logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Optiplex GX280 - Wybór nowej płyty głównej do 200 PLN

dragusz 22 Lut 2011 17:18 4151 7
REKLAMA
  • #1 9188226
    dragusz
    Poziom 2  
    Witam!
    Jakiś czas temu kupiłem gotową skrzynkę od Della - optiplex gx280 small deskop. Problemy zaczęły się, gdy dorzuciłem nowy ram i grafikę. Bios nie zaskakuje, lampki migają jak im sie podoba a wiatrak wyje jakby samolot startował. Czytałem sporo o wadach w tej płycie głównej i powiem szczerze że nie mam ochoty ani funduszy w ciągły remont płyty. Przekładanie kości RAM troszkę pomaga ale to rozwiązanie na krótką metę i za bardzo nie pomoże.

Postanowiłem wiec wymienić płytę główną na nową, niestety nie orientuję się w temacie. Dlatego też zwracam sie o pomoc i radę w wyborze. Jak już mówiłem finansowo u mnie krucho (jestem biednym studentem) więc mogę wydać max 200 pln na nowy sprzęt. RAM, grafika i reszta podzespołów jest sprawna, dlatego też chcę wymienić samą płytę główną.
  • REKLAMA
  • #2 9188552
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    A ja tam używam spokojnie tego wadliwego modelu i nie narzekam. Najpierw dobierz odpowiednie moduły pamięci, u mnie pracują 4 po 512MB i jest ok, a też dokładałem. Jak rozwiążesz temat pamięci, spróbuj włożyć grafikę.
  • REKLAMA
  • #3 9191724
    dragusz
    Poziom 2  
    nie chcę używać wadliwego sprzętu... dlatego właśnie chcę ją wymienić. Na chwilę obecną płyta włącza się za n-tym razem dopiero, i to po przełożeniu większości części. Płyta była już raz przez to w naprawie i więcej nie zamierzam się w to bawić. Dlatego też proszę o pomoc w doborze sensownego zamiennika

przeglądałem oferty na allegro i wpadło mi w oko kilka modeli:

http://allegro.pl/4xsata-ddr2-audio-8-1-8xusb-pci-ex-s-775-i1471649400.html

http://allegro.pl/msi-ms-7293-via-ddr2-pci-e-gwar-nowa-f-vat-i1469709236.html

http://allegro.pl/asus-p5gd1-fm-proc-intel-pentium-2-80ghz-s775-i1464364733.html

jakaś pomoc ?:)
  • REKLAMA
  • #4 9425149
    zibcio100
    Poziom 10  
    proszę o podpowiedź dell gx 280 socket 775 u7076 jaki zamiennik będzie pasował do tej obudowy co się rozkłada jak książka :) linki wyżej są ciekawe tylko którą płyte wybrać żeby pasowała proszę pomóżcie ;(
  • REKLAMA
  • #5 9425645
    dragusz
    Poziom 2  
    Powiem szczerze... sam osobiście zmieniłem na typowy tower. Dołożyłem mocniejsze bebechy - gra i hula ;)
  • #6 9427115
    zibcio100
    Poziom 10  
    ale ja muszę akurat jakąś płyte do tej obudowy wsadzić :( poradźcie coś ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowej płyty głównej do Dell Optiplex GX280, ponieważ obecna płyta wykazuje liczne problemy, takie jak niestabilność BIOS-u i trudności z uruchomieniem. Budżet na wymianę płyty wynosi maksymalnie 200 PLN. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące modeli płyt głównych dostępnych na Allegro, jednak podkreślono, że ze względu na specyfikę obudowy, wybór jest ograniczony. Użytkownicy sugerują również rozważenie zmiany obudowy na standardową, co mogłoby ułatwić modernizację sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA