logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ślizgające się sprzęgło w Peugeot 406 2.0 HDi po wymianie - co sprawdzić?

bartimk 02 Mar 2011 23:00 3730 15
REKLAMA
  • #1 9228018
    bartimk
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam mam problem w peugeot 406 silnik 2.0hdi wymieniałem kompletne sprzęgło zapłaciłem duże pieniądze w tym problem że sprzęgło po trzech miesiącach z nów się ślizga na 1 biegu można dawać pisk opon jak i na 2 a przy wyprzedzaniu czy tp po prostu obroty silnika wzrastają a auto nie jedzie tylko wyje czy może ktoś coś poradzić.Wymieniłem koło dwu masowe docisk tarcze łożysko oporowe zimering na wale.Po prostu całe kompletne nowe sprzęgło.
  • REKLAMA
  • #2 9228417
    jarciu11
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    cos więcej jakie części jaka firma jak szajs to sie nie dziw.
  • #3 9228424
    stefanscorpio
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Witam! Jesli chcesz "1 biegu można dawać pisk opon jak i na 2 " to albo zmien sprzeglo na jakies stalowe albo musisz sie pogodzic z czesta wymiana...Pozdrawiam.Stefan.
  • REKLAMA
  • #4 9228487
    bartimk
    Poziom 10  
    Części firmy valeo i chyba luka chodzi mi o to że sprzęgło nie ślizga się na pierwszych biegach nie jeżdżę na piskach opon ale daje przykład na to że sprzęgło przy szybkim ruszaniu z 1 lub 2 biegu nie ślizga się uciażliwe jest to przy wyższym biegu.
  • REKLAMA
  • #5 9228582
    stefanscorpio
    Poziom 20  
    Witam! Zawsze tak jest.Na niskich biegach "trzyma" a na wysokich sie slizga.Przyczyn tak szybkiego zuzycia sprzegla moze byc bardzo wieke.Poczawszy od grzechu pierwszego czyli trzymania nogi na sprzegle podczas jazdy a skonczywszy na odwrotnym zalozeniu tarczy przy montazu czy zlej regulacji.Pozdrawiam.Stefan.
  • #6 9230926
    bartimk
    Poziom 10  
    Aha ok dzieki za odpowiedź a jeżeli odwrotnie była założona tarcza sprzęgłowa to z kąd mam wiedzieć po rozebraniu że tarcza jest źle założona?
  • #7 9230988
    romanhoks
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    A kto to skladal? Rzezbiarz czy mechanik:D
  • #8 9231071
    bartimk
    Poziom 10  
    Mechanik ale sam trochę grzebie przy samochodach tylko w tym problem że gdy ktoś założył tarcze odwrotnie to z kąd ja mam wiedzieć czy ona jest dobrze czy źle włożona jeszcze takiego doświadczenia nie mam żeby samemu to ocenić
  • #9 9231391
    hubilombard
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    beda przytarte sprezyny na tarczy
  • #10 9231412
    przem27
    Poziom 30  
    Ocena: 495
    A próbował któryś z Was odwrotnie ją założyć?
  • #11 9231777
    toku74
    Poziom 31  
    Ocena: 727
    pewnie i próbował, tylko czy dał radę poskręcać.
    a autor pewnie zajeździł to nowe, lub podczas montażu nie umyli docisku i dwumasy i przypalił konserwcję.
  • #12 9232628
    bartimk
    Poziom 10  
    Aha czyli moga być przytarte sprężyny na tarczy
  • #13 9232704
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 9233799
    stefanscorpio
    Poziom 20  
    Witam!"Koledzy, tarczy nie da sie zalozyc odwrotnie. " drogi kolego....Prosze mi wierzyc ze "da sie" :) Nie takie 2pasztety" widzialem.Tylko zmontowac pozniej jest trudno.Taka proba zalozenia tarczy odwrotnie przewaznie ja niszczy lub uszkadza.To zalezy od determinacji "kluczmena".Wracajac do konkretnego przypadku to jesli jest linka najpierw trzeba sprawdzic czy po puszczeniu sprzegla nie jest czasem naciagnieta na sztywno.Pozdrawiam.Stefan.
  • REKLAMA
  • #15 9235651
    bartimk
    Poziom 10  
    Sorry że mało informacji ale nie znam się aż tak aby określić jaki mam model skrzyni wiem że jest to manualna skrzynia ;d i dźwignie do zmiany biegów są na linki a sprzęgło hydrauliczne
  • #16 9235661
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3613
    Zaniżanie poziomu.
    Zasady poprawnej pisowni.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowym sprzęgłem w Peugeot 406 z silnikiem 2.0 HDi, które zaczęło się ślizgać po trzech miesiącach użytkowania. Wymienione zostały wszystkie elementy sprzęgła, w tym koło dwumasowe, docisk, tarcza, łożysko oporowe oraz zimering. Użytkownicy forum sugerują, że przyczyny mogą obejmować niewłaściwy montaż, złą regulację lub uszkodzenie elementów, takich jak sprężyny na tarczy. Wskazano również na możliwość, że tarcza mogła być założona odwrotnie, co może prowadzić do szybkiego zużycia. Użytkownik nie jest pewny, jak ocenić poprawność montażu, ponieważ nie ma wystarczającego doświadczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA