logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 406 2.0 HDI – szybkie zużycie tarczy sprzęgła Valeo, nierówny docisk

bartimk 12 Mar 2011 18:06 7376 19
REKLAMA
  • #1 9268140
    bartimk
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam założyłem już podobny temat lecz nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie.Problem jest w peugeot 406 2.0 hdi.Wymienione zostało kompletne sprzęgło włącznie z kołem dwu masowym firmy Valeo po pół roku użytkowania sprzęgło z powrotem się ślizga najgorzej podczas wyprzedzania lub przy obciążeniu.Rozebrałem sprzęgło ale wszystko wygląda dobrze tylko problem jest w tym że tarcza sprzęgłowa jest wytarta na powierzchni 1mm od części wewnętrznej okładzin i ok 8mm od części zewnętrznej szerokości tarczy i zastanawia mnie to dlaczego tarcza nie przylegała w całości na docisku i dwu masie tylko częścią tarczy
  • REKLAMA
  • #2 9268242
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    To tym razem zleć tę robotę prawdziwemu mechanikowi, inaczej zniszczysz następne sprzęgło.
  • #3 9268297
    bartimk
    Poziom 10  
    Tylko problem w tym że to robił prawdziwy fachowiec tylko teraz sam rozebrałem i mówię jak to wygląda
  • #5 9268561
    bartimk
    Poziom 10  
    Tarcza i docisk są firmy Valeo a koło dwu masowe firmy luk.
  • REKLAMA
  • #8 9272858
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1332
    dołącz jeszcze zdjęcia docisku i dwumasy
    na moje oko (sądząc po fotkach) tarcza jest ok
  • #9 9272924
    bartimk
    Poziom 10  
    Sorry ale nie mam jak wrzucić zdjęć. Ogólnie jeżeli chodzi o powierzchnię to jest ona idealnie gładka na docisku jak i na kole dwumasowym.
  • REKLAMA
  • #10 9272957
    kwok
    Poziom 40  
    a tarcza nie była przypadkiem odwrotnie zamontowana? Może to głupie ale może się da to zrobić. Sprawdź wzrokowo czy sprężyna słoneczkowa nie jest pęknięta pod tarczą dociskową. Nic innego nie przychodzi mi do głowy tym bardziej że tarcza wygląda ok i z twojego opisu docisk i koło też
  • #11 9273049
    bartimk
    Poziom 10  
    No i to właśnie jest dla mnie zagadką.Nie wiem dlaczego są takie objawy.Ale na tej tarczy widać że nie bierze całą swoją powierzchnią tylko jej częścią.A ślizganie najgorzej występuje na 4 i 5 biegu przy dużych obrotach.Odwrotnie nie da się założyć nie ma takiej możliwości.Sam nie wiem co robić.
  • #12 9273259
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1529
    A regulacja sterowania sprzęgła?
  • #13 9273465
    bartimk
    Poziom 10  
    A teraz to nie wiem o co chodzi.Sprzęgło jest hydrauliczne.I nie nie wiem czy się reguluje.
  • #14 9273875
    kwok
    Poziom 40  
    pewnie nie i pewnie wszystko jest dobre tylko tylko wężyk do wysprzęglika się zatkał i płyn się nie cofa
    opcja druga - pęknięte słoneczko
  • #15 9273909
    bartimk
    Poziom 10  
    Z tym słoneczkiem to chodzi o docisk.? Płyn wężykiem normalnie leci jak był odłączony od wysprzęglika
  • #16 9273976
    kwok
    Poziom 40  
    tak, chodzi o docisk
    widzę że nie wiesz to ci wytłumaczę
    sprężyna słoneczkowa to ta poszatkowana promieniście blacha która jest przyduszana przez łożysko wyciskowe
    owa blacha jest poszatkowana ale nie do końca i ten kawałek który jest pełny wokoło lubi czasem pęknąć i efekt jest taki że tarcza dociskowa nie dociska należycie okładzin co skutkuje ślizganiem sprzęgła
    dodatkowym objawem jest to że pedał sprzęgła traci na swoim oporze podczas wciskania bo sprężyna robi się słabsza ale to niestety nie zawsze daje się pod nogą wyczuć
    sprawa wężyka wygląda często tak że płyn w kierunku wysprzęglika pójdzie ale nie chce się wrócić bo kawałek gumy działa jak zapadka
  • REKLAMA
  • #17 9274470
    bartimk
    Poziom 10  
    Ok dzięki za wyjaśnienie. Jak można zobaczyć czy sprężyna jest pęknięta? widać to gołym okiem?.Z tym wężykiem to co należy zrobić? wymienić ten gumowy przewód czy co?.
  • #18 9274694
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1652
    Pewno trudno będzie sprawdzić teraz. Ale z racji iż części różnych producentów i być może dostawców warto być pewnym, czy są dla odpowiedniej mocy i odpowiedniej kompletacji. Mianowicie zarówno tarcza sprzęgła, docisk i koło zamachowe mogą nie być kompatybilne. Jako, że są stosowane rozwiązania z kołem dwumasowym lub tradycyjnym. Pęknięcie sprężyny talerzowej jest raczej widoczne
  • #19 9274747
    jarciu11
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    zmierz mi ile ma ta tarcza... (grubości oczywiscie)
  • #20 9276301
    bartimk
    Poziom 10  
    Ok widzę że coraz bliżej ku rozwiązaniu tej zagadki.Dorwałem od mechanika moje stare sprzęgło dowiedziałem się ze swoich źródeł że są dwa wymiary dla koła dwumasowego.16mm i 13mm.Jeszcze nie wiem na 100% bo nie zdążyłem tego wymierzyć ale stare ma 13mm.Ten wymiar to wysokość pokarze na zdjęciu https://obrazki.elektroda.pl/2766537200_1300124158.jpeg

Moderowany przez Błażej:

Kogo chcesz karać?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z poślizgiem sprzęgła w Peugeot 406 2.0 HDi, które zostało wymienione na kompletne sprzęgło z kołem dwumasowym firmy Valeo. Po pół roku użytkowania sprzęgło ponownie się ślizga, szczególnie przy dużym obciążeniu. Użytkownik zauważa, że tarcza sprzęgłowa jest wytarta, co sugeruje, że nie przylegała w całości do docisku i koła dwumasowego. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn problemu, takich jak wadliwy docisk, niekompatybilność części, pęknięcie sprężyny talerzowej oraz zablokowanie wężyka do wysprzęglika. Użytkownik dostarcza zdjęcia tarczy sprzęgłowej, a także informacje o wymiarach koła dwumasowego, co może być kluczowe dla rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA