logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć sygnały MUX1, MUX2 i MUX3 z anten Televes i siatkowej?

korbielow 04 Lip 2013 18:43 2964 14
REKLAMA
  • #1 12487194
    korbielow
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam!
    Mieszkam w dolinie oklicy Raciborza. Posiadam antene Televes DAT75 i odbieram z Wisły MUX1 siła 90 jakość35 i Mux2 siła 92%jakość 50-80%, a MUX3 siła 90% jakość 0-1%-skacze.
    Sprawdzalem na osobnej antenie siatkowej i ona mi zlapala MUX3. Czy mozna jakos te sygnaly polczacyc sumatorem? zeby MUX1 i MUX2 byl z Televes, a MUX3 z tej siatki?
  • REKLAMA
  • #2 12487539
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    korbielow napisał:
    Witam!
    Mieszkam w dolinie oklicy Raciborza. Posiadam antene Televes DAT75 i odbieram z Wisły MUX1 siła 90 jakość35 i Mux2 siła 92%jakość 50-80%, a MUX3 siła 90% jakość 0-1%-skacze.
    Sprawdzalem na osobnej antenie siatkowej i ona mi zlapala MUX3. Czy mozna jakos te sygnaly polczacyc sumatorem? zeby MUX1 i MUX2 byl z Televes, a MUX3 z tej siatki?
    Można tylko dlaczego nie wystarcza jedna antena? Siatkowa może być beż siatki i odbiera wtedy z dwóch stron.
    Może być takie coś: http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_dwudrozny_r-2_signal_R60102.htm
  • REKLAMA
  • #3 12487688
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    Może być problem że i Szczyrk i Kosztowy nadają na 55 kanale z dużą mocą i coś się muli. sam obserwuję zę mój tuner czasami musi sobie poszukać sygnału który ma wybrać. Ta antena TELEVES to ze wzmacniaczem czy bez ?. Przy 2 antenach trzeba by zastosować zwrotnicę która by z 1 wejścia odbierała sygnał co około 52 kanału a z 2 wejście od 52kanału w górę.
    korbielow napisał:
    odbieram z Wisły MUX1 siła 90 jakość35
    tej jakości 35 to też mało powinno być powyżej 60 sprawdź tą instalację.
  • REKLAMA
  • #4 12487700
    korbielow
    Poziom 11  
    TELEVES ze wzmacniaczem-bez nie ma szans na odbiór ze wzgledu na kiepskie warunki odbioru w dolinie. Ja mam słaba jakość na kanale 41 (MUX3).

do h jaworski- wszystkie elementy mam na f-kach. Nie wiem gdzie ewentualnie moze byc problem z instalacja. Dodam ze idealnie odbieram kanaly czeskie nawet 100/100. Wiec gdyby byl problem z instalacja to te kanaly tez by nie odbieraly tak dobrze?
  • #5 12487823
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    korbielow napisał:
    Dodam ze idealnie odbieram kanaly czeskie nawet 100/100. Wiec gdyby byl problem z instalacja to te kanaly tez by nie odbieraly tak dobrze?
    Więc masz problem z miejscem, kierunkiem.
  • #6 12488249
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 12488544
    korbielow
    Poziom 11  
    Cytat:
    Tak niskie wskazania jakości sygnałów, to wygląda na jakiś problem z automatyką wzmacniacza w Televesie.

Ja w tym televesie nie mam tego oryginalnego wzmacniacza tylko rurkowy podpiety pod symetryzator. czyli tu moze byc problem? czy powinienem zamontowac ten oryginalny?
  • REKLAMA
  • #8 12489832
    Adi01
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Na pewno masz w tym Televes'ie symetryzator :?: Ten model z reguły jest sprzedawany z wbudowanym wzmacniaczem. Jeśli chodzi o jakość na k.41 to możesz odbierać również jakieś resztki sygnału z Wręczycy a na k.55 z dużym prawdopodobieństwem odbierasz również nadajnik Kłodzko, sieje daleko na wschód wprowadzając zakłócenia. Spora zachodnia część województwa Śląskiego ma sygnał z tego nadajnika - za mało do normalnego odbioru ale wystarczająco dla pogorszenia jakości SFN Kosztowy/Skrzyczne.
  • #9 12492148
    korbielow
    Poziom 11  
    tak na 100% mam ten model z symetryazatorem i podpietym wzmacniaczem rurkowym
  • #10 12492514
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 12492954
    korbielow
    Poziom 11  
    -Wzmacniacz rurkowy AMS APL-109 23/28dB
    Dokładnie taki:

-zasilacz antenowy jest na f-ke, nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym separatorem napięcia-chyba tego wogole nie mam,a powinienem to miec?

Taki mam zasilacz:

-Antena Televes DAT-75 21-69 18dB dokładnie taka:

Ja zaczynam zastanawiać czy faktycznie ten sygnał z kanału 41 nie jest zakłócany z Katowic lub nawet z Raciborza bo tam tez jest nadajnik. Bo sygnał mi skacz na tym MUX3- czasami jakość 0-1,a nagle podskoczy na kilka sekund do 40-50%. Czasami jak się zdarza, że mogę oglądać ten MUX3 - jakość na poziomie 10-15%. Chyba zależy od pogody.

Post poprawiłem jako kosmetykę zdjęć i ich "miniaturki". [SP5ANJ]
  • #12 12493605
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 12493854
    korbielow
    Poziom 11  
    ok to kupie ten separator napięcie i sprawdzę jaki będzie efekt :). Nie wiem tylko co mam wpiąć do tego separator ? widzę ze tam jest jakieś gniazdo jack. Czyli mam tam podpiąć jakiś zasilacz na jacka ? cos takiego ?

Jeszcze nie próbowałem zasilacza z regulowanym napięciem.

Siatka była niżej od anteny DAT, ale w tym miejscu co odbierała MUX3 nie odbierała MUX1 i MUX2.

Mam jeden odbiornik antenowy bez zwrotnic. Kabel podobno w miarę dobry-polecał mi go znajomy monter TV. Choć niestety nie jest czarny.
  • #14 12494021
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 12494062
    korbielow
    Poziom 11  
    jeśli pozostanie tylko...chyba chodziło o symetryzator (DAT ma MRD z symetryzatorem)?
    Powiem tak jest to dla mnie mocno uciążliwe gdyż antena jest zamontowana b. wysoko na maszcie i jest sporo roboty żeby ten kabel o depnąć duży ciężki maszt+spora anetna). Wolałbym spróbować czego co nie ingeruje w zdejmowanie antetny:) np. ta separator.
    Oczywiście jeśli inne metody zawiodą to ją zdejmę.

Ja symetryzator próbowałem na siatce - no i nie odbierało. Televesa na symetryzatorze nie sprawdzałem.

Dodam, że w miejscu w którym mieszkam wcześniej były bardzo duże problemy z odbiorem telewizji analogowej. Ciężko było złapać cokolwiek...

A jaki inny wzmacniacz byś polecał dla mnie?

Jeszcze się zastanawiam czy nie polepszyłbym odbioru gdybym dziób tej anteny dał bardziej ku górze. Przed antena znajduje się spory lesisty pagórek.

Mój wniosek jest taki:

ze kanał 55 MUX1 sa takie same dla Katowic(moc50) i Wisły(moc 100). Dlatego ze Mam antenę skierowana na wisłe która ma silniejszy sygnal wiec mogę w miarę normalnie go odbierać (jakość ok 40-45%).

MUX2 Katowice kanał 49,a wisła 58- brak problemów z odbiorem -jakość 80-90%.

Natomiast kanał 41 MUX3 dla Katowic(moc 100), a dla Wisły (moc 50). W związku z tym iż Wisła ma słabszy sygnał występuje problem z odbiorem - jakość skacze 0-1, a za chwile wskakuje na 50-60% na chwile.
    Pytanie czy da się jakoś lepiej dostroić antenę..?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z doliny Raciborza posiada antenę Televes DAT75 i odbiera MUX1 oraz MUX2 z dobrymi parametrami, natomiast MUX3 ma bardzo niską jakość sygnału. Po przetestowaniu anteny siatkowej, która lepiej odbiera MUX3, użytkownik zastanawia się nad połączeniem sygnałów z obu anten za pomocą sumatora. W dyskusji poruszono problemy związane z jakością sygnału, zakłóceniami z nadajników w okolicy oraz koniecznością odpowiedniego ustawienia anteny. Sugerowano również użycie separatora napięcia oraz sprawdzenie wzmacniacza, który może wprowadzać dodatkowe szumy. Użytkownik planuje przetestować nowy separator oraz rozważa zmianę miejsca montażu anteny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA