logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płytka MCB2130, ARM, ULINK ME (USB), Windows 7 i pytania

rbrus 18 Lut 2011 10:50 1787 3
REKLAMA
  • #1 9167692
    rbrus
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam,
    dopiero zaczynam przygodę z mikrokontrolerami (mikroprocesorami) i mam kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi.
    Do dyspozycji mam dwie płytki MCB2130 oraz BTC ZL9ARM, obie posiadają w sobie mikroprocesor ARM7(ARM7TDMI-S CPU) i układ (czy kontroler) LCP2138.
    Do tego posiadam płytkę ULINK ME (którą przyłączam w gniazdo z podpisem JTAG) jest to jakaś przejściówka dająca możliwość połączenia z komputerem po porcie USB. Przechodząc do konkretów:
    1) Znajdując jakiś kurs w j. polskim ściągnąłem środowisko WinARM z którym mam problem głównie z make.exe po prostu to nie działa próbowałem i na win7 i na winXP virtualnym czy visual studio / netbeans / eclipse udostępnia możliwość programowania na te układy poprzez USB w języku C?
    2) ściągnałem philips LPC2100 flash ultility - nie łączy się z płytką, ściągnąłem następce tego programu tj. magic flash nadal nic, ściągnąłem terminale kilka wersji nadal nic, zainstalowałem h-jtag nic się nie dzieje...

I mam takie pytanie, co powinienem zrobić, co zainstalować żeby móc rozpocząć na działających zasadach swoją przygodę z programowaniem mikroprocessorow (będę potrzebował do pracy magisterskiej oprogramować kilka płytek z 8051) i teraz chciałbym się już podszkolić na tych płytkach w/w które dostałem.
    System operacyjny Windows 7 (64bit), jak wyżej łącze się z płytkami za pomocą USB (ULINK ME), co doradzicie?

Dzięki, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9168254
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Jeżeli masz ULINK'a to niestety jeżeli chcesz debugować rdzeń to pozostaje tylko Keil for ARM.
    Jeżeli chodzi o WinARM to jest to straszna staroć.
    Bardzo dobry tutorial dt. ARM'ów stworzył kolega z forum: http://www.freddiechopin.info/index.php/pl/artykuly/35-arm/59-arm-toolchain-tutorial
    Żeby wgrać program przez Flash Magic rdzeń trzeba przełączyć w tryb bootloader'a. Opis znajduje się w dokumentacji do płytek.
  • REKLAMA
  • #3 9168899
    rbrus
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam,
    przeczytałem cały tutorial, od razu pojawiła się nie pewność względem OpenOCD i LCD2138 (gdyż nie ma tam takich "targetów") czy jest jakiś rdzeń podobny do tego, LCD21XX?
    Jeśli chodzi o USB jest to "KEIL ULINK-ME" (ULA-0006A) z www.keil.com
    podobny do tego bądź może nawet identyczny:
    http://www.embeddedartists.com/products/tools/tool_ulink_me.php

Pozdrawiam
  • #4 9169101
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    czakol napisał:
    ...u pojawiła się nie pewność względem OpenOCD i LCD2138 (gdyż nie ma tam takich "targetów") czy jest jakiś rdzeń podobny do tego, LCD21XX?

Z LPC2xxx jest podobnie jak z rodziną AVR...rdzeń ten sam.
    http://ics.nxp.com/products/lpc2000/
    Możesz wsiąść plik .cfg z LPC2129 i powinno działać...jeżeli chodzi o OpenOCD. Co do pliku .ld wystarczy zmienić zakres pamięci.
REKLAMA