logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa OXYGEN SENSOR (AE1) w PLC Koyo DL205 z modułem analogowym?

ciaglejade 28 Lut 2011 11:56 1112 0
REKLAMA
  • #1 9215291
    ciaglejade
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Koledzy,

proszę o informację jak może działać taki oto układ jak w załączniku

Jest to część PLC Koyo DL 205. Nie mogę dojść jak funkcjonuje OXYGEN SENSOR (AE1).
    Idea ogólna jest taka:

OX. SENSOR mierzy % zawartość azotu (a właściwie tlenu a potem PLC sobie oblicza % azotu) w próbce gazu i na tej podstawie wysyła odpowiedni sygnał napięciowy do wyświetlacza DISPLAY, który to tę wartość wyświetla.
    Ale jak to się ma do współpracy z ANALOG INPUT MODULE ?

W zależności od % zawartości azotu, PLC steruje poprzez kanał 1 ANALOG OUTPUT MODULE zaworkiem PROP. CTRL. VALVE, który to ma wpływ na czystość azotu.
    Ten sam ANALOG OUTPUT MODULE poprzez kanał 2 przykłada napięcie do DISPLAY`a i też ma wpływ na to jaka wartość się wyświetla.

Na zielono oznaczyłem przepływ prądu przy wartości 95,5 % czystości azotu bo jest to wartość oczekiwana i przy niej en azot przepływa dalej do układu, poniżej jest drenażowany do atmosfery.

Załączyłem schemat wewnętrznego obwodów ANALOG INPUT MODULE i ANALOG OUTPUT MODULE.
    Moje pytanie brzmi czy dobrze dedukuję ? Jak to w ogóle funkcjonuje? Nie jestem elektronikiem stąd może moje lakoniczne pytania.

Jak działa OXYGEN SENSOR (AE1) w PLC Koyo DL205 z modułem analogowym? Jak działa OXYGEN SENSOR (AE1) w PLC Koyo DL205 z modułem analogowym? Jak działa OXYGEN SENSOR (AE1) w PLC Koyo DL205 z modułem analogowym?
  • REKLAMA
REKLAMA