logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Ariston ATL83tx ex - grzałka przestaje grzać, co zatrzymuje programator?

tadkar 23 Paź 2004 22:14 4036 10
REKLAMA
  • #1 932766
    tadkar
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Klasyczny układ -programator mechaniczny plus moduł elektoniczny do regulacji temperetury wody i obrotów.Programator włącza grzałkę , chwilę grzeje i przechodzi na następnąa pozycję, koniec grzania. Wszystkie elementy zwiazane z regulacją temperatury-sprawne. Podstawiłem moduł
    REMCO 5151 /zamiast 5153/ podobno dokładny zamiennik , zewnetrznie identyczny, bez zmian. Co powinno zatrzymać programator do czasu pogrzania wody? Może czegoś nie biorę pod uwagę.
  • REKLAMA
  • #2 932778
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 932797
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 933566
    tadkar
    Poziom 11  
    Czujnik temperatury i regulator sprawdziłem juz na poczatku -sprawne czujnik ma rezystancje 25 kom i zmienia sie zależnie od temperatury, regulator zgodnie z opisem 300kom podzielone na zakresy, polączenia z modułem tez spawdzone. Wbrew logice, ale nie działa. Co mozna jeszcze sprawdzic?
  • #5 933588
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 933619
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 934572
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 934726
    tadkar
    Poziom 11  
    Grzałke sprawdziłem w pierwszym kroku. Jeszcze raz wszystko posprawdzam od początku , bo widzę, że zadnych cudów tu nie powinno być.Dziekuję za dotychczasowe rady.Skupię sie na wymienionych elementach, chyba ,że ktos wymyśli cos nowego. Jak zlokalizuję problem dam znać. W końcu nie takie rzeczy zdarzało sie naprawiać..
  • #9 935895
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 1347114
    grzem
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    tadkar napisał:
    Grzałke sprawdziłem w pierwszym kroku. Jeszcze raz wszystko posprawdzam od początku , bo widzę, że zadnych cudów tu nie powinno być.Dziekuję za dotychczasowe rady.Skupię się na wymienionych elementach, chyba ,że ktos wymyśli cos nowego. Jak zlokalizuję problem dam znać. W końcu nie takie rzeczy zdarzało się naprawiać..

Mam identyczny problem w modelu ATL73TX grzałka na pewno OK (wymieniana, zreszta przez sekunde grzeje), dodatkowo u fachowca w zakładzie grzała jak trzeba, moze ktos ma dostep do instrukcji serwisowej?

G
  • #11 1347163
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1720
    Jezeli grzalka zasilana jest z modulu sprawdz element zalaczajacy ktorym moze byc triak.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu w pralce Ariston ATL83tx ex, gdzie grzałka włącza się na krótko, grzeje chwilę, a następnie programator mechaniczny przechodzi do kolejnej fazy bez dalszego grzania. Pomimo wymiany modułu elektronicznego (REMCO 5151 zamiast 5153) i sprawdzenia czujnika temperatury NTC oraz regulatora temperatury, problem nadal występuje. Użytkownik potwierdził poprawność rezystancji czujnika i regulatora oraz poprawne połączenia. Wskazano na konieczność sprawdzenia grzałki (rezystancja około 25 Ω) oraz ewentualnych uszkodzeń elementu załączającego grzałkę, takiego jak triak. Zwrócono uwagę na możliwość przebicia czujnika w obecności wody oraz na fakt, że jeśli w określonym czasie woda nie zostanie podgrzana do wymaganej temperatury, elektronika może zgłosić błąd i zatrzymać grzanie. Podobny problem zgłoszono w modelu ATL73TX, gdzie grzałka była sprawna, co sugeruje, że przyczyną może być uszkodzenie modułu sterującego lub elementów załączających grzałkę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA