logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić odbiór MUX2 i MUX3 z Suchej Góry w Cewkowie? Antena ATX107 vs Televes DAT 75

horaj 02 Mar 2011 20:22 3788 8
REKLAMA
  • #1 9227057
    horaj
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam problem z odbiorem MUX2 (k.61) i MUX3 (k.42) z Suchej Góry. Mieszkam w miejscowości Cewków (pow. lubaczowski) 93 km od Suchej Góry. Antena którą używam to ATX107 + przedwzmacniacz MC-9102/CERAMIC. MUX3 lekko się zacina, MUX2 nie odbiera prawie w cale. W jaki sposób mogę jeszcze poprawić odbiór? Czy zakup anteny Televes DAT 75 poprawi odbiór? Zastanawiam się jeszcze nad anteną ATV 21/38-69 19 dBi. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9227668
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 9228784
    horaj
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź, zamówiłem antenę DAT-75. O efektach wkrótce napiszę. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 9246962
    horaj
    Poziom 11  
    Antena już dotarła do mnie. Dzisiaj zamontowałem na maszcie i w pierwszej kolejności zrobiłem test bez wzmacniacza. Z Suchej Góry nie odebrałem żadnego multipleksu. Później zamontowałem przedwzmacniacz rurkowy PAR-825 (innego narazie nie mam) i MUX3 się pojawił, ale przycinał, MUX2 wcale nie odebrałem. Nie wiem czy jeszcze kombinować i kupić np. wzmacniacz Alcad taki jak tu http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_antenowy_a...-biii-uhf-uhf_na_zlaczach_f_alcad_R903717.htm
    czy poczekać do lipca, gdzie ma zacząć nadawać MUX2 z Przemyśla (Tatarska Góra, 54km) lub z Zamościa (Tarnawatka, 48km).
  • #5 10254142
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10254216
    horaj
    Poziom 11  
    Trochę kombinowałem z antenami i wzmacniaczami i odbieram stabilnie MUX1 z Suchej Góry anteną ATX-107 + przedwzmacniacz SWA-9701 (przedwzmacniacze MC-9102/CERAMIC i LNA177 nie radziły sobie z poprawnym odbiorem). Do tego podłączyłem wzmacniacz wewnętrzny rozgałęziający taki jak tu: http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_antenowy_wewnetrzny_z_zasilaczem_aws-143st_B11689.htm i sygnał rozdzielam na trzy telewizory.
    MUX 2 odbieram z Tarnawatki, bo z Suchej Góry jest za słaby sygnał.
    Pozdarwiam :-)
  • REKLAMA
  • #8 10255845
    horaj
    Poziom 11  
    Antenę mam z inel.com.pl

Regulacja wzmocnienia jest na wszystkich wyjściach.

We wcześniejszym poście napisałem, że zamówiełem antenę Televes DAT-75. Antena dotarła do mnie i po zamontowaniu okazało się, że nie daje rady odebrać MUX1. Zawiodłem się na tej antenie, bo kosztowała nie małe pieniądze. Po moich różnych testach wywnioskowałem, że zestaw antena atx107 + SWA9701 i kabel TRISET to najmocniejszy zestaw do odbioru w trudnych warunkach.
  • #9 10258654
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Cewkowa ma problemy z odbiorem MUX2 i MUX3 z Suchej Góry, korzystając z anteny ATX107 i przedwzmacniacza MC-9102/CERAMIC. Odbiór MUX3 jest niestabilny, a MUX2 praktycznie nie jest odbierany. W odpowiedziach zasugerowano, że antena ATX107 może nie być odpowiednia do kanałów powyżej k60, co może wpływać na jakość odbioru. Użytkownik zdecydował się na zakup anteny Televes DAT 75, jednak po jej zamontowaniu nadal miał problemy z odbiorem. Po testach stwierdził, że najlepszym zestawem do trudnych warunków okazał się ATX107 z przedwzmacniaczem SWA-9701. Inni użytkownicy podzielili się swoimi doświadczeniami, sugerując różne anteny i wzmacniacze, w tym ATX-91 oraz wzmacniacze Alcad.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA