logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[AR-121E] Czy wymiana bębna i listwy czyszczącej w SHARP AR-121E poprawi wydruk?

mlody_elektronik 22 Lut 2011 15:16 2200 8
REKLAMA
  • #1 9187607
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Witam!

W pracy posiadamy ksero SHARP AR-121E, niedawno skończył się toner, myślałem iż może to jego wina ale po wymianie okazało się iż nadal jest tak samo:

- Słaby jakościowo wydruk (mocno wyblakły)
    - pojawiające się i znikające paski po lewej stronie kopii

Przykłady kopii:
    [AR-121E] Czy wymiana bębna i listwy czyszczącej w SHARP AR-121E poprawi wydruk? [AR-121E] Czy wymiana bębna i listwy czyszczącej w SHARP AR-121E poprawi wydruk?

No i pytania:

Czy wymiana bębna (OPC) i listy czyszczącej bęben w tym wypadku (stosunkowo niewielki koszt - 130zł) pomoże?
    Przy wymianie bębna będę musiał wsypać nowy developer?

Może w czym innym tkwi problem?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9188119
    robwik
    Poziom 25  
    Ocena: 143
    Jaki przebieg ma kopiarka ?
    Ile maja materiały ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9188856
    anty35
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Blada kopia to do wymiany developer a kreski to musisz wyczyścić moduł bębna wraz z elektrodą ładującą -te kreski mogą być od przebicia elektrody -dokładnie wyczyścić -Bęben z listwą i developerem starcza na 25 tyś kopii ale devekoper traci wcześniej swoje właściwości.
  • REKLAMA
  • #4 9189945
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ostatni serwis ksera był w 2008r. (wraz ze zmianą tonera) bęben i developer według licznika mają po ok. 11500 kopii, ale nie wiem na ile to prawda.

Co dodatkowo mogę powiedzieć jak otworzę boczne "drzwi" kopiarki to na bębnie widoczny jest pasek z toneru - więc może to jednak listwa?
  • Pomocny post
    #5 9192774
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    Jak patrzę na 1 zdjęcie to widać że jest uszkodzony bęben(jest czarna kreska i mała kropeczka to ona ciągnie czarną krechę) więc bęben i listwa do wymiany a brak czerni to tak jak pisze kol.anty35 do wymiany deweloper i czyszczenie elektrody i siatki
  • REKLAMA
  • #6 9196016
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Dziękuje za upewnienie, w takim razie zakupię części - mam jeszcze pytanie dot elektrody i siatki - jak ciężko je wyczyścić - robić to jakimiś specjalnymi preparatami (novogum?) ? gdzie te części się znajdują? (rozumiem przez pojęcie elektroda - tą część która rozładowuje bęben, a siatka - cóż to takiego?)
  • Pomocny post
    #7 9197498
    anty35
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Elektroda razem z siatką znajduje się właśnie nad bębnem jako cały element.
  • Pomocny post
    #8 9199316
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    Przy ściąganiu siatki trzeba bardzo uważać aby nie złamać plastikowego naciągu siatkę proponuję umyć zimną wodą potem wysuszyć elektrodę oczyść pędzelkiem i będzie ok bęben nowy,listwa nowa(otalkowana) deweloper nowy i maszynka jak nowa masz SM ?
    Pozdrawiam
  • #9 9200811
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ok rozumiem, przy okazji jak już wszystko rozkręcę to wyczyszczę rolki tym novogumem (chyba nie zaszkodzi). Listwę mam otalkować? jakiś specjalny talk do tego jest?

SM chyba mam ale jeśli masz jakąś to byłbym wdzięczny za link (wiedzy nigdy za mało ;) )

edit...poczytałem talk specjalny albo zamiast niego toner :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kopiarką SHARP AR-121E, która po wymianie tonera nadal produkuje słabej jakości wydruki, z wyblakłymi kopiami i paskami po lewej stronie. Użytkownik zastanawia się, czy wymiana bębna (OPC) i listwy czyszczącej poprawi sytuację oraz czy konieczna jest wymiana dewelopera. Odpowiedzi sugerują, że blada jakość wydruku może być spowodowana zużyciem dewelopera, a paski mogą wynikać z zanieczyszczenia elektrody ładującej. Wskazano również na konieczność czyszczenia modułu bębna oraz wymiany uszkodzonego bębna. Użytkownik planuje zakupić części i pyta o metody czyszczenia elektrody i siatki.
REKLAMA