logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk przenośny Samsung 320 gb - (zrzut z CrystalDiskInfo)

Canadian82 25 Lut 2011 16:37 3128 13
REKLAMA
  • #1 9202642
    Canadian82
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Witam serdecznie wszystkich Użytkowników

Dla nikogo nie będzie z pewnością zaskoczeniem, iż tworząc nowy temat, chciałbym jednocześnie zwrócić się z prośbą o pomoc.

Mój problem wygląda następująco: nie tak dawno temu korzystając z przenośnego dysku twardego usłyszałem dziwne dźwięki (coś w rodzaju pikania) szybko okazało się, iż te intrygujące dźwięki wydobywają się z dysku. Postanowiłem szybko usunąć bezpiecznie sprzęt, niemniej jednak zabieg ten w tym momencie był niewykonalny, oczywiście istniała cały czas możliwość dostępu do danych na dysku. Żeby nie wyciągać kabla USB i na ostro nie wyłączać dysku, wyłączyłem komputer i następnie odpiąłem dysk. Przy próbie podłączenia go do laptopa oczywiście wyświetliło iż jest dysk, niestety nie ma do niego dostępu, zauważyłem iż lampka na obudowie dysku (obudowa msi) miga na zielono - do tej pory świeciła ciągle.

Oczywiście poczytałem trochę na forum, ściągnąłem program Testdisk 6.11.3 i udało mi się odratować (czytaj skopiować na dysk laptopa trochę danych) niemniej jednak chciałbym zapytać, czy pomógłby mi ktoś odpalić dysk ponownie, mogę jeżeli jest taka potrzeba przesłać logi z programu.

CZEKAM NA POMOC

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem i ewentualną pomoc[b]
  • REKLAMA
  • #2 9202658
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    Co kombinowales w TestDisku? Tylko kopiowales dane? Nie wiem na jakim forum czytales, bo tu sie raczej nie poleca TestDiska.

Pokaz jak widzi partycje tego dysku DMDE ( http://softdm.com ).
  • REKLAMA
  • #3 9202689
    Canadian82
    Poziom 9  
    Hhmm co konkretnie mam zrobić...ściągnąłem Console for Win i włączyłem, czekam na instrukcję.

Dodano po 8 [minuty]:

Witam ponownie ściągnąłem też wersję GUI i uruchomiłem. Co do TestDisku to tylko kopiowałem dane, żadnych innych operacji się nie podejmowałem.

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Czy jest ktoś na forum, kto jest mi w stanie pomóc rozwiązać problem??
  • REKLAMA
  • #5 9205407
    Canadian82
    Poziom 9  
    ck konkretnie mam zrobić w tym programie

Dodano po 1 [minuty]:

niestety nie widzi w tym programie dysku
  • #6 9205433
    marekniko
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam! Przecież kolega pidar podał link do programu. Pobierz program i przetestuj dysk. Wynik podaj na forum. Pozdr.
  • #7 9205438
    Canadian82
    Poziom 9  
    program ściągnąłem zainstalowałem ale po jego uruchomienie nie widzi dysku. Dysk jest widoczny pod dmd
  • #9 9205652
    Canadian82
    Poziom 9  
    Witam ponownie
    Co dokładnie mam zamieścić w poście by było to pomocne przy diagnozie dysku...program właśnie ściągam, dziękuję za zainteresowanie problemem
  • REKLAMA
  • #11 9206362
    Canadian82
    Poziom 9  
    Witam serdecznie

Zgodnie ze wskazówkami przesyłam zdjęcie z Crystal Disk Info, proszę o podpowiedź co dalej z tym fantem począć.

Dziękuję z góry

• #13 9207163
    Canadian82
    Poziom 9  
    Dane na dysku dosyć istotne, dysk oczywiście jest na gwarancji, tylko obawiam się iż oddając go do reklamacji utracę wszystko co na nim jest zapisane
  • #14 9208515
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Kopia posektorowa na drugi dysk - jest duża szansa, że przejściówka USB czyli Twoja kieszonka, zawiesi się na badach ale spróbuj DMDE, w razie problemów pisz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przenośnym dyskiem twardym Samsung 320 GB, który wydaje dziwne dźwięki i stał się niedostępny po odłączeniu. Po użyciu programu TestDisk do odzyskiwania danych, użytkownik nie uzyskał dostępu do dysku. Uczestnicy forum sugerują użycie programu DMDE do sprawdzenia partycji oraz CrystalDiskInfo do analizy SMART dysku. Użytkownik obawia się utraty danych, ponieważ na dysku znajdują się istotne pliki, a dysk jest na gwarancji. Wskazówki obejmują wykonanie kopii posektorowej oraz sprawdzenie stanu dysku za pomocą dostępnych narzędzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA