBYWATEL w dobrej wierze prawnej zawiera umowę na kwotę i takową płaci drugiemu Obywatelowi więc jest OK.
    3-Jeżeli U.S. uważa inaczej musi UDOWODNIĆ , że Obywatel świadomie zaniżył kwotę transakcji by obniżyć przychód Skarbu Państwa... a podstawą innej wyceny nigdy nie jest święta książeczka Urzędu (nigdy jej nie uznałem) ale ocena Rzeczoznawcy.
  • #9 9152305
    bingoo
    Poziom 16  
    To jak go wyrejestrować zgodnie z prawem żeby nie ponieść zbyt dużego kosztu?
  • REKLAMA
  • #10 9152443
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2494
    wasyl32 napisał:
    Kupując samochód masz prawo do korzystania z polisy poprzedniego właściciela.

Wszystko ładnie pięknie dopóki poprzedni właściciel nie wypowie swojej umowy ubezpieczenia, bo dowie się że może odzyskać część pieniędzy za ubezpieczenie (w zależności od ubezpieczyciela oraz pozostałego okresu ubezpieczenia) wtedy zaczynają się problemy.

ziemek56 napisał:
    Jeżeli U.S. uważa inaczej musi UDOWODNIĆ , że Obywatel świadomie zaniżył kwotę transakcji by obniżyć przychód Skarbu Państwa... a podstawą innej wyceny nigdy nie jest święta książeczka Urzędu (nigdy jej nie uznałem) ale ocena Rzeczoznawcy.

A ile taka ocena kosztuje?
  • #11 9154407
    wasyl32
    Poziom 19  
    Przemo9826 napisał:
    wasyl32 napisał:
    Kupując samochód masz prawo do korzystania z polisy poprzedniego właściciela.

Wszystko ładnie pięknie dopóki poprzedni właściciel nie wypowie swojej umowy ubezpieczenia, bo dowie się że może odzyskać część pieniędzy za ubezpieczenie (w zależności od ubezpieczyciela oraz pozostałego okresu ubezpieczenia) wtedy zaczynają się problemy.

Tu się mylisz i proszę nie wprowadzać w błąd przyszłych czytających ;). Kontynuacja polisy nie zależy od sprzedającego. Sprzedający może starać się o zwrot niewykorzystanej składki ubezpieczenia komunikacyjnego tylko i wyłącznie w przypadku wypowiedzenia przez nabywcę umowy OC w ciągu 30 dni od dnia zakupu pojazdu. Nabywca może, ale nie musi rezygnować z polisy poprzedniego właściciela – jest to jego wybór! Wszystko opisuje ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych.
  • #12 9156909
    ziemek56
    Poziom 22  
    Ocena: 183
    Jeden miesiąc od daty sprzedaży pojazdu polisa jest dla nabywcy bez żadnych dopłat.
    Po miesiącu, jeżeli nabywca ani sprzedający nie wypowiedzieli umowy przechodzi ona na nabywcę po uregulowaniu ew. różnic kwotowych.

Dodano po 4 [minuty]:

bingoo napisał:
    To jak go wyrejestrować zgodnie z prawem żeby nie ponieść zbyt dużego kosztu?

Sprzedać komuś ... Kto wczoraj zakończył żywot. Głupio brzmi, ale prawnie - hm. Tylko, że wtedy autko jest własnością nabywcy lub spadkobiercy, a u Ciebie tylko oczekuje odbioru bo np nie miał pieniążków na lawetę.
    Temat rzeka - jak mawiał Dyzma "nie takie rzeczy ze szwagrem w Pułtusku ..."
    Ostatnia "porada" jest domniemaniem i nie stanowi podstawy podejrzenia mnie o ...

Dodano po 11 [minuty]:

[quote="Przemo9826"]
    wasyl32 napisał:
    A ile taka ocena kosztuje?

To jest zmartwienie tego co wycenę zleca czyli w omawianym przypadku U. S.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał, czy może korzystać z polisy OC poprzedniego właściciela oraz jeździć na jego tablicach rejestracyjnych po zakupie samochodu. Odpowiedzi wskazują, że nabywca ma prawo korzystać z polisy przez 30 dni bez dodatkowych opłat, a po tym okresie polisa przechodzi na niego, jeśli nie zostanie wypowiedziana. W przypadku rejestracji, jeśli auto jest zarejestrowane w tym samym powiecie, tablice mogą pozostać te same, ale dowód rejestracyjny należy wymienić. Użytkownik nie musi zgłaszać zakupu auta poniżej 1000 zł do urzędów skarbowych, ale powinien udać się do urzędu w celu potwierdzenia wartości pojazdu. W przypadku zakupu uszkodzonego auta na części, użytkownik powinien wyrejestrować pojazd, aby uniknąć problemów prawnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA