logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do projektowania instalacji elektrycznych

Buster 14 Lut 2011 10:30 86988 11
  • #1 9149461
    Buster
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam.
    Szukam programu do zaprojektowania instalacji elektrycznej w mieszkaniu. Konkretnie chodzi mi o rozprowadzenie przewodów w ścianach. To co znalazłem pozwala w zasadzie na projektowanie obwodów, ale nie projektowanie przebiegów przewodów. Istnieje jakiś taki program, czy pozostaje AutoCAD i ręczne rysowanie wszystkiego. :)
  • #2 9149897
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    Od projektowania rozprowadzania przewodów w ścianach jest projektant albo wykonawca, a nie program.
  • #3 9149948
    elektrocyber
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    CAD elektryczny SEE Building LT rysowanie instalacji. Automatycznie zmienia długości kabli po przesunięciu elementów. Można exportowac obrysy ścian budynku z AutoCada.
    http://www.youtube.com/watch?v=vQFq7jrL_V4
  • #4 9149955
    januszbe
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    Pozostaje AutoCad lub... elektryk z doświadczeniem. Ja osobiście nie słyszałem o takim programie, jeszcze lepiej żeby był program co położy te przewody, ja go kupuje odrazu :).
    A tak poważnie to skąd program może wiedzieć jaki jest budynek i/lub mieszkanie itp. jaki rozkład okien drzwi, kominów, C.O. i jeszcze paru rzeczy na budowie.
    Zanim te dane wpiszesz to ja już w połowie drogi jestem:)
  • #5 9149977
    Buster
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Mnie chodzi o program jak jest np. do projektowania wnętrz PRO100. Rysuję ściany, a potem bawię się w ustawianie mebli. Tutaj chciałbym podobnie. Rysuję ściany, i wrysowywuję kable.
  • #6 9149988
    elektrocyber
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Program PAJĄK w wersji 2.8 przeznaczony jest do projektowania instalacji niskiego napięcia i do ich zabezpieczenia w sieciach TN. Darmowy download.
    Jeżeli o rozdzielnie Ci chodziło.
    http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=355
    Widocznie my automatycy i informatycy musimy trzymac się razem z nikąd pomocy.
  • #7 9150004
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Witam.
    A czy nie może być program do rysowania schematów elektronicznych/elektrycznych lub tworzenia obwodów drukowanych ? Po dodaniu własnych bibliotek zamiast np. gniazda zasilania miałoby się gniazdko sieciowe. Oczywiście takie rozwiązanie wymagałoby sporego nakładu pracy przy tworzeniu owych bibliotek. Proponuję poczytać np. o możliwościach programu KiCAD.
    Pozdrawiam.
    Mateusz.
  • #8 9150054
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2939
    Buster napisał:

Istnieje jakiś taki program, czy pozostaje AutoCAD i ręczne rysowanie wszystkiego.

Istnieje, i to nawet darmowy (pewnie nie jedyny) www.pcschematic.com.pl
    Zobaczy czy on spełni Twoje założenia.

Możliwości ma takie:

"PROJEKT PLANU INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ - narysuj projekt planu instalacji elektrycznej :
    - rysowanie planu instalacji,
    - informacje o elementach i liniach pobierane z bazy danych,
    - długości kabli, rysowanie na różnych wysokościach, obliczanie długości kabli,
    - tworzenie zestawień części, aktualizacja spisu treści projektu,"

Ograniczenia ma takie:

"Dostarczone programy to pełne wersje, bez ograniczeń funkcji. Można narysować prosty projekt, zapisać go i wydrukować.
    PC|SCHEMATIC Automation
    Ograniczeniu podlega ilość symboli, które można umieścić w jednym projekcie (maksymalnie 40) oraz ilość stron projektu (maks. 10). Po przekroczeniu tych limitów można pracować dalej, ale nie będzie można już zapisać projektu. Dodatkowo dołączona baza danych jest tylko fragmentem bazy danych, dostępnej w wersjach komercyjnych."

Obsługa prosta jak budowa cepa, helpy i dokumentacja z tego co kojarzę jest "po naszemu".

Jeszcze miałem jakiś inny, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć nazwy. Też był darmowy dla niewielkich projektów, dali mi na targach pełną wersję na cd. Jak tylko uda mi się w domu odnaleźć to napiszę. Może komuś jeszcze się przyda.

Powodzenia!
  • #9 9150073
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4321
    Witam!

Dziś projekty w naniesionymi trasami przewodów odchodzą do lamusa, szczególnie wtedy gdy nie ma koordynacji pomiędzy branżami.
    A najczęściej niema.
    W zupełności wystarcza umiejscowienie opraw i osprzętu oraz rozdzielni, ewentualnie koryt kablowych jeżeli występują.
    Decyzję którędy prowadzić przewody należy pozostawić wykonawcy (inspektorowi nadzoru), który na budowie poczyni ustalenia z przedstawicielami innych branż.
    To, że ktoś naniesie te trasy jest bardzo często "uszczęśliwianiem" na siłę.
  • #10 9150417
    Mad.
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Widzę, że ludzie nie czytają dobrze postów... Do autora tematu - nie ściągaj KiCada, Schematica czy Pająka. W nich nie zrobisz tego czego chcesz. Ja niestety nie znam programu do rysowania przewodów na ścianach.
  • #11 9150853
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    See Electrical, See building, Planelec w tych programach rysujesz trasy przewodów ale widok jest tylko z rzutu od góry.
    Jest taki program All Plan gdzie masz widok 3D i jest możliwość planowania inst. elektrycznej ale nie pamiętam czy jest możliwość planowania tras przewodów.
    Są jeszcze MagiCAD oraz Autodesk Revit MEP które służą do projektowania tras nie tylko kablowych ale również wod-kan, wentylacyjnej, p.poż itp..
  • #12 9151020
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    Wystarczy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje programu do projektowania instalacji elektrycznych w mieszkaniach, szczególnie do rozprowadzania przewodów w ścianach. W odpowiedziach zasugerowano kilka programów, takich jak SEE Building LT, PAJĄK, PC|SCHEMATIC, All Plan, MagiCAD oraz Autodesk Revit MEP, które oferują różne funkcje projektowe. Wiele osób podkreśla, że decyzje dotyczące tras przewodów powinny być podejmowane przez wykonawcę, a nie program. Istnieją również ograniczenia w niektórych programach, takie jak liczba symboli czy stron projektu. Użytkownik wyraża chęć korzystania z programu podobnego do PRO100, który umożliwia rysowanie ścian i umieszczanie kabli.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA