nixau napisał: Przecież to nic innego jak wysyłanie informacji z adresem sieci centrali do centralnego serwera keepera slicana i "wypuszcza" na zewnątrz logowanie
To każdy wie, ale inni producenci nie daja takiej mozliwości.
nixau napisał:
Tym sposobem Slican zrobił sobie narzędzie do szpiegowania Klientów. Wystarczy przefiltrować i wyłapać ruch, a wówczas zobaczycie jakie fajne dane są przesyłane do keepera Slicana.
Jeśli ma sie pojęcie o sieciach to jaki problem na routerze zablokować takie pakiety?
Jakiego systemu używasz? Raczej Win (ze względu na rodzaj central jaki preferujesz). Nie przeszkadza Ci to co jest wysyłane do Micro$oftu zanim jeszcze pojawi sie okienko logowania?
nixau napisał:
A jeżeli ktoś twierdzi, że ma problemy ze stworzeniem przekierowania do sieci NAT lub ma problemy ze zdalnym logowanie do centrali za NAT'em i nie wie jak poprawnie to wszystko skonfigurować, to proszę wybaczyć ale chyba taka osoba nie zna się na fundamentalnych elementach działania sieci i jej konfiguracji.
A o chcebie, ten o niebie. Przeciez wyraźnie napisałem, gdy administarator nie chce lub nie może... I co mam zrobić jeśli administracja sieci zajmuje się inna firma niz moja? Jak rozwiazać taki problem? Założyc swoje łącze u klienta?
Dodano po 4 [minuty]:
Marynat napisał: R-MIK napisał: Ponadto tylko Slican ma możliwość połączenia się z centrala za NAT-em (za routerem) bez potrzeby przekierowywania portów (jak tego nie lubią administratorzy sieci wielu z nas już sie przekonało.
A czy to rozwiązanie nie naraża systemu na bezpośrednie ataki hakerskie?
Centrala wysyła zapytania do serwera Slicana. Gdyby wyło na odwrót (centrala ma otwarte porty) to atak by sie udał. W aktualnym rozwiazaniu trzeba złamać klucz i podszyc sie pod serwer Slicana, czyli np atak na serwer DNS. Jak widac słabym ogniwem nie jest wiec centrala, a np router.
Dodano po 2 [minuty]:
miroslawm napisał: elektronix-a nie polecam
Nie boisz sie mówić publicznie źle o Elektronix-ie