logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy moje rozwiązanie zadania z teorii jest poprawne? Sprawdzenie i wskazówki

lisek572 17 Lut 2013 19:38 1347 3
REKLAMA
  • #1 11948367
    lisek572
    Poziom 2  
    Witam,
    Chciałbym aby ktoś życzliwy sprawdził czy zadanie jest poprawnie rozwiązane, a jeśli nie to może poda wskazówkę jak je rozwiązać.
    Z teorią mam spore problemy i nie wszystko rozumiem, dlatego proszę kogoś o pomoc.
    Czy moje rozwiązanie zadania z teorii jest poprawne? Sprawdzenie i wskazówki Czy moje rozwiązanie zadania z teorii jest poprawne? Sprawdzenie i wskazówki
  • REKLAMA
  • #2 11948523
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    lisek572 napisał:
    Witam,
    Chciałbym aby ktoś życzliwy sprawdził czy zadanie jest poprawnie rozwiązane, a jeśli nie to może poda wskazówkę jak je rozwiązać.
    Z teorią mam spore problemy i nie wszystko rozumiem, dlatego proszę kogoś o pomoc.
    Czy moje rozwiązanie zadania z teorii jest poprawne? Sprawdzenie i wskazówki Czy moje rozwiązanie zadania z teorii jest poprawne? Sprawdzenie i wskazówki
    to są być może niepoprawne obliczenia, a na dodatek zaczynane ab ovo, a nie zapisane mnemotechnicznie - czyli na podstawie schematu obwodu - na MPW.
    Zechciej zauważyć, iż masz tu formalnie dwa niezależne węzły, a więc formalnie potrzeba dwóch równań na MPW, a nie tylko jednego.
    Na na dodatek w przedmiotowym obwodzie jest źródło sterowane, wobec tego należy wielkość sterującą - napięcie U - wyrazić przez różnice poszukiwanych potencjałów węzłów - i to wszystko zapisać - oraz uporządkować tak otrzymany układ równań i go rozwiązać.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 11950455
    lisek572
    Poziom 2  
    Dziękuję za sprawdzenie, wiem że napisałem wszystko bardzo chaotycznie. Postaram się poprawić, ale najpierw chciałem zapytać który węzeł jeszcze powinienem wykorzystać?
  • #4 11950979
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 532
    To powinno być wiadome - możliwe, że potrzebna jest większa/lepsza wiedza teoretyczna, ale w tym forum nie może pomóc - są podręczniki itd.
REKLAMA