logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o pomoc - ładowanie akumulatora Seat Ibiza??

marasito 21 Lut 2011 11:50 5780 7
  • #1 9182036
    marasito
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich formumowiczów,

zanzaczam że jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość:) wiec do sedna:

rozładował mi się akumulator w seacie ibiza 1.6 rok 1999 (problemy z radiem które samo się włącza stąd rozładowanie, grało całą noc) , akumulator "standardowy" 12V, 50 ah.
    By go naładować kupiłem prostownik na szybkości w hipermarkecie (na dziale motoryzacyjnym), o to jego zdjęcie:
    Prośba o pomoc - ładowanie akumulatora Seat Ibiza??

po podłączeniu (czerwony do plusa, czarny do minusa) w trybie włączonym na 12V świecą się tylko diody, co wg instrukcji pokazuje jedynie stopień rozładowania baterii - samochód jaikiś prąd dostaje, miga lamkpka alarmu, kierunkowskazy itp. ale nie ładuje akumlauotra (brak dzwięku ładowania - charakterystycznego bzyczenia)
    natomiast gdy przełącze przełącznik na drugi tryb 6V, diody prostownika migają ("rosnąco") i jest dziwięk ładowania(charakterystyczne "bzyczenie") ale po chwili przestaje i nie palą się żadne diody i brak dzwięku.
    zaznaczam, że ładowałem w samochodzie nie wyjmując akumulatora z niego, nie zdejmując puszki bezpieczników znajdującej się na akumulatorze.
    ale w żadnym z obu ww. wypadkach akumulator się nie ładuje...
    stąd moje pytanie, czy coś jest z tym prostownikiem, czy nadaje się do ładowania aku w samochodzie??czy może to przez ładowanie przy niezdjętej puszce bezpieczników?
    z góry dziękuje za odzew i pomoc
  • #2 9182080
    stefanscorpio
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Witam! aby naladowac akumulator zdejmij jedna z klem.Pozwoli to wyeliminowac ewentualny uplyw pradu do jakiegos odbiornika w samochodzie.Co do "bzyczenia" to nie musi "wystepowac".Prostownika po wygladzie ocenic nie sposob.Pozdrawiam.Stefan.
  • #3 9182139
    marasito
    Poziom 2  
    dzieki za odp, zrobię tak jak mówisz. jeszcze jedno: ważny jaki jest tryb ładowania 6V czy 12V?? ma to wpływ na długość potrzebnegio ładowania??
  • #4 9182324
    stefanscorpio
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Witam! Wlacz 12V.Jezeli akumulator jest mocno rozladowany to moze nawet i godzine trwac zanim prad ladowania zacznie narastac.Moim zdaniem to jednak koniec akumulatora.Pozdrawiam.Stefan.
  • #5 9182358
    marasito
    Poziom 2  
    to że akumulator jest martwy ze starości to odpada bo jest nowy - ma miesiąc.
  • #6 9182438
    ogur3k
    Poziom 33  
    Ocena: 158
    Ale mogło go wykończyć przez ten miesiąc wieczne niedoładowanie.
    Oby nie.
    Ładuj akumulator, trochę to potrwa na tym prostowniku.
  • #7 20813747
    Meggi19
    Poziom 1  
    Dzień dobry mam pytanie mam taki sam prostownik jak pan i swieci 6 dioda czasem mignie 5 dioda czy po naładowaniu one gasna Prostownik samochodowy z widocznymi sześcioma diodami na panelu i zieloną doniczką w tle. Prostownik samochodowy z sześcioma świecącymi diodami i zieloną doniczką w tle.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

• #8 20813950
    marasito
    Poziom 2  
    Sorry, ale po ponad 12 latach od opublikowaniu tego postu już nie mam tego sprzętu i nic już nie pamiętam :))

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłasza problem z rozładowanym akumulatorem w Seacie Ibiza 1.6 z 1999 roku, spowodowanym przez radio, które samo się włączało. Po zakupie prostownika, użytkownik napotkał trudności w ładowaniu akumulatora, który nie wykazywał oznak ładowania w trybie 12V, a w trybie 6V diody migotały, ale ładowanie szybko ustawało. Użytkownicy forum sugerują, aby zdjąć jedną z klem akumulatora, co może pomóc w eliminacji ewentualnych upływów prądu. Zalecają również ładowanie akumulatora w trybie 12V, podkreślając, że proces ładowania może zająć dużo czasu, zwłaszcza jeśli akumulator jest mocno rozładowany. Istnieje obawa, że akumulator mógł ulec uszkodzeniu przez niedoładowanie, mimo że jest nowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA