logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa odbiornika komunikacyjnego - jaka heterodyna?

Daniel49 23 Lut 2011 17:51 4965 13
REKLAMA
  • #1 9192926
    Daniel49
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Chciałbym zbudować odbiornik komunikacyjny 0,1MHz-30MHz.Problem dotyczy heterodyny.Otóż mam zamiar użyć jednego VFO:9MHz-14MHz i przełaczać zakresy kwarcami w premikserze co 5MHz.VFO stabilizowane pętlą Huff Puff.Nie wiem jakie zastosować filtry na wyjściu mieszacza (UL1042).Zakresy wyjściowe z mieszacza to:
    14-19MHz
    19-24MHz
    24-29MHz
    29-34MHz
    34-39MHz
    Czy ew.te filtry można by przełączać diodami.
    Czy jest możliwe wykonanie takiej heterodyny?
  • REKLAMA
  • #2 9193204
    zbisli
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam.
    Najlepiej gdyby to były filtry pasmowe z pewnym marginesem z "dołu i góry dla każdego zakresu.Możesz przełączać je diodami.
    Proponuję zapoznać się ze stroną 440, a najlepiej z całym działem o generatorach Poradnika Ultra krótkofalowca aut.Z.Bieńkowski którą to pobierzesz ze str.:
    http://www.pk-ukf.org.pl/news.php
  • #3 9193451
    Daniel49
    Poziom 11  
    Jeśli filtry pasmowe o szerokości 5MHz to jakiego rodzaju?jak je wyliczyć?Potrzebuję pięciu filtrów pasmowych albo górnoprzepustowych o podanych zakresach,pod mieszacz UL1042 ,przełączane najlepiej diodami..Byłbym zobowiązany za pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 9194213
    zbisli
    Poziom 13  
    Tylko pasmowe filtry proponuję, ponieważ poza częstotliwością użyteczną dla Ciebie uzyskasz wiele częstotliwości kombinacyjnych które wpłyną negatywnie na właściwości szumowe RX-a, i mogą pojawić się tzw.ptaszki.
    Na Twoim miejscu zrezygnowałbym mieszacza UL1042 i poszukałbym mieszacza pierścieniowego.Wiele odpowiedzi na Twoje pytania znajdziesz w linku podanym wcześniej.
    Pozdrawiam
  • #5 9196112
    rysta
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Daniel49 napisał:
    Jeśli filtry pasmowe o szerokości 5MHz to jakiego rodzaju?jak je wyliczyć?Potrzebuję pięciu filtrów pasmowych albo górnoprzepustowych o podanych zakresach,....

Skorzystaj z tego:
    http://www.tonnesoftware.com/elsie.html
    W zakładce "download" znajdziesz znakomity program do syntezy i analizy potrzebnych Ci filtrów. Wymaga co prawda elementarnej wiedzy z dziedziny ale tę i tak musisz mieć albo zdobyć jeżeli podejmujesz tak ambitne zadanie jak budowa odbiornika pełnozakresowego.
    Program ma masę funkcji w tym optymalizację zaprojektowanych filtrów przy praktycznie dowolnych kryteriach.
    Bezcenne narzędzie dużo lepsze od znanych AADE i RF-Sim.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 9196485
    Daniel49
    Poziom 11  
    Dzięki za link.Spróbuję "wgryźć" się w program.W zasadzie wszystkie człony odbiornika mam już rozpracowane.Zostały mi tylko te filtry premiksera.Jeśli nie dam rady to spróbuję heterodynę na cały zakres z podziałem na pasma,stabilizowaną pętlą,chociaż wolałbym jeden VFO + XO.Jeszcze jedno pytanie.Czy filtry środkowoprzepustowe Butterwortha można przełączać diodami?
  • #7 9197043
    zbisli
    Poziom 13  
    Witam.
    Kolego zapoznałeś się ze stroną 440? a najlepiej z całym działem o generatorach Poradnika Ultra krótkofalowca aut.Z.Bieńkowski ze str.:
    http://www.pk-ukf.org.pl/news.php
    Znajdziesz tam wiele gotowych rozwiązań.
    Pozdrawiam
  • #8 9197464
    Daniel49
    Poziom 11  
    Witam.
    Dzięki za zainteresowanie moim tematem.Przejrzałem temat o generatorach.Posiadam książkę w formie papierowej. Co mnie zastanowiło w schemacie na str. 440. Odbiornik 0,1-30 MHz ma pasmo 30Mhz. Wobec czego przy pośr. 9MHz zakres heterodyny powinien być 9,1-39 MHz.Na schemacie jest 9-31 MHz (za mało kwarców w XO).Do tego pasma jest przedstawiony filtr dolnoprzepustowy Courea 32MHZ.Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.Poprzednio pisałeś,że najlepsze po mieszaczu to filtry pasmowe o szerokości 5 MHZ z marginesami.W pierwszym poście podałem zakresy heterodyny z zapytaniem jakich filtrów użyć i jak je policzyć.Czy do mojej opcji dobre będą filtry np. Butterwortha i czy można je przełączać diodami pod mieszacz 1042?Niestety nigdzie "gotowców" nie znalazłem.
    Pozdrawiam
  • #9 9197793
    zbisli
    Poziom 13  
    Kolego Danielu49.
    W książce jest dobrze bo policz:
    48(XO) - 37-39(VFO) daje 11-9 MHz zaś
    68 - 37-39 daje 31-29 MHz
    odcinek 9- 9,1 jest martwy bo w RX autor pewnie przewidział na wejściu filtr górnoprzepustowy z fo 100kHz.
    Osobiście to po filtrze Couera zastosowałbym jeszcze przełączane filtry dolnoprzepustowe z fo taką by 2 druga harmoniczna była mocno tłumiona
    Dla twoich zakresów
    14-19MHz ~ 13.5-19.5
    19-24MHz ~18.5-24.5
    24-29MHz ~23.5-29.5
    29-34MHz ~28.5-34.5
    34-39MHz ~33.5-39.5
    Przełączanie filtrów np.zaczerpnięte z TRX FT747
    Budowa odbiornika komunikacyjnego - jaka heterodyna?
    co do mieszacza to może kultowa wersja SP5WW?
    Na twoim miejscu wybrałbym mikser pierścieniowy a nie UL1042
    Pozdrawiam
  • #10 9198075
    Daniel49
    Poziom 11  
    Czegoś nie rozumiem.Z premiksera wychodzi sygnał 9-31MHz już po filtrze Courea.Dalej idzie na mój mieszacz np.SRA 6. P.cz mam 9MHz (PP 9-A2).Odejmując od sygnału premiksera wartość pośredniej otrzymujemy 0-22 MHz.Czyli odbieramy od 0,1-22MHz,oczywiście pomijając ten martwy odcinek 100kHz.Czy ja dobrze liczę,czy mam jakąś pomroczność jasną.
    Wg mnie premikser powinien pokrywać pasmo 9-39 MHz.Odejmując pośrednią 9 MHz , otrzymujemy odbiór 0,1 -30 MHz.czyli pełny zakres.
  • #11 9198128
    zbisli
    Poziom 13  
    A kolego pamiętasz o zmianie wstęg pow.10 MHz? czyli zmienia się z (-) p.cz. na (+) p.cz. teraz to już chyba wszystko wiesz...
  • #12 9198184
    Daniel49
    Poziom 11  
    A co z AM ,gdybym chciał przełączać filtry AM, SSB.?
  • REKLAMA
  • #13 9198213
    zbisli
    Poziom 13  
    Nie najmniejszego znaczenia, ponieważ w AM występują obie wstęgi boczne i innego rodzaju detektor (AM nie potrzebuje BFO)
  • #14 9198260
    Daniel49
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc.Z biegiem czasu nabiorę doświadczenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować odbiornik komunikacyjny o zakresie 0,1MHz-30MHz, z heterodyną opartą na VFO 9MHz-14MHz oraz przełączanymi filtrami w premikserze. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące filtrów pasmowych, ich szerokości oraz sposobu przełączania, a także alternatywne rozwiązania, takie jak mieszacze pierścieniowe zamiast UL1042. Uczestnicy sugerowali korzystanie z programów do analizy filtrów oraz omawiali różne typy filtrów, w tym Butterwortha. Pojawiły się również pytania dotyczące detekcji AM i SSB oraz wpływu filtrów na jakość odbioru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA