logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Cordoba 1.4 1995 - trudności z odpaleniem na zimnym silniku i wysokie spalanie LPG

mrozo666 21 Lut 2011 19:49 2344 21
REKLAMA
  • #1 9184112
    mrozo666
    Poziom 10  
    Witam

Mam problem z tym autem.... Gdy silnik jest zimny to ma problemy z odpaleniem.
    Kiedy już odpali chodzi jakby go zalewało. Jednak kiedy sie zagrzeje lub przełączę na lpg to chodzi w miarę dobrze. Nie wiem jak na benzynie ale na lgp bardzo dużo pali. około 12-13l.
    Samochód jest z 95r. Jest to silnik 60KM na monowtrysku. Co może być za to odpowiedzialne??
    pozdrawiam

Rafał.
  • REKLAMA
  • #2 9185170
    szumrak
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Odpowiedzialne może być, czujnik temperatury chłodziwa, powietrza dolotowego, i sonda lambda, najpierw zrób reset i zobacz czy będzie lepiej, jak tak to emulacja sondy na gazie do zrobienie. (reset najlepiej odepnij kable od aku, połącz kable ze sobą na jakieś 10sec. i zakręć spowrotem do aku.)
  • #3 9188423
    mrozo666
    Poziom 10  
    dzięki.
    Jutro sprawdzę bo prawie z pracy przyjechałem. Dam znać jutro co i jak.
  • REKLAMA
  • #4 9188461
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 9189107
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 9189130
    mrozo666
    Poziom 10  
    jorge83 to może Ty pomożesz i powiesz co może być nie tak??
  • #7 9189232
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9189245
    szumrak
    Poziom 17  
    Tak tak elektroda ostatnio słynie z tego że nikt nie pomaga a wszyscy krytykują! Tylko czekać aż ktoś napisze sprzedaj auto i kup nowe. Jeżeli masz instalację II generacji, to w momencie jak padła sonda będzie dużo palił! Zagrzej auto i podepnij się miernikiem pod masę i czarny przewód od sondy, napięcie powinno oscylować między 0,2 a 0,8V

Dodano po 7 [minuty]:

Jorge przy tym silniku mówiąc o emulacji sondy, miałem na myśli że może ktoś nie zamontował przekaźnika który powinien zwierać sondę do masy w momencie przejścia na gaz, to zapobiega wrzucaniu syfu do sterownika ecu!
  • #9 9189917
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 9190633
    szumrak
    Poziom 17  
    Motrinic chyba nie doczytałeś co pisze powyżej, przeanalizuj to sobie na spokojnie w wolnej chwili, jest tam napisane żeby sondę sprawdził na rozgrzanym silniku, i że instalacja II-giej generacji będzie dużo palić jak padła sonda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #11 9190640
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 9191473
    szumrak
    Poziom 17  
    mrozo666 napisał:
    Witam

Kiedy już odpali chodzi jakby go zalewało. Jednak kiedy sie zagrzeje lub przełączę na lpg to chodzi w miarę dobrze. Nie wiem jak na benzynie ale na lgp bardzo dużo pali. około 12-13l.

Rafał.

Nie wyrywaj kawałków tylko czytaj całość bo siejesz zament!

Dodano po 1 [minuty]:

A tak wogóle to moze pomożesz koledze a nie tylko krytykować innych, to każdy potrafi!
  • #13 9191663
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 9192096
    witek271
    Poziom 20  
    Ocena: 174
    Motronic napisał:
    Kolego, podstawa to:
    -odczyt parametrów (tem. silnika, czas wtrysku)
    -czynności dodatkowe (cisnienie paliwa plus kontrola KWZ).
    Tyle, a nie pisanie bajek o żelaznych wilkach czyli jakieś resety kompa i inne cuda.

Kolega ma racje miałem ten silnik w MK III jestem jednym ze szczęśliwców którzy pozbyli się tego silnika z samochodu wystawiłem ten silnik za 200 zeta na allegro i nikt go nie chce Też miałem takie spalanie Na benzynie to w ogóle była katastrofa

Wiec podpiąłem kabelek VAG i wyskoczył błąd 516 Czujnik pozycji przepustnicy – zamknięty przełącznik – F60

Podmieniłem cała przepustnicę z silnikiem krokowym wszystko zaczęło palić jak nowe i spalanie spadło itd ale że przepustnica byłą pożyczona więc oddałem a wstawiłem silnik diesla który mi został z golfa II Problemy się skończyły

I nie tylko Ty masz problemy z tym silnikiem dodam że wymieniłem mnóstwo części podmieniałem wyżej wymienioną sondę lambda wymieniłem świece kable WN kopułkę palec filtry powierza i gazu zrobiłem regenerację reduktora troche pomogło ale niewiele Silnik osiągał na jałowym nawet 1500 obrotów a za chwilę było ok Odłączanie akumulatora i reset kompa pomagał tylko na chwilę potem wracało wszystko do poprzedniego stanu
  • #15 9192515
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 9192714
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 9192725
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 9192742
    witek271
    Poziom 20  
    Ocena: 174
    Motronic napisał:
    Zapytaj się go, czy ma np lampę stroboskopowa. Odpisze żebyś mu powiedział co to jest, i czy da się to zassać z neta.
    Jak kraczonego vagcoma.

Masz racje przepraszam ale nie potrafię już prościej tłumaczyć
  • #21 9211564
    mrozo666
    Poziom 10  
    Nie nie mam lampy ale ja nie chce ustawiac zapłony poniewaz dobrze chodzi tylko duzo pali.
    Sonde odpiołem i auto chodziło tak samo... moze troche obroty skakały ale ustawiły sie.
  • #22 9211712
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Diagnostyka, logi, a potem powrót.
    Dzisiaj kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odpaleniem Seata Cordoba 1.4 z 1995 roku, który ma trudności z uruchomieniem silnika na zimno oraz objawy zalewania silnika po uruchomieniu. Po przełączeniu na LPG silnik działa lepiej, ale zużycie paliwa wynosi około 12-13 l. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzony czujnik temperatury chłodziwa, czujnik powietrza dolotowego, sonda lambda oraz problemy z ciśnieniem paliwa. Użytkownicy podkreślają znaczenie diagnostyki, w tym odczytu parametrów silnika oraz sprawdzenia stanu pompy paliwa. Wskazano również na możliwość regulacji instalacji LPG oraz konieczność sprawdzenia przepustnicy i czujnika pozycji przepustnicy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA