logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera po reinstalacji Windows 98 na K7VZA, AMD Duron 900 MHz

Cheef 26 Cze 2005 00:15 2954 11
REKLAMA
  • #1 1607153
    Cheef
    Poziom 11  
    Cześć. Mam problem.
    Ostatnio przeinstalowałem Win98 na moim sprzęcie.
    Mam hdd Seagate 40 gb U6 ST3408101
    128 MB RAM , Procesor AMD duron 900 MHZ.
    Płyta główna K7VZA.
    karta graficzna GeForce2 MX-200 32 MB SDRAM + tv-out.
    Po reinstalacji i załadowaniu wszystkich sterowników , potrzebnych programów itp. Zainstalowałem Nestradę tp. .
    W czym problem?
    Więc czy jestem w sieci czy nie, czy robie coś wogule czy nie na kompie , komp co pewnien czas mi się zawiesza.
    Nagle przestaje działać , na monitorze pozostaje tylko obraz tego co działo się przed sekundą. Ekran wisi. Nie działa klawiatura , myszka itp.
    Pozostaje tylko "twardy" reset.

Poprzednio nigdy nie miałem problemów z dyskiem twardym , tylko kilka
    badsectorów.

Sprawdziłem wszystkie połączenia i taśmy , Przeczyściłem je.

Podczas instalacji win98 , zainstalowałem nie te co treba sterowniki dzwięku , pod inny chipset VIA. Usunołem je w Panelu sterowania. Zinstalowałem nowe. Może te niewłaściwe siędza dalej w systemie i się gryzą?

Nie wiem co robić .
  • REKLAMA
  • #2 1607221
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Jaką masz temperaturę procesora, chipsetu i karty graficznej? Jeżeli nie wiesz, zainstaluj sobie Everest (www.lavalys.com) i poobserwuj podczas normalnej eksploatacji komputera. Jakie są napięcia zasilania? Należałoby je zmierzyć MIERNIKIEM. Jeżeli go nie masz, to w ostateczności poda ci je też program Everest. Czy sprawdzałeś jak się komputer zachowuje z pamięcią w innym gnieździe? Czy skorzystałeś z testu pamięci (www.memtest.org)? Czy to zawieszenie jest trwqałe, czy też po kilku minutach samo mija? Czy masz program antywirusowy i antymalware'owy? Jeżeli nie to zaistaluj i przeskanuj system. Jak już to wszystko będziesz wiedział, to napisz nam o tym na forum, a dodatkowo (na wszelki wypadek) zrób log programem hijackthis i wklej ten log na forum.
  • #3 1607251
    Głębin
    Poziom 11  
    Ja mam taki sam problem odkąd zainstalowałem Neostradę kom mi zwisa mam windowsa XP professional nigdy wcześniej nie mniałem takich problemów ja myślę że to przez tą neostradę mam zainstalowanego antywirusa z nową bazą wirusów.
  • #4 1607259
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Głębin, masz zainstalowany SP1 i SP2? A przynajmniej masz firewalla? Skanowałeś komputer jakims programem antymalware'owym? (np. Antispyware firmy Microsoft)? A najlepiej zrób przy pomocy hijackthis log i wklej go na forum. Zobaczymy, co masz w komputerze.
  • REKLAMA
  • #5 5798864
    exio
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam identyczny problem i tez nie wiem co jest grane.
    Sprzęt:

Manufacturer:  	
    Gigabyte Technology Co., Ltd.
    Processor: 	
    Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4 CPUs)
    Memory: 	
    3582MB RAM (w sumie to 4 GB ale nei wiem czemu 3.5 wyswietla)
    Hard Drive: 	
    500 GB
    Video Card: 	
    NVIDIA GeForce 9600 GT

Komputer mi sie zawiesza bez wzgledu na to czy cos na nim robie czy nie, identycznie jak u zalozyciela tego tematu.
    Oprocz tego zawiesza mi sie przy call of duty 1, ale tylko przy tej grze, jak gram w assasina czy wiedzmina to jest ok.

Raz po jego zawieszeniu i po restarcie wszedlem w menu start > panel sterowania > narzedzia dministracyjne i w podglad zadan, wybralem system i tam zauwazylem pewien blad IPNATHLP

tutaj daje skrina:
    Zawieszanie się komputera po reinstalacji Windows 98 na K7VZA, AMD Duron 900 MHz
    Jescze dodam, ze po kazdym jego zawieszeniu byl tam ten konkretny blad, tam jest godzina minuta wiec sie wszystko zgadza
    Komputer mam od wrzesnia, i nic sie z nim nie dzialo jak do tej pory
    Zapomnialem dodac ze mam system operacyjny Windows XP
  • REKLAMA
  • #6 5799493
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4878
    exio napisał:

3582MB RAM (w sumie to 4 GB ale nei wiem czemu 3.5 wyswietla)

zauwazylem pewien blad IPNATHLP

To że wyświetla ci 3.5Gb pamięci to normalne w systemie Windows XP 32Bit.

Opisz dokładnie w jaki sposób łączy się ten komputer z siecią / internetem .
  • #7 5799996
    exio
    Poziom 10  
    Mam Alfa Net to jest sieć radiowa, a jak to dziala to zabardzo nie wiem, ale to jest chyba na tej zasadzie, ze mam karte sieciową Planet 8303 (ten program wyszukuje nadajnikow Alfa Metu ktore sa w poblizu).
    Do ktorej podlaczony jest kabel z anteny na dachu ktora zas wysyla sygnal do nadajnika.

No i jescze w Połączenie sieci bezprzewodowej > wlasciwosci > Protokół internetowy TCP/IP mam odpowiednio powpisywane numery IP, maski, bramki itd.
    A łaczy sie automatycznie tzn. nie musze nic klikac, po wlaczeniu komputera internet juz jest...
  • REKLAMA
  • #8 5800551
    DriverMSG
    Czy masz zainstalowany SP2 lub SP3 ?
    Jaki masz zasilacz ? (marka , moc)
    Czy masz zainstalowane najnowsze sterowniki płyty gł. ?
    Czy korzystasz z oprogramowania karty sieciowej podczas łączenia się z siecią ?

Sprawdź pojedynczo kości pamięci programem Memtest .
    Daj logi w załącznikach z programów ComboFix i HiJackThis .
  • #9 5801617
    exio
    Poziom 10  
    DriverMSG napisał:
    Czy masz zainstalowany SP2 lub SP3 ?

Mam SP3

DriverMSG napisał:
    Jaki masz zasilacz ? (marka , moc)

Sczerze mowiac to nei wiem ale na fakturze powinien byc

DriverMSG napisał:
    Czy masz zainstalowane najnowsze sterowniki płyty gł. ?

tak

DriverMSG napisał:
    Czy korzystasz z oprogramowania karty sieciowej podczas łączenia się z siecią ?

Nie korzystam, chyba ze dzieje sie to automatycznie bez mojej wiedzy, jak wlaczam kompa to od razu mam neta

DriverMSG napisał:
    Sprawdź pojedynczo kości pamięci programem Memtest .

Mam 0 errors

DriverMSG napisał:
    Daj logi w załącznikach z programów ComboFix i HiJackThis .
    Załączniki:
    • log_hijackthis.txt (4.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • log_ComboFix.txt (21.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 5802306
    DriverMSG
    Zauważyłem w logach że masz program do karty TV , na okres testów wyjmij tą kartę z komputera - być może jest to spowodowane spadkiem napięcia na slotach PCI .
    Również na czas testów wyłącz automatyczne aktualizacje w programie Kaspersky .

Odinstaluj oprogramowanie karty sieciowej (Korzystasz obecnie z jej oprogramowania) i spróbuj skonfigurować łącze narzędziami windows .
  • #11 5805226
    pucus91
    Poziom 13  
    Czesc.
    Spróbuj zamienić tasmy od dysku twardego na jakies wmiare nowe, sprawdz na innych ramach.
    Jak to nie pomoze to na innym zasilaczu.
    Zrob test obciazenia np. w Everescie jesli masz mozliwosc.
    Jesli to juz nic nie pomoze przeinstaluj system zainstaluj dobre i nowe sterowniki.
    Pozdrawiam
  • #12 5980701
    exio
    Poziom 10  
    Sory, ze tak długo nieodpisywalem, ale zgubilem adres do twgo forum po formacie

No wiec tak, zrobilem formata tylko zamiast Win XP zainstalowalem Viste i wszystko przeszlo, mam ja od miesiaca i ani raz mi sie komputer nie zawiesil.

Wczesniej gdy instalowalem Win XP to zaraz po formacie potrafil sie powiesic, sam jestem zdziwiony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik po reinstalacji systemu Windows 98 na płycie głównej K7VZA z procesorem AMD Duron 900 MHz i dyskiem Seagate 40 GB ST3408101 doświadcza losowych zawieszeń komputera, gdzie ekran zatrzymuje się na ostatnim obrazie, a klawiatura i mysz przestają reagować, wymagając twardego resetu. Problem pojawił się po instalacji sterowników i oprogramowania, w tym Neostrady TP. W dyskusji sugerowano sprawdzenie temperatur procesora, chipsetu i karty graficznej (GeForce2 MX-200 32 MB SDRAM), pomiar napięć zasilania, testy pamięci RAM (np. Memtest), skanowanie antywirusowe i antymalware, a także wykonanie logów programem HijackThis. Wskazywano na możliwe konflikty sterowników, zwłaszcza po instalacji niewłaściwych sterowników dźwięku VIA, oraz na potencjalne problemy z kartą TV i zasilaczem. Zalecano wymianę taśm dyskowych, testowanie na innych kościach RAM i zasilaczu, a także wyłączenie automatycznych aktualizacji oprogramowania antywirusowego. Jeden z użytkowników zgłosił podobne zawieszenia po instalacji Neostrady na Windows XP, sugerując wpływ oprogramowania sieciowego. Inny użytkownik z podobnym problemem na nowocześniejszym sprzęcie (Intel Core 2 Quad, GeForce 9600 GT) zauważył błąd systemowy IPNATHLP po zawieszeniach. Ostatecznie autor tematu po przejściu na Windows Vista nie doświadczył już zawieszeń, co wskazuje na możliwe problemy kompatybilności lub sterowników w Windows 98/XP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA