logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak drukować na XP Home z drukarki USB na XP Pro bez hasła?

Axles 01 Mar 2011 15:17 1307 4
REKLAMA
  • #1 9220706
    Axles
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam, mam taki problem, mam drukarkę usb podpiętą i udostępnioną na XP Proffesional i nie mogę drukować na XP Home bez podania hasła do konta na któym akurat jest się zalogowanym na XP prof.
    Obchodzę to poprzez uruchomienie bat'a o treści:
    net use h: \\komputer1\katalog /user:domena\nazwa_uzytkownika haslo

Ale nie jest to zbyt dobre rozwiązanie bo hasło jest w formie jawnej, a chcę uniknąć ciągłego wpisywania go.
    Jak więc zrobić by XP Home włączył się z drukarką bez hasła, tak jak inne XP Prof to czynią ? Pozdrawiam i proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9221121
    ruffio
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    XP Profesional jest podpięty do domeny (bo ze składni polecenia tak wynika)?
    A jak pracuje XP home?
  • REKLAMA
  • #3 9221146
    Axles
    Poziom 14  
    Tak, XP Prof jest w domenie, XP Home nie bo z tego ci widzę możliwości takiej nie ma, bo to Home.
  • REKLAMA
  • #4 9221594
    ruffio
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Sprawdź zakładkę zabezpieczenia na komputerze gdzie jest zainstalowana drukarka, a dokładnie jakie uprawnienia mają "wszyscy" i czy mają uprawnienia do drukowania.

A jak "wchodzisz" na jednostkę z drukarką to możesz podłączyć się pod nią?
    A print server wchodzi w rachubę?
  • #5 9224937
    Axles
    Poziom 14  
    Witam.
    Cytat:
    Sprawdź zakładkę zabezpieczenia na komputerze gdzie jest zainstalowana drukarka, a dokładnie jakie uprawnienia mają "wszyscy" i czy mają uprawnienia do drukowania.

Gdzie mam dokładnie znaleźć tą zakładkę, kojarzę taką tylko z np. udostepnionych katalogów ale w drukarkach nie ma czegoś takiego, jedynie jaka mi znana opcja udostępniania jest w właściwościach drukarki włączona, ale nie ma tam użytkowników.

Cytat:
    A jak "wchodzisz" na jednostkę z drukarką to możesz podłączyć się pod nią?

Trochę nie jasno napisałem. Właśnie w tym tkwi diabeł, że podczas 'wchodzenia' poprzez uruchom '\\nazwa_komputera_z_drukarka' na komputer z XP prof na któym jest drukarka, to prosi o login i hasło i po ich podaniu można dopiero drukować na XP home w którym drukarka była zainstalowana już prędzej.

Print serwer nie wchodzi w grę bo się nie znam na tym :] Trza windows rodziny windows serwer?
REKLAMA