logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dopełnianie tuszy w drukarkach Epson może uszkodzić głowicę?

Danijel 23 Paź 2004 21:59 3778 18
REKLAMA
  • #1 932734
    Danijel
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Czy opłaca się dopełniać tusze w epsonach :?:
    Każdy tusz mam troszke inny skład i gęstość - czy dopełniając toner niezapcham sobie czasami głowicy :?:
    Nie mam dopełnień do epsonów a używać dopełnień innych firm się boje.
    Więc co wy na to 8)
  • REKLAMA
  • #2 933266
    vuker
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witaj !

Ja kupuje w salonach komputerowych gotowe kardridze tak zwane zamienniki. Do epsona C43 to koszt 20cz. i 28k. a do epsona 640 jeszcze taniej. 640 dziala juz okolo 4lat na tych tuszach i jest ok. kiedys kumpel ''zalal'' tusz do 640 i pozatykalo glowice, czyscil ale nic to nie dalo prucz wyprania kieszeni z kasy i do tego drukarka na smieci :(
  • #3 934640
    Krawiecow
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Vuker ma racje!
    Nie opłaca sie babrac z tymi tuszami !! Ja mam epsona C42sx i kupuje tusze na allegro, razem z przesylka wynosi mnie: czarny 20zl, kolor 30, i mam pewnosc ze dziala, wkladam nowy i juz :).
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #4 938175
    areksuchodolski
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    tak jak koledzy wyzej, uwazam ze lepiej chyba kupic zastepczy. mam aktualnie epsona c 84 i juz 3 osoby wziely do niej tusze zastepcze i przypchalo glowice. moze ktos z was ma jakies doswiadczenia z zastepczymi do tej drukarki, to prosilbym o opinie, gdyz koncza mi sie naboje i w krotce bede musial zakupic nowe, i zastanawiam sie co zrobic.????
  • #5 938230
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    tylko jedna uwaga, jeśli już to trzeba się trzymać jednago producenta (nie sklepu). Miałem raz taki przypadek że po zalaniu nowym "alternatywnym" tuszem, wszedł on w reakcję jakąś ze starym i w głowicy z dwu tuszy zrobiła się jedna galaretka :D a że był to stylus color 1520 to naprawa ksztowała 700 :D.. Mówię z pozycji człowieka który naprawia te drukarki i miejcie to pod uwagą: dla mnie opłaca się że wy używacie zamienników :D i to czasmi bardzo się opłaca
  • #6 938361
    urko
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Tzn. rozumiem, że wszedł w reakcję z innym "alternatywnym"który był wlany wcześniej? Ja miałem problem, gdy porównywałem różne zamienne atramenty i zrobiłem mimo woli mieszankę 3 lub 4 producentów. Podejrzewam że każdy z tych zamienników był dobrze mieszalny z oryginalnym, ale takich testów czy "Fullmark" nie wytrąci "Inkteca" albo wyżeluje jakiegoś "Blackpointa" to pewnie nie robią. Oczywiście, jak mi się atrament skoagulował, zdałem sobie sprawę, że tylko pierwsza próba miała jakiś sens. Następne już były niewiarygodne.
  • #7 939963
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ocena: 43
    Kosmita ma racje,przy zamiennikach ostrożnie.Ja sprowadzałem swego czasu epsony niektóre leżały w magazynach dwa lata i więcej ,jak były założone oryginały ,dwa trzy czyszczenia i dysze się udrożniły co do jednej,jak były zamienniki przeważnie nie udało się udrożnić wszystkich dysz.Mam na swój użytek epsona 1290 i wiem że jak założe zamiennik musze liczyć się z tym że któraś z dusz będzie przerywać w czasie druku,że często musze wykonywac czyszczenie,jak założe oryginał ,problem znika.Aby było tanio używam oryginałów po terminie z wyprzedaży.
  • REKLAMA
  • #8 940033
    u200765
    Poziom 16  
    Witam zajmuję się uzupełnianiem kardridzy i tonerów.Problem nuie jest taki straszny. Do Epsonów polecałbym osbiście dobre zamienniki z uwagi na ich cenę/ dobre znaczy sprawdzone/ Natomiast jeśli chodzi o tusz trzeba patrzeć jaki tusz kupować, sprzedawaca niekiedy mówi "Tak do epsonów" Tusz jest do epsonów ale innego modelu kardridza. Na dobrym tuszu winno być napisane do jakiego modelu kardridza jest ten tusz /nie mylić z modelem drukarki, kardridz może być do dwóch, trzech modeli/. Jeżeli będzie to ten model napewno nie bedzie problemów. A zaschnięte głowice z doświadczenia wiem,że jeżeli taka drukarka stała bezczynnie dwa miesiące bo brakło tuszu a później nagle potrzeba jest drukowania kupuje się tusz nabija i d... Pada wtedy znamienne słowo "wszystko przez te tusze gdybym kupił/ła oryginały albo chciaż zamienniki to by się głwoice nie zapchały" Głowice się nie zapchały tylko zaschły a pretensje do samego siebie można mieć / kolega który naprawia drukarki zaciera ręce/
  • REKLAMA
  • #9 940372
    urko
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    ...właśnie atrament do konkretnego modelu. Są jakieś firmy, nie chce mi się sprawdzać, które sprzedają atramenty, które mają być "uniwersalne". Mało że do różnych modeli, ale nawet do drukarek różnych firm mają pasować. Epson, HP, Lexmark... Podejrzane, prawda?
  • #10 942805
    Danijel
    Poziom 10  
    OK u200765! Ale gdzie można dostać sam tusz! Niewidziałem takich rzeczy w sklepach komputerowych :!:

A sam mam drukarke C62 i ostatnio o mało bym się nie przejechał na jakimś tuszu NONAME :( . Wydrukowałem z 10 stron i koniec!
    Już myślałem że przez niego głowica mi sie zapchała, a tu okazało się że poprostu tusz się skończył!!!

Także od teraz już bedę kupował zamienniki "cenionych" firm.
  • #11 946734
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    napełnianie wymaga szczególnej dbałości o głowice proponuje raz na tydzień zrobić programem czyszczenie głowic. brak dbałości oznacza zasychanie głowic a to juz wiekszy problem
  • #12 950721
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Mam epsona stylus color 400 i mam go ładnych kilka lat. Zaraz jak mi się skończyły tusze oryginalne - wymieniłem na nie oryginalne i do dziś śmiga drukareczka, która chyba nie jest do "zajechania". Czarny tusz kosztuje mnie 18 zł a kolor 27 zł i jest ok. :D :D :D :)Wymiana pojemników jest opłacalna - dopełnianie - nie mam doświadczenia i pewności. Raz coś mi nie chciał działać kolorowy - dali mi drugi gratis i zaczął śmigać.
  • #13 1194842
    Danijel
    Poziom 10  
    Nie zgodze się z tobą Marek!!!

Mam teraz troche doświadczenia z tą drukarką i myśle że teraz moja opinia będzie wiarygodna!

Czyszczenie głowicy raz na tydzień?????
    Czy ty masz za dużo kasy??? A tak na serio!

Przecież to tyle tuszu bierze, że zaraz by ci się skończył! Moja metoda to wydrukowanie kilku zdań raz na 3 dni! I jest wszystko w porządku!
    Nadodatek w mojej drukarce nie moge zrobić czyszczenie jednej głowicy, także kolor też trace, a to juz mi sie nie uśmiecha!

Ostatnio spróbowałem dopełnieniać toner i jest pięknie! Nie mam żadnych problemów tusz nie zasycha, i wiem ile tuszu jest w tonerze, a nadodatek jest to bardzo opłacalne.

Ogólnie rzecz biorąc nie moge narzekać na drukarke Epsona, a mam C62.
    Jedyny problem to resetowanie pamięci tonera!
  • #14 1426510
    domanvip
    Poziom 16  
    Witam !!! Nie kupujcie tuszy INKTEC . Ja mam c 42sx i po kupieniu tego tuszu zrobilem 1 raz czyszczenie głowicy i wydrukowałem ok 30 stron w jakosci normalniej i tuszu NIET !!! :)

Pozdrawiam
  • #15 1428604
    pawelzet
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    I uwaga na zamienniki ARMOR. Według znajomego serwisanta z EPSON-a serwisu najczęściej te zamienniki rozwalają głowice. A jeśli chodzi o dolewanie, to dolewajcie. Ja później chętnie zajmuję się odmaczaniem głowic ;-)
  • #16 1430415
    rmffm1
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    oczywiscie ze sie nie opaca bo na allegro kupisz caly kardridz z tuszem za 4 zł + koszty przesylki, komu by sie wiec chcialo bawic za grosze i ryzykowac ze wlany tusz zapcha dysze
  • #17 1493662
    domanvip
    Poziom 16  
    moge prosic o link do takiego kardriga z tuszem za 4 zł??

Podsumowanie tematu

✨ Dopełnianie tuszy w drukarkach Epson budzi obawy dotyczące możliwości uszkodzenia głowicy z powodu różnic w składzie i gęstości atramentów. Użytkownicy zalecają ostrożność przy stosowaniu zamienników i tuszy innych firm, gdyż mogą one powodować zapychanie dysz i zasychanie głowic, co skutkuje koniecznością częstego czyszczenia lub nawet trwałą awarią. Ważne jest stosowanie tuszy dedykowanych do konkretnego modelu kartridża, a nie tylko do drukarki, aby uniknąć problemów z kompatybilnością. Regularne drukowanie (np. co kilka dni) pomaga zapobiegać zasychaniu tuszu w głowicy, co jest częstszą przyczyną problemów niż sam proces dopełniania. Niektórzy użytkownicy preferują zakup gotowych zamienników kartridży, które są tańsze i mniej ryzykowne niż samodzielne dopełnianie. Wskazano także, że niektóre marki zamienników, takie jak INKTEC czy ARMOR, mogą być szczególnie problematyczne i prowadzić do uszkodzeń głowic. Resetowanie pamięci kartridża bywa dodatkowym utrudnieniem przy dopełnianiu tuszu. Podsumowując, dopełnianie tuszy w Epsonach jest możliwe, ale wymaga stosowania odpowiednich, dedykowanych tuszy, regularnej konserwacji i ostrożności, aby nie uszkodzić głowicy drukującej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA