logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skleić pęknięty blok silnika Ursus C-360? Wybór kleju i trwałość naprawy

marcin1211211 21 Lut 2011 20:21 3341 2
REKLAMA
  • #1 9184368
    marcin1211211
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam pęknięty blok silnika C-360.
    Pęknięcie ok 3 cm.
    Jakim klejem mogę to skleić i jaka jest pewność, że będzie to trzymać?
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9185245
    tomek130
    Poziom 22  
    Ocena: 433
    Najlepiej zakołkuj 100% pewności.
  • #3 9185699
    rzemyk90
    Poziom 21  
    Ocena: 275
    Technicool do metalu A+B. Ja kupilem uszkodzony blok, wlasnie byl pekniety, bo na nowego szkoda pieniedzy, a moj stary juz nie nadawal sie do uzytku. Trzeba bardzo dokladnie oczyscic szczeline, najlepiej szczotka druciana, nastepnie przemyc kilka razy dobrym rozpuszczalnikiem, tak zeby wszystko bylo czyste i odtluszczone. Nastepnie nalezy przygotowac klej i opalarke elektryczna. Klej rozprowadzamy po szczelinie, a opalarka podrzewamy mase kleju do takiej gestosci, az klej zacznie wnikac w szczeline. Wtedy mamy 100% pewnosc ze proces klejenia jest prawidlowo wykonany. W innym przypadku klej bedzie tylko przylegac do wierzchnej warstwy bloku silnika, a z pod szczeliny bedzie przeciek, ktory doprowadzi do tego ze klej po prostu odpadnie. Klej goracy musi wniknac dokladnie w szczeline, najlepiej jak przejdzie na druga strone. Potem czekamy 24 godziny az klej zwiaze. To jest bardzo wazne, poniewaz wtedy otrzymuje swoja najwieksza twardosc.

Sam to osobiscie zrobilem w swojej c-360. Jest ona zalana plynem, pol roku ja uzytkuje i zero problemow. Plynu nie ubywa, ani oleju nie przybywa.
REKLAMA