Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TEKA GKST 60 I4 B po błędzie E4 wywaliło bezpieczniki

Zijo 22 Lut 2011 07:51 4703 6
  • #1 22 Lut 2011 07:51
    Zijo
    Poziom 9  

    Trzy lata płyta chodziła bez zarzutu kiedy ostatnio włączyłem trzy pola po upływie 30 min pojawił się na dwóch polach błąd E4 i wyłączyło jeden bezpiecznik linii 230V. Po załączeniu bezpiecznika wywaliło główny bezpiecznik na przedpokoju. Na płycie zasilania popaliło ścieżki zwarciu uległa dioda BZY97C200. Po wymianie diody i warystora płyta jest martwa. Co mogło uszkodzić płytę ? Włączone trzy pola na raz, czy może coś źle podłączyłem?
    Moje podłączenie
    Jak kupiłem płytę to w kablu szary był połączony z niebieskim – rozłączyłem gdyż w gniazdku ja mam na szarym linie.

    Szary w powietrzu
    Czarny - L1
    Brązowy – L2
    Niebieski – N1, N2 – zworka
    Zielono-żółty – PE
    Czy coś zrobiłem źle ?

    0 6
  • #2 22 Lut 2011 08:26
    Niuniek_84
    Poziom 23  

    Jaki kolega ma dokładnie model ??

    Bo w serii I4 chyba nie występuje kolor szary, dostępne kolory to:
    - czarny L1
    - brązowy L2
    - biały/niebieski L3 lub N
    - żółto-zielony PE

    Nie wiem jak to wygląda w wszystkich płytach, jednak te które już znam, to muszą mieć wszystkie kabelki/zaciski podpięte. Jeśli któryś z nich będzie nie podłączony to płyta nie będzie działała, a nawet możliwe jest jej uszkodzenie.

    Modele Teka GKST 60 I4 ma co najmniej cztery odmiany:
    High http://www.teka.com/html/pl/downloads/manual/PR-0001803.pdf
    Multi http://www.teka.com/html/pl/downloads/manual/PR-0002181.pdf
    Easy http://www.teka.com/html/pl/downloads/manual/PR-0002154.pdf
    Booster http://www.teka.com/html/pl/downloads/manual/PR-0002142.pdf

    Dopiero w modelu GKST 60 DBZ występuje kolor szary i jak widać na rysunku, kolor szary ma swoje miejsce.

    TEKA GKST 60 I4 B po błędzie E4 wywaliło bezpieczniki

    pozdrawiam

    0
  • #3 22 Lut 2011 11:14
    Zijo
    Poziom 9  

    Przeglądałem podesłane instrukcje w pdf-e i moja płyta GKST 60 I4 - Easy dokładnie tak wygląda sterowanie manualne. W komplecie był kabel linka 5-żyłowy.
    Szary połączony z niebieskim
    Brązowy
    Czarny
    żółto zielony
    I teraz zastanawiam się czy szary nie powinien być połączony z brązowym ?
    Ale dlaczego oryginalnie był z niebieskim?

    0
  • #4 22 Lut 2011 11:27
    Niuniek_84
    Poziom 23  

    Widać masz inną wersję .... Twój szary to wg. schematu kolor biały, tak jak w instrukcjach PDF. Dlatego był połączony z niebieskim.

    Gdy zostawiłeś go swobodnego, na elektronikę poszło 400V, przez co spaliła się.
    To jest moje domniemywanie.

    Zobaczymy co inni koledzy podpowiedzą.

    Jak jeździłem na awarie, to właśnie brak podpiętego N, powodowało uszkodzenia elektroniki.

    pozdrawiam

    0
  • #5 22 Lut 2011 11:38
    Zijo
    Poziom 9  

    Szary z niebieskim był połączony tylko od strony płyty natomiast z drugiej strony był oddzielnym kablem.
    W moim przyłączu w ścianie mam 5 wychodzących kabli
    Szary - jako L1 - występuje 230V i ma osobny bezpiecznik
    Czarny - jako L2 - występuje 230V i ma osobny bezpiecznik
    Brązowy - jako L3 - występuje 230V i ma osobny bezpiecznik
    Niebieski - N zerowy
    Żółto-Zielony masa PE
    Musiałem oddzielić te kable - Nie mogłem połaczyć od strony przyłącza szary z szarym a niebieski z niebieskim bo to bybyło zwarcie.

    0
  • #6 22 Lut 2011 11:49
    Niuniek_84
    Poziom 23  

    Dokładnie .... gdybyś podpinał wg. rysunku pierwszego tak by było.

    Musi być podpięte tak jak na schemacie w PDF wersji Easy
    Za pomocą kabla oryginalnego:
    TEKA GKST 60 I4 B po błędzie E4 wywaliło bezpieczniki
    Do płyty:
    TEKA GKST 60 I4 B po błędzie E4 wywaliło bezpieczniki

    0
  • #7 25 Wrz 2012 21:51
    kindra
    Poziom 2  

    Witam.
    Dziś właśnie, gdy włączałem tylko jedno pole duże wysadziło mi główny bezpiecznik 3F zasilania na kuchenkę. Po włączeniu, ponownie wyrzuciło. Za 3 razem wyrzuciło różnicówkę. Po 30 min. bezpieczniki dało się włączyć, ale kuchenka martwa. Rozebrałem i płyta zasilacza jak u kolegi wyżej "zjarana" - z wierzchu diody a pod spodem wszystko czarne (popalone ścieżki).
    Dodam, iż na gwarancji miałem już wymienione 2 pola a sam "regenerowałem" rezystorami 39 Ohm pozostałe 2. Kuchenkę mam 4 lata bez 1 miesiąca i gwarancja 2+2, więc mam nadzieję, że serwis mi to wymieni.
    Rzeczywiście chyba jakaś trefny model kuchenki :-(

    Pozdrawiam

    0