Potrzebuje pomocy osoby ktora potrafila by wprawic w ruch skrzydla nie wielkim mechanizmem. Skrzydła muszą być wmontowane w zbroje oto tej postaci. Zbroja jest robiony w wymiarach dostosowanych do czlowieka tak jak i skrzykla sa
o wymiarach:
Przepraszam ale robilem to na szybko.
W razie gdyby to bylo zamalo chetnie odpowiem na kazde pytanie.
Ma być tanio i prosto, czy drogo i skomplikowanie?
W pierwszej opcji - sznurek na prowadnicach i dźwignie przy "stawach" obrotowych.
Pociągamy za sznurek - skrzydła się rozkładają. Puszczamy - opadają pod wpływem grawitacji lub sprężyny.
Drogo - Po dwa serwa modelarskie klasy Standard ok 3-5kg MO, na skrzydło i sterownik na procesorze, wychylający je stopniowo do ustalonej pozycji - tak działają np. sterowniki do podwozi modeli latających.
Naciskamy guzik - serwa unoszą skrzydełka. Naciskami znowu - opadają.
Serwa są drogie, wymagają zasilania, elektronika sterująca też nie jest tania.
Wersja skomplikowana - budżetowa.
Kupujesz coś co się nazywa tester serw. Wygląda jak skrzyneczka z potencjometrem, może sterować nawet dwoma serwami na raz.
Ok. 30zł/szt. Po jednym na skrzydło. Kręcąc potencjometrem, poruszasz serwami.
Możesz go sobie zamontować jako np. "sutki" na zbroi i skrzyżowanymi rękoma na piersi obracać potencjometrami.
Tak to wygląda:
http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p2146,tester-serw-e-sky-ek2-0907-000504
Znacznie upraszcza elektroniczną część zagadnienia. Ale za zasilanie 6V do serw i testerów oraz za same serwa trzeba niestety zapłacić "trochę".
Jedno skrzydło nie wazy 1kg-1,5kg
Rdzenie skrzydel sa wykonane z wloka szklanego.
Myslalem juz nawet nad wlasnie systemami sznurowymi ale caly system sterowania musze zamiescic w miejsce niewidocznym dla ludzi. No i tania wersja byla by mile widziana.
Cześć,
Odgrzeję trochę temat dla potomnych. 😛
Ostatnio wykonałem skrzydła mechaniczne, oto efekt:
Napędy wykonałem z silników DC wraz ze śrubami trapezowymi + nakrętki. Sterowanie silników to mostki H L298 z mikroprzyciskami. Wszystko bardzo proste, ale i dość tanie. Nie obyło się bez ramy aluminiowej oraz sporej ilości wydruków 3D.
Do zasilania użyłem pakietu czterech akumulatorów 18650.
Jeśli ktoś będzie chciał więcej informacji, chętnie się podzielę. Proszę pytać. 😉
Hej jarosz9000, wiem, że temat sprzed dwóch lat, ale mam pytanko, mógłbyś napisać coś więcej albo znacznie więcej, najlepiej. Myślę o skrzydłach, ale nie w ząb, nie w oko i stoję nad tym jak nad martwym projektem. Help, nawet gdyby to była dość słona sprawa.
✨ Dyskusja dotyczy wykonania taniego i prostego mechanizmu napędu ruchomych skrzydeł w zbroi cosplay, z uwzględnieniem masy ruchomej części skrzydła (ok. 1–1,5 kg na skrzydło) oraz konieczności ukrycia całego układu sterowania w niewidocznym miejscu. Zaproponowano kilka rozwiązań: mechanizm sznurkowy na prowadnicach i dźwigniach przy przegubach, gdzie pociągnięcie linki rozkłada skrzydła, a opuszczenie następuje pod wpływem grawitacji lub sprężyny; droższą wersję z dwoma serwami modelarskimi klasy Standard o momencie 3–5 kg·cm na skrzydło i sterownikiem mikroprocesorowym; oraz budżetowe sterowanie serwami za pomocą testera serw. W późniejszym wpisie przedstawiono gotową realizację skrzydeł mechanicznych opartą na silnikach DC, śrubach trapezowych, nakrętkach, mostkach H L298, mikroprzyciskach, ramie aluminiowej, wydrukach 3D i zasilaniu z pakietu czterech akumulatorów 18650. Wygenerowane przez model językowy.