logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie części elektroniczne do konstrukcji poruszających się skrzydeł?

JinLisek 15 Sie 2015 12:05 2775 5
REKLAMA
  • #1 14922406
    JinLisek
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam... Nie jestem pewny czy piszę w dobrym dziale, ale ten wydaje mi się najbardziej odpowiedni. Zamierzam zrobić konstrukcję skrzydeł, które się ruszają (góra i dół). Domyślam się, że potrzebuję jakiejś elektroniki w tym, jednak zupełnie nie miałem z tym styczności wcześniej. Czy bylibyście w stanie mi powiedzieć jakie części musiałbym mieć do tego? Nie chodzi mi o modele, tylko tak ogólnie: silnik, zasilacz itp... Byłbym też wdzięczny, gdybyście mi powiedzieli gdzie takie rzeczy mogę kupić...

Poprawiono temat!
    _P_
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14922492
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    To ma latać czy nie?
    Elektronika nie jest ci zasadniczo potrzebna, chyba że chcesz mieć nad tym jakąś kontrolę.

Da się jednak zrobić same skrzydła bez żadnej elektroniki.
    Hasło do poszukania to "ornitopter" lub "ornithopter" przy szukaniu po angielsku.
    Najstarszy typ konstrukcji i modeli latających. Podobno takie modele konstruowali już starożytni Grecy. Ponoć słynny Heron z Aleksandrii skonstruował ponoć metalowego ptaka, który potrafił przelecieć kilkadziesiąt metrów ruszając skrzydłami.

Ogólnie budowa mechanizmu ornitoptera nie jest skomplikowana, wymaga jednak bardzo dużej precyzji wykonania. Wszelki luzy i niedokładności mszczą się nieprawidłowym działaniem całości.
    Mechanizm taki może być napędzany korbką, skręconą gumką, czy silnikiem elektrycznym. A najlepsze konstrukcje na świecie, mają nawet ruchome "stawy" na skrzydłach, sterowane osobno. Niżej masz filmik z jednym najpopularniejszych obecnie i najprostszych ornitopterów. Tyle, że bardzo mały.

A tu najnowsza generacyjnie postać takiego typu modelu.

Ornitoptery były bardzo popularnymi modelami w okresie międzywojennym. Warto się przyłożyć i poszukać ich starszych planów, gdyż wówczas powstało mnóstwo, niekiedy mocno skomplikowanych i ciekawych rozwiązań.

Dużo znajdziesz też na Youtube. Są animacje mechanizmów, szczegóły różnych konstrukcji, loty testowe itd.

Nawet jak chcesz tylko zrobić model ruchomych skrzydeł, to na pewno coś wykorzystasz.
  • REKLAMA
  • #3 14922735
    JinLisek
    Poziom 12  
    Madrik, bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Nie sprecyzowałem pytania i się napociłeś, żeby mi odpowiedzieć, a chodzi mi o zupełnie co innego... Chcę zrobić skrzydła na plecy, takie duże. Oczywiście osoba, dla której chcę to zrobić nie będzie z tym latać - ma to tylko wyglądać. Wystarczy, że będą się otwierać albo ruszać w górę i w dół, tak jakby podczas lotu. Zresztą to jest raczej nieważne, bo zależy od tego jak podczepię rurki PCV itd... Po prostu zastanawiam się z czego mam zrobić urządzenie, które będzie to kontrolować. Chcę, żeby np. naciskając guzik można było ruszać skrzydłami. :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14922815
    Madrik
    To wystarczy ci prosty silniczek szczotkowy, np. z wkrętarki wraz z przekładnią.
    Wyłącznik możesz ukryć w pobliżu dłoni, a do ruszania skrzydłami wykorzystać mechanizm ornitoptera, zasilany silnikiem. I nie potrzeba nic więcej.
    Kwestia tylko dopasowania przekładni tak by ruch był odpowiednio wolny.
    Ponieważ wyłącznik wkrętarki ma wbudowany już regulator prędkości, to będziesz mógł regulować prędkość ruchu w zależności od siły nacisku wyłącznika.
  • REKLAMA
  • #5 14922849
    JinLisek
    Poziom 12  
    Ale skąd mogę wziąć silnik wkrętarki? Nie chcę jej kupować tylko po to, żeby silnik wyciągnąć... Nie ma jakiegoś sklepu, który sprzedaje takie rzeczy? Nie mam pojęcia gdzie podejść... ;\ Do czego nawiązujesz też przekładnią? Czy jeśli w sklepie zapytam o coś takiego to mi dadzą? Nigdy nie robiłem nic z tych rzeczy...
  • Pomocny post
    #6 14923100
    Madrik
    Niestety, ale do wykonania czegokolwiek mechanicznego, trzeba mieć jakieś podstawy mechaniki. Wiedzieć co to jest przekładnia, jakie są rodzaje przekładni, jak się przenosi ruch, co to jest korbowód i jak działa itd.

Zacznij od narysowania mechanizmu. Wystarczy ołówek i kartka. Narysuj sobie jak mają wyglądać te skrzydła. jak zamocujesz je sobie do pleców. Które elementy mają być ruchome - jak je osadzić. Zapisz sobie ile masz pieniędzy, lub materiałów i jakiego typu. Co chcesz zrobić i w jaki sposób.

Najprościej:

Wziąć deskę, dopasować ją do pleców i przymocować jakimiś szelkami.
    Na desce, równolegle do niej zamocować dwie ośki, które będą się obracać.
    Na ośki naciągnąć jakieś większe rurki czy płaskowniki, które będą się na tych ośkach obracać. Po jednej stronie ośki mocujesz sprężynę np. z materaca, zgniataną przy nacisku (między deską a ruchomym elementem).
    Po drugiej stronie ośki mocujesz cięgno, np. linkę od roweru w pancerzu.
    Ciągnąc za cięgno, np. kółkiem na palcu, naciągasz element ruchomy, który naciska na sprężynę. Luzujesz - sprężyna odpycha element z powrotem.
    Całość maskujesz np. pokrywką z papier mache z otworami na ruchomy element. Do ruchomych elementów mocujesz skrzydła o dowolnym kształcie.

Można to zrobić tak, by każde skrzydło miało swój napęd, lub przenieść napęd jednego skrzydła na ruch drugiego. To chyba najprostsza wersja.
    Sorry za design - nie umiem ładnie rysować. :)

Jakie części elektroniczne do konstrukcji poruszających się skrzydeł?

Można też np. kupić sobie jakiś model ornitoptera i zobaczyć jak jest wykonany mechanizm i co można skopiować.
REKLAMA