logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Netgear + stick Pentagram = niestabilne działanie

MoreDeadJews 22 Lut 2011 22:37 1947 2
REKLAMA
  • #1 9189937
    MoreDeadJews
    Poziom 2  
    Witam wszystkich informatykow, mam nastepujacy problem i powiem szczerze ze nie wiem co robic za bardzo bo juz pomyslow mi brakuje.

Mam internet w neostradzie, z gniazdka telefonicznego kabel idzie do routera NETGEAR DG834G (router jest skonfigurowany prawidlowo , wszystko z nim wydaje sie ok) ja sam mam PCta z Vistą , współlokatorka ma lapka tez z Vistą i z wbudowaną jakąs tam karta sieciową

i teraz opisze samą problematyke

Do swojego kompa mialem wczesniej internet przez zwykly kabel z routera ( wszystko bylo ok) , pozniej kupilem zewnetrza karte sieciową usb i znacznie pogorszyla się jakosc , net zamulal i od czasu do czasu się wyłączał. Poniewiaz ostatnio internet zaczal mi zupelnie zamulać i czesciec nie dzialał niż działał to kupilem pare dni temu w mediamarkcie Karte sieciową pod USB - PENTAGRAM HORNET, podłączylem , zainstalowalem sterownik i łączy sie z internetem ale po ok 5 minutach przerywa połączenie. Kiedy klikam zeby znow się połączyc - najpierw kilka razy jest komunikat z WIndowsa ze haslo do sieci jest nieprawidlowe ( wpisuje oczywiscie dobre za kazdym razem) i w koncu za ktoryms razem zalapuje i znowu działa pare minut. Na laptopie ktory takze korzysta z tego routera poprzez wbudowaną karte sieciową nic takiego nie ma miejsca i internet dziala tez szybciej. Zrobilem próbe, podlaczylem znowu kompa do routera przez kabel i takich problemów nie ma.

jeszcze z przydatnych faktów
    - w menadzerze urzadzen wyswietlają sie 2 karty sieciowe Atheros AR8121 i Realtek RTL8188SU
    -to z tym hasłem pojawilo się po kupieniu karty Pentagram i ustawieniu na stronie routera nowego hasla bo starego zapomnialem ( moze windows zapamietuje te hasla?? chociaz przy tej konkretnej sieci ustawilem juz w okienku to prawidlowe haslo)
    - z wczesniejsza kartą usb net byl slaby, sygnal wifi tez byl slaby i w konsekwencji chyba zanikał net, teraz sygnal jest sredni a czasem nawet znakomity i bez niczego nagle odłącza sie wifi i wyskakuje rozwiązywanie problemów i komunikat o tym haśle

wie ktos co moze byc grane ? ja podejrzewam juz nawet porty usb
  • REKLAMA
  • #2 9190349
    _tl_
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Zmien port do ktorego podlaczasz karty USB.

Podlacz je bezposrednio do komputera bez przedluzaczy USB.

Podlacz karty USB do Twojego komputera przez aktywny hub USB.

Sprawdz jak dzialaja na innym komputerze laczac sie do tej samej sieci.
  • #3 9193028
    MoreDeadJews
    Poziom 2  
    no więc tak

-zmiana wtyczki usb nic nie dała, mam łącznie z 8 gniazd 2 z przodu i 6 z tylu na wszystkich dzieje się to samo
    - nie uzywam przedluzacza usb zawsze podlaczałem sticka bezposrednio do portu
    - na innym komputerze karta dziala dobrze

jeszcze moze pomocne informacje

- nawet jak zrywa połączenie i klikam na to male okienko połączeń to sieć z która chce się łączyc jest zawsze dostepna i sygnał jest dobry

- dzisiaj zauwazylem ze przy probie ponownego łączenia z routerem czasami najpierw jest info o złym haśle , jak wpisze je ponownie i probuje łączyc to wyswietla kolejne komunikaty windows - w roznej czestotliwosci i kolejnosci - "Uwierzytelnianie sieci nie powiodło się z powodu przekroczonego limitu czasu" , " coś o nieprawidłowym typie szyfrowania" i " coś o odmowie dostępu do routera lub jakiegos punktu dostępu" ( oczywiscie wszystko w ustawieniach jest dobrze, chyba ze komputer sam to zmienia bo ja nic nie zmieniam i raz chodzi a pozniej nie )

- zrobilem probe i jesli wlącze kompa i nie korzystam z neta to połączenie jest caly czas , cos zaczyna szwankowac jak odpalam np youtube albo jakas bardziej wymagającą strone

miałby ktos jeszcze jakies pomocne rady? z gory dzieki
REKLAMA