logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się Windows 98 po wymianie procesora Duron 700 na 1,2 GHz

Marcusek 24 Paź 2004 10:17 2174 14
REKLAMA
  • #1 933335
    Marcusek
    Poziom 11  
    Zakładam ten wątek, ponieważ nie znalazłem odpowiedzi we wcześniejszych wątkach.

Komputer (3 lata):
    płyta Abit KT7 Raid, procesor Duron 1,2 GHz, pamięć 128 MB Kingston(133), karta grafiki G-Force 2 MX 400 32 MB, karta dźwiękowa Sound Blaster 5.1, karta sieciowa, napęd DVD, napęd dyskietek, zasilacz 235 W, bios uaktualniony.

Sytuacja:
    wymieniłem procesor Duron 700 na Duron 1,2 GHz (taki maksymalnie obsługuje płyta).

Problem:
    po załączeniu wszystko rusza do momentu uruchamiania WIN 98, następuje zwis w trakcie uruchamiania systemu (niebieski ekranik ze strzałką - można ruszać, brak innej reakcji), reset, ponowne uruchomienie komputera, scandisk, uruchomienie systemu, zwis, tak 3-4 razy i rusza, później jest wszystko w porządku.
    W trakcie pracy (jak już się uruchomi po którymś restarcie) nie ma żadnych problemów.
    System przeinstalowałem po zmianie procesora.
    Zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej, DX 9.0, 4in1 etc.

Pytanie:
    co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 933346
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    hmm...
    moze sprobuj tak, zeby wykluczyc jakies bledy plyty glownej to ustaw wszystkie ustawia na domyslne, odlacz wszystkie karty rozszerzen, napedy, zostaw sama grafike i dysk twardy (zeby wykluczyc konflikt przerwan) i sprobuj wtedy, jak wlaczy sie bez problemu to znaczy ze blad jest gdzies w przerwaniach, lub w ktryms urzadzeniu peryferyjnym, jezeli sie nie wlaczy to podmien RAM jak masz mozliwosc to jakis inny czysty system...
  • #3 933498
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 161
    Witam.

Nie masz czasem wybrzuszonych kondensatorów ??
    Z duronem 700 mogło działać bo pobiera mniej prądu niż 1200 i płyta moze nie wyrabiać. Sprawdz jeszcze zasilacz.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 933503
    Marcusek
    Poziom 11  
    Przerwania są następujące:

0 Czasomierz systemowy
    1 Klawiatura standardowa (101/102 klawisze) lub Microsoft Natural Keyboard
    2 Programowalny kontroler przerwań
    3 Port komunikacyjny (COM2)
    4 Port komunikacyjny (COM1)
    5 NVIDIA GeForce2 MX/MX 400
    5 ACPI IRQ Holder for PCI IRQ Steering
    6 Standardowy kontroler stacji dyskietek
    7 Port drukarki (LPT1)
    8 Zegar czasu rzeczywistego — system CMOS
    9 Creative SB Live! series
    9 ACPI IRQ Holder for PCI IRQ Steering
    10 Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC
    10 Uniwersalny kontroler hosta typu PCI do USB VIA Tech 3038
    10 Uniwersalny kontroler hosta typu PCI do USB VIA Tech 3038
    10 ACPI IRQ Holder for PCI IRQ Steering
    11 HPT370 UDMA/ATA100 RAID Controller
    11 ACPI IRQ Holder for PCI IRQ Steering
    11 SCI IRQ używany przez magistralę ACPI
    12 Port myszy zgodny z PS/2
    13 Procesor numeryczny
    14 Primary IDE controller (dual fifo)
    14 VIA Bus Master PCI IDE Controller
    15 Secondary IDE controller (dual fifo)
    15 VIA Bus Master PCI IDE Controller

I oczywiście sprawdzę zasilacz
  • #5 933569
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Na samym początku podstawiłbym jakiś mocniejszy zasilacz,jakośc zasilaczy produkowanych do kompów jest niska i gdy teortycznie powinien Twój 235W-atowy zasilacz uciągnąć ten zestaw,o tego nie zrobi,proponuję wrzucić zasilacz 350W i mieć zapas energii na przyszłość.Mojemu kumplowi zwykła zmian grafy spaliła zasilacz więc Twój pewnie nie wyrabia się w nowej konfiguracji.Życzę powodzenia!
  • #6 934303
    Marcusek
    Poziom 11  
    Tia...
    Miałem "mały" problem. W pewnym momencie niebieski ekranik z jakimś komunikatem i następnie czarny ekranik z komunikatem:
    "Błąd ochrony systemu Windows. Należy ponownie uruchomić komputer."
    Później to już tylko w trybie awaryjnym się uruchamiał.
    Wypiąłem wzystko oprócz grafiki i dysku. Wymontowałem zasilacz, zasiliłem tylko dysk i płytę. Nic!!! :cry:
    Tylko tryb awaryjny możliwy. No to wywaliłem sterowniki do grafiki. Po 1 restarcie poszło. No to ponownie zainstalowałem sterowniki grafiki i jakoś działa, ale jak długo...?
    Kondensatory w zasilaczu wygladają normalnie. Na płycie jeden może bym podejrzewał, ale nie mam doświadczenia w tym względzie. Lekko uwypuklone nacięcie na wierzchu kondensatora. Na innych tak nie ma.
    Ręce z gaciami poniżej kolan opadają...
    I nie piszcie żebym zmienił kompa :twisted:
    W biosie powróciłem do ustawień domyślnych.
    Oczywiście mogę założyć jeszcze procek 700, ale to już będzie załamka jak zacznie działać. Może to grafika?
  • #7 934499
    wilko
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam ..
    Nie wiem jak jest w tej plycie ale moze bawiles sie taktowaniem .. ? moze masz ustawione 133Mhz .. razy mnoznik i dlatego duren sie wyklada ?
  • REKLAMA
  • #8 934576
    Mig_16
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    wgraj nowy bios,spróbuj wyłączyć raid
  • REKLAMA
  • #9 934682
    jurek1980
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    A może ukruszyłeś sobie rdzeń procesora przy montażu? Ja bym wzioł to pod uwagę, Raz też nie mogłem dojśc do tego co jest nie tak po takiej wymianie proca a tu skucha i pare złotych stracone.
    Pamiętaj że AMD ma radiator z jednej strony z taką fazką i że należy go ostrożnie zakładać. Po tym kombinował bym z nagraniem jeszcze raz windy to czasem pomaga.
  • #10 934697
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Marcusek :arrow: U Ciebie to na 100% kondensatory na płycie, jak jest jeden wybrzuszony to napewno on daje tego typu "efekty specjalne". Wymień najlepiej wszystkie.
  • #11 934724
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 161
    Podaj jakie masz napięcia z zasilacza.
  • #12 934734
    Marcusek
    Poziom 11  
    VIA Hardware Monitor System podaje takie:
    VCore Value = 1,80 V
    3,3 V Value = 3,33
    5 V Value = 4,95
    12 V Value = 12,48

Temperatura procesora 45 C

Mnożnik procesora 12x100
  • #13 934765
    odyszaw
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam, sprawa jest troszke zakręcona, ale z Duronami i wymianami starych podzespołów na nowe tak już bywa. Proponuje Ci zrobić nastepujące kroki by wszystko wróciło do "normalności":
    1. Zmień jak wspomniał kolega wczesniej taktowanie na 100 bo na 133 z Duronkami jest problem czasami
    2.Postaw po raz kolejny system (błąd ochrony jeśli sie raz ukaże to trzeba juz myślec o formatowaniu dysku i nowym systemie i to w każdym rodzaju Windowsa)

Z tymi parametrami innych podzespołów które wymieniłeś zalecam postawić Windows98 Se - stary sprawdzony system, a dodatkowo jeśli masz możliwość pobranie i zainstalowanie poprawek ze stronu Microsoft'u

Życze miłej pracy przy stawianiu systemu i dłuuugiego użytkowania kompa bez awarii.
  • #14 934883
    Marcusek
    Poziom 11  
    odyszaw napisał:
    ...
    1. Zmień jak wspomniał kolega wczesniej taktowanie na 100 bo na 133 z Duronkami jest problem czasami
    2.Postaw po raz kolejny system (błąd ochrony jeśli się raz ukaże to trzeba juz myślec o formatowaniu dysku i nowym systemie i to w każdym rodzaju Windowsa)

Z tymi parametrami innych podzespołów które wymieniłeś zalecam postawić Windows98 Se - stary sprawdzony system, a dodatkowo jeśli masz możliwość pobranie i zainstalowanie poprawek ze stronu Microsoft'u

Życze miłej pracy przy stawianiu systemu i dłuuugiego użytkowania kompa bez awarii.

Pracuję na WIN 98 SE, system już stawiałem...
  • #15 941714
    Marcusek
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za pomoc.
    W tej chwili komputer działa mi stabilnie, uruchamia się za pierwszym razem, nie ma zwisów, wyłącza się prawidłowo.
    Oto co zrobiłem:
    1) odinstalowałem najnowsze sterowniki karty graficznej i zainstalowałem 14.10 (dla NVIDII) - na tych pracowałem wcześniej i było oki,
    2) zainstalowałem poprawkę: Windows IDE Hard Drive Cache Package
    - choć przyznam się szczerze, bardziej na chybił trafił i ona może z rozwiązaniem problemu nie mieć nic wspólnego,
    3) zainstalowałem poprawkę : Windows 98 Second Edition Shutdown Supplement,
    4) ustawiłem domyślne ustawienia biosu.
    Jak na razie wszystko jest w porządku.
    Zauważyłem, że moja płyta jest "chimeryczna". Musi jakis czas popracować i jak juz zaskoczy to jest dobrze. Może teraz tez musiał sie przyzwyczaić do nowego procesora?
    :roll:
    Za jakiś czas będę zmieniał ustawienia biosu i poobserwuję...

W każdym razie jeszcze raz dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
    Marek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie procesora Duron 700 MHz na Duron 1,2 GHz na płycie Abit KT7 Raid z systemem Windows 98 SE pojawiały się problemy z zawieszaniem się systemu podczas uruchamiania, objawiające się niebieskim ekranem i wielokrotnymi restartami, po których system startował poprawnie. Po reinstalacji systemu i sterowników problem utrzymywał się. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej i zasilaczu, gdyż wybrzuszone kondensatory mogą powodować niestabilność. Rekomendowano także ustawienie domyślnych parametrów BIOS, odłączenie urządzeń peryferyjnych w celu wykluczenia konfliktów przerwań, a także wymianę zasilacza na mocniejszy (np. 350 W) ze względu na większe zapotrzebowanie procesora 1,2 GHz. Zwrócono uwagę na prawidłowe taktowanie magistrali (100 MHz zamiast 133 MHz) oraz na możliwe uszkodzenia mechaniczne procesora podczas montażu. Ostatecznie stabilność systemu uzyskano po powrocie do starszych sterowników karty graficznej NVIDIA (wersja 14.10), instalacji poprawek Windows IDE Hard Drive Cache Package i Windows 98 SE Shutdown Supplement oraz przywróceniu domyślnych ustawień BIOS. Problem mógł wynikać z „chimeryczności” płyty głównej i konieczności adaptacji do nowego procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA